top of page

Bouw je eigen mini foto studio


Bouw je eigen mini foto studio
Het gebeurt toch met enige regelmaat dat ik foto’s wil maken maar het weer werkt niet mee. Hoewel ik erg verwend ben met keukenramen van  5 meter hoog (veel licht), op het noorden is het soms TE bewolkt om fatsoenlijke foto’s te maken. En flitsen, daar worden foto’s niet mooi genoeg, niet natuurlijk.
Mijn gewone, kleine, compact camera van minder dan 100 euro moet het hier toch mee doen.  Een supercamera staat nog op mijn verlanglijst, maar dit lijstje is best behoorlijk lang dus knutselen we gewoon verder in de keuken met bakken en fotograferen met een sobere camera. Maar dat kun je deels oplossen met : bouw je eigen mini foto studio.

Een mini fotostudio biedt uitkomst voor een natuurlijker effect bij foto’s. Je kunt mini fotostudio’s kopen bij bv. xenos, maar recensies op diverse forums waren niet echt enthousiast hierover. Vandaar ik er zelf een ben gaan maken en wat informatie van het internet.

De studio bestaat uit:

  1. Een Ikea Trofast kist, 42 x 30 x 36 cm. Ik koos voor de diepste versie omdat er dan ook een taartje in kan, bij kleinere versies wordt dit toch moeilijker.

  2. 2 kleine bouwlampen (variërend van 150 – 300 watt). Deze kosten ongeveer 7 euro per stuk.

  3. Een groot wit vel.

zelf je foto studio maken

Ik koos tevens voor een deksel bij de box, dat ruimt zo lekker op. De doos is mat wit en zal het licht zal het licht in de doos verspreiden en filteren.  Je krijgt licht zonder dat het schaduw geeft, gefilterd licht. Natuurlijk kun je ook de bouwlampen direct op je project laten schijnen. Dan krijg je vaak wel last van schaduw en een ander licht .Toch is dit soms wel welkom. Bijvoorbeeld als je glitters op je project wilt laten zien, bv. glitters om mijn koekjes en taarten. Het directe licht van de bouwlampen zorgde ook overdag voor extra glitter en glans. Experimenteer dus met je lampen. Wat kunnen ze allemaal. Het licht door de Ikeabox is wat gelig maar door er een perfect wit vel in te plaatsen en het liefst een goede camera waar je invloed hebt op de witbalans,  dit zorgt ervoor dat je hier een stuk minder last van hebt. Ken je iemand die photoshop machtig is? Deze persoon kan je ook goed helpen het wit te corrigeren. Ook handig om meteen ook te leren hoe je even een vlekje op de foto weg kunt werken. Daar maak ik zelf ook af en toe gebruik van. Niet alleen voor een minifoutje op de taart maar soms ook een vlekje op het achtergrondvel of als de achtergrond net een stukje ophoudt en je ziet het op de foto.

Natuurlijk kun je op youtube ook altijd veel informatie vinden over hoe je dit zou kunnen bewerken. Dit korte filmpje verteld over helderheid en witbalans in photoshop.

zelf je foto studio maken

Sesam, open u: Alles netjes in de doos. Het witte vel is niet volledig wit, maar daar wordt aan gewerkt.

Bouw je eigen mini foto studio en maak betere foto's

Mijn eerste probeersel met een zeer simpele camera zonder correctie van het toestel of photoshop.


Bouw je eigen mini foto studio

En even kort behandeld in photoshop.

Gerelateerde posts

Comments