top of page

Bramenjam zelf maken


Potjes bramensap na het vullen op zijn kop zetten
Hoewel ik de bramenstruik niet zo mooi vind, krijgen de struiken lekker de ruimte in mijn tuin. Ieder jaar weer hangen de doornvrije takken vol kilo’s smakelijke vruchten. Aan het eind van de zomer loop ik om de dag loop ik langs de struiken om de bramen te plukken. Bramen zijn niet allemaal tegelijk rijp en daarom maak ik ze schoon en bewaar ze in Zipzakjes in de diepvries. 

Met deze bramen ga ik aan de bak en van wat ik over heb; daar maak ik bramenjam van. Met dit recept ga jij voortaan ook zelf bramenjam maken zonder pitjes.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bewaar je bramen in de diepvries. De diepvries maakt de wanden van de vrucht stuk waardoor het sap nog makkelijker uit de vrucht kan komen. Het sap? Hoe meer koninklijk vocht hoe beter!
bramenjam zelf maken

Jam maak je makkelijk met geleisuiker

Geleisuiker koop je eenvoudig in de supermarkt maar is vooral in de zomer en het najaar verkrijgbaar.  Je hebt gewone geleisuiker met een volle zoete smaak. Je hebt ook geleisuiker speciaal. Dit pak is kleiner en jam is minder zoet. Er zit meer pectine in om van je fruit toch een jam te maken.


Meer informatie over geleisuiker vind je hier op de website van Van Gilse.


bramenjam zelf maken

Bramenjam zelf maken

Benodigdheden:

  1. 1 kg bramen

  2. 1 kg geleisuiker

  3. Sap van 1/2 limoen of citroen

  4. Jampotten en weckpotten


bramenjam zelf maken

Zelf bramenjam maken zonder pitjes

  1. Zet een grote pan water op. Zodra het water kookt, mogen de gewassen potten, deksels, en siliconen ringen in het water. Kook zo’n 5 minuten.

  2. Haal de potten en de deksels uit de pan en plaats ze op zijn kop op een schone theedoek. Klaar voor gebruik.

  3. Doe de (ontdooide) bramen in een pan. Pureer de bramen met een staafmixer. Voeg het sap van de citroen of limoen toe. Hoe je niet zo van pitjes?

  4. Duw de bramen dan door een zeef. Je hebt hier wel meer bramen voor nodig, want er blijft toch zeker 1/3e van de bramen in de zeef achter.

  5. Verhit de kg bramen(sap) met 1 kg geleisuiker op een zacht pitje.  Roer het geheel goed door en laat het 4 minuten koken.

  6. Vul de potten bijna tot bovenaan. Plaats het deksel en zet de pot op zijn kop. De jam is nu goed afgesloten.


Bramenjam bewaren

Bramenjam is ongeveer een jaar houdbaar. Is de jampot open? Bewaar het dan in de koelkast.

Jam met minder suiker is minder lang houdbaar.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page