top of page

Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem


Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem
Met een enthousiaste bramenstruik in de tuin, maak ik ieder jaar een aantal flesjes bramensap. Meestal maak ik kleine flesjes, want dat is handiger in het gebruik. Heb ik wat sap nodig, dan kunnen de overige flesjes dicht blijven en zijn ze langer houdbaar. De smaak van bramen is bijzonder, eigenlijk best wel sterk. Ik vind de smaak heerlijk en de hou erg van de combinatie van bramensap en kwark. Gewoon in een kom met muesli als ontbijt, maar ook in deze nazomerse taart. De bramensap in de bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem geven de taart op een natuurlijke manier een roze kleur.

Een roze taart maken

Een roze taart, dat is wel zo gezellig. Met alleen maar mannen in huis, mist het huishouden af en toe wel een vrouwelijke tint.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bramensap maken?

Dat maak je heel makkelijk zelf. Hoe, kun je hier lezen.


Liever iets lichter bakken? Laat het boter weg in de oreo-bodem. Het vocht uit de kwark zal in de koek trekken en iets vasthouden, maar dit is niet zo stevig als een bodem met boter.
Vul de vorm met kwarktaartvulling

Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem

Benodigdheden:

Voor de bodem:

 1. 1 pakje oreo’s of koekjes/biscuitjes naar eigen keuze

 2. 50-70 gram boter

 3. Springvorm van 20 cm

Voor de kwarklaag:

 1. 400 gram (magere) kwark

 2. 250 gram slagroom

 3. 150 ml bramensap (of eventueel een andere gepureerd fruit naar keuze)

 4. 150 gram suiker (eventueel meer of minder: proeven!)

 5. 10 blaadjes gelatine

Voor de topping:

 1. 250 ml slagroom

 2. Enkele eetlepels bramensap om de bovenkant te marmeren

 3. 6-8 bramen

 4. Een restje gemalen oreo’s

Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem

Bramenkwarktaart met bramensap en oreobodem recept

 1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water. Het liefst minimaal een half uur, maar enkele uren is beter. Als de blaadjes niet volledig water hebben kunnen opnemen, halen ze het later uit je gebak en daardoor verliest gebak wat vocht.

 2. Bedek je springvorm met bakpapier. Ik doe vaak ook bakpapier langs de zijkant. Eigenlijk had ik dit niet moeten doen. Je ziet dat het papier de zijkant een beetje hobbelig maakt en je kunt ook heel goed de zijkanten los snijden met een mes.

 3. Maal de oreo’s fijn in een keukenmachine of sla de koekjes in een plastic zak fijn met een stomp voorwerp. Verwarm de boter op een laag vuurtje en voeg de fijne oreo’s bij de boter. Hou een klein beetje oreokruimels om later over de bovenkant te strooien.

 4. Vul de bodem van de springvorm met de mix. Duw het wat aan met een lepel en bewaar het in de koelkast.

 5. Klop de slagroom met de suiker stevig. Roer de kwark een beetje los. Verwarm in een pannetje de bramensap en voeg als het bijna kook de uitgeknepen galatineblaadjes toe. De blaadjes lossen direct op. Laat het even wat afkoelen voordat je het door het kwark/slagroommengsel roert.

 6. Voeg alles bij elkaar en vul de springvorm. Besprenkel wat bramensap over de bovenkant en maak met lepel marmeren strepen bovenop. Laat de kwarktaart zo’n 3-4 uur rusten in de koekkast.

 7. Klop nogmaals 250 gram slagroom stijf en versier hier je kwarktaart mee. Wat mooie bramen en wat oreostrooisel maken de taart helemaal af.

Een bodem van oreo’s of toch liever biscuitjes?


Je kunt oreo’s gebruiken als bodem. Dit is wel wat meer calorierijk dan bijvoorbeeld biscuitjes, maar de kleur past heel goed bij de bijna zwarte bramen.

Hmmm, een punt kwarktaart met de volle smaak van bramen. Dit maak je waarschijnlijk maar eenmaal per jaar, dus waarom zou je nog wachten?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page