top of page

Brood en pizza bakken op een pizzasteen

Brood en pizza bakken op een pizzasteen
De parfum van vers gebakken brood. Het ruikt niet alleen heerlijk, het geef je een gevoel van geluk, warmte, thuis komen. De smaakpapillen en de maag gaan alleen bij het idee van vers knapperig zelfgebakken brood al werken. Een brood bak lekker knapperig af in de oven, maar wil je echt een Zuid Europese knapperige korst, dan kun je het beste je brood en pizza bakken op een pizzasteen.

Regelmatig bak ik brood of stokbrood thuis. Lekker hoor, maar toch…. je hebt bij het eten van brood uit de oven niet dezelfde ervaring als het happen in een knapperig Frans of Belgisch brood. Zou een goede pizzasteen daar verandering in kunnen brengen?


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Brood en pizza bakken op een pizzasteen

Al vaker heb ik met een ovensteen in mijn handen gestaan bij mijn favoriete bakwinkel in Rotterdam: het Kookpunt. Dan legde ik hem toch maar weer terug. Waar moet ik hem laten, is hij niet wat duur, zou het wel werken? Maar vandaag: heb ik hem en huis en ga er mee bakken. Leuk!

De steen wordt heel goed verpakt geleverd aan huis met een houten grote pizzaspatel om straks je brood en pizza eenvoudig uit de oven te halen. Een boekje met veel informatie over hoe je met de steen moet bakken wordt meegeleverd. Deze informatie is helaas niet in het Nederlands.

Wat is een pizzasteen en hoe werkt het?

De pizzasteen van Pepita is gemaakt van een speciale kleisoort. Het bakken op steen is eigenlijk heel natuurlijk. Al duizenden jaren wordt er overal in de wereld gebakken op klei.

Deze pizzasteen is goed bestand tegen temperatuurschommelingen. De steen is zo ontworpen dat hij snel opwarmt en niet zwaar is.

Brood en pizza bakken op een pizzasteen

Aan de slag met de steen in de oven

Eerst ga ik brood bakken op de steen. Met meel uit alweer zo’n favoriete winkel van mij in Rotterdam. In een leuk oud Hollands winkeltje,  Molen 3kleur in Rotterdam verkopen ze geweldige broodmixen. Maar voor andere koekachtige mixen en benodigdheden bij het bakken van toetjes, cupcakes en taarten kun je hier ook terrecht.  Hier koop ik regelmatig mijn meel.

Een heerlijke broodmix is de akkergoudmix. Deze mix bestaat uit roggelbloem, speltbloem en tarwebloem. Ik gebruikte 4/5e deel Akkergoud broodmix en 1/5e deel volkoren tarwemeel.

Kneedt het deeg met de keukenmachine of broodbakmachine.


Laat het een klein uurtje rijzen op bakpapier.


Kneedt het deeg met de hand nog even goed door, vouw de buitenkant van het deeg naar binnen en maak een vorm naar keuze. Snij met een mes bovenop het deeg een paar flinke sneden en laat het nogmaals ongeveer een uur rijzen tot het verdubbeld is in vorm. Het deeg gaat voor de 2e rijs met bakpapier op de pizzaschep. Hier gaat een plastic zak omheen zodat ik het brood zo de oven in kan schuiven. Om te zorgen dat de plastic zak niet aan het deeg blijft kleven, wordt de plastic zak deels ingesmeerd met olie.


De pizzasteen moet 45 minuten voorverwarmd worden op 225 graden.

Plaats ongeveer 10 minuten voordat het brood de oven in gaat een schaal met water onder in de oven.


Bestrooi het brood eventueel voordat het de oven ingaat nog met sesamzaadjes. Deze blijven makkelijker plakken als je het brood met een plantenspuit wat nat maakt. Doe het brood in de oven. Na ongeveer 10 minuten kan de oven iets lager gezet worden. Ongeveer 190 graden.


Bak het brood in ongeveer 25-30 minuten gaar tot het brood hol klinkt als je op de onderkant van het brood tikt.

Brood en pizza bakken op een pizzasteen

Pizza bakken op een pizza steen doe je zo

Op naar de volgende test. Mijn zoon is blij. We gaan pizza maken en hij maakt zijn eigen pizza. Nee, hij wil geen vierkante pizza maar een dunne ronde pizza met een randje.

De zelfgemaakte tomatensaus die al uren heeft staan sudderen wordt op de pizza gesmeerd. De pizza wordt bekleedt met diverse, een beetje voorgebakken groente en bestrooid met kruiden en lekker veel mozarella. De steen is 45 minuten voorverwarmd in een oven van 250 graden.

 verse pizza vol verse ingrediënten

De pizza is lekker dun en wordt kort gebakken op de steen. Omdat de steen de pizza van onder meteen goed verwarmt en de oven ook bovenop heet is, kun je al na 6-8 minuten genieten van je pizza.

Hmmm, lekker hoor, dat knapperige brood en die heerlijke pizza die al na 6-8 minuten bakken in de oven klaar is.

Energie sparen

Het nadeel vind ik toch dat je de oven langdurig moet voorverwarmen. Het is dus handig om als de oven aanstaat zo mogelijk meerdere broden te bakken of pizza’s om energie te besparen.

De gebruiksaanwijzing zegt dat je de steen kunt bewaren in de oven.  Dat kun je natuurlijk doen maar wil je wat anders bakken, dan moet de steen toch tijdelijk ergens anders geparkeerd worden. Toch ben ik wel nieuwsgierig. Hoe zouden macarons zich op de steen gedragen of koekjes of een cake?

Het is best even zoeken naar een goede pizza- of broodsteen. Deze steen komt bij het kookpunt vandaan in Rotterdam. Zij hebben een filiaal in Rotterdam maar ook een grote webshop. Je kunt bij het Kookpunt terecht als thuisbakker voor producten en merken als een foodprocessor, keukenmachine, magimix,  en de lieveling van de thuisbakker: de kitchenAid. Bij het kookpunt moet je niet alleen in het klein denken. Er zijn ook veel producten voor (semi-) professionele koks en bakkers en ook zij zullen verrukt rondkijken in de megastore tussen de Fissler-pannen, De Buyer producten en planeetmengers.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page