top of page

Cheesecake uit cakevorm met boterkoekbodem


Een cheesecake kun je ook bakken in een cakevorm
Na het bladeren van het nieuwst boek van Miljuschka Witzenhausen had ik meteen zin in cheesecake. Ik schrik toch iedere keer een beetje van de ingrediënten en met name de hoeveelheid roomkaas: 800 gram! Dat moet minder dacht ik. Ik had 2 pakjes Philadelphia roomkaas in huis omdat er zo’n verleidelijke aanbieding in de supermarkt was. Als ik de cheesecake in cakevorm met boterkoekbodem bak, dan kan ik de helft van de ingrediënten gebruiken. De cake is dan kleiner en dat is soms wenselijk.

Bij een cheesecake gebakken in een cakevorm is het makkelijker de verleiding om een groot stuk te nemen, te weerstaan.


Ik maakte de bodem en deed de cakevorm in de oven. Toen ik verder wilde gaan met het recept bleek plots uit 1 bakje Philadelphia de helft verdwenen…. Mijn recept is dus nog een beetje lichter geworden dan het gebruikelijke recept. Of dat te proeven was? Ik heb het niet gemerkt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Wil je liever een gewone cheesecake met boterkoekbodem bakken, verdubbel dan het recept en bak je taart in een 24 cm springvorm
Cheesecake uit cakevorm met boterkoekbodem

Cheesecake uit cakevorm met boterkoekbodem

Benodigdheden:

Voor de boterkoekbodem:

 1. 50 gram boter

 2. 50 gram fijne suiker

 3. 1/2 ei

 4. 65 gram bloem

 5. snufje zout

Voor de cheesecakelaag:

 1. 300 gram roomkaas (Miljuschka gebruikt 400 gram)

 2. 115 gram fijne suiker

 3. 2,5 ei

 4. 1/2 eidooier

 5. 1/2 eetlepel maïzena

 6. 30 ml slagroom

 7. 1/2-1 theelepel vanille-extract

Eventueel bovenop:

 1. rest van de slagroom

 2. 1 zakje vanillesuiker

 3. Zelf strooide ik wat nougatine, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld gehakte nootjes of cacaopoeder


Medium cakevorm van 21 cm. Wanneer je een taart wilt maken verdubbel de hoeveelheid voor gebruik in een 24 cm springvorm.

Cheesecake uit cakevorm met boterkoekbodem

Cheesecake met boterkoekbodem gebakken in een cakevorm recept

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete luchtoven) en bedek  je medium cakevorm met bakpapier.

 2. Klop de boter met de suiker tot het lekker romig is. Voeg het ei, de bloem en het snufje zout erbij. Bedek je vorm met het deeg dat een beetje korrelig is maar zich goed laat plat drukken. Bak de bodem een kleine 20 minuten in de oven.

 3. Haal de bakvorm uit de oven; tijd om je cheesemix te maken en toe te voegen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 (hete luchtoven) graden. Plaats een schaal onderin de oven met water. De stoom van het water en het rustig laten afkoelen geven de cheesecake een mooie egale bovenkant.

 4. Mix de roomkaas goed door zodat alle klontjes eruit zijn. Voeg de suiker toe. Hierna volgt een ei tot en mix totdat het ei goed is opgenomen. Voeg vervolgens op deze manier ei voor ei toe. Mix de slagroom, de maïzena en het vanille extract toe.

 5. Verhuis je mix op de bodem en bak de cheesecake 2 uur in de oven. Zet na 2 uur de oven uit, maar open de deur niet!

 6. Laat de cheesecake rustig afkoelen. Na een uur of 2 kun je hem uit de oven halen.

Tip van Miljuschka

Waarom je de cheesecake een nacht in de oven kunt laten staan

Ben je nieuwsgierig? Kijk dan met een zaklamp in de oven maar hou de ovendeur dicht! Tip van Miljuschka: Je kunt de cheesecake ook een hele nacht in de oven laten staan, maar dan kleurt de cake nog wel iets door.


Een cake, taart of koek pimpen

De cheesecake vond ik er op deze manier een beetje saai uitzien. Ik hield zo’n 170 ml slagroom over. Deze klopte ik op met 1 zakje vanillesuiker en schepte dit robuust op de cheesecake.

Opnieuw vond ik de cake iets missen. Het oog wil tenslotte ook verwend worden! Gelukkig had ik nog wat nougatine om over de cheesecake uit cakevorm te strooien. Geen nougatine? Wat gehakte nootjes, hagelslag, pijnboompitjes, vers fruit, chocoladestukjes of cacaopoeder doet ook wonderen.


Guilty pleasure in een kleiner formaatje

Zin in cheesecake maar je wilt niet meteen een guilty exemplaar op tafel zetten? Daarbij vind ik zelf dat je cheesecakes niet zo heel lang goed kunt bewaren, dus binnen een paar dagen opeten is wel noodzakelijk. Deze cheesecake die zo groot is als een medium cake kun je heel netjes in plakjes snijden. Hij ziet er toch best tof uit!


Lekker Miljuschka

Deze cheesecake uit cakevorm met boterkoekbodem is een recept uit het nieuwste boek, Lekker Miljuschka van Miljuschka Witzenhausen. Zij heeft een compleet hoofdstuk gewijd aan cheesecake. Een review vind je hier


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page