Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn


Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn
Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn

Onlangs werd het afscheid van 2 collega’s gevierd met een kleine high tea op de afdeling van mijn werk. De tafel was gevuld met heerlijke sandwiches, wraps, macarons en vele cookiebars. Tussen de grote diversiteit aan sandwiches, viel mijn oog vooral op het bietenbrood. Wat was dat brood bijzonder van smaak en wat had het brood een prachtige rood-oranje kleur!

De tomatensap geeft dit brood ene prachtige rood-oranje kleur

Niet iedereen houdt hiervan, dat merk je op zo’n dag, maar ik weet dan ineens dat ik het wil gaan maken. Bietenbrood wil ik binnenkort ook een keer maken, maar ik besloot eerst een Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn te maken, vooral eigenlijk omdat tomatensap makkelijker te vinden is dan bietensap.



De tomatensap in het brood geeft het brood een prachtige oranje-gouden korst. Ik vond het leuk om wat extra smaak toe te voegen, door wat chilivlokken, zongedroogde tomaten en rozemarijn toe te voegen. Niet iedereen houdt van een kruidig brood, probeer dan het brood te bakken met uitsluitend tomatensap. Dit maakt het iets neutraler en hierdoor is het makkelijker om beleg te kiezen.

Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn
Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn

Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten

en rozemarijn

Benodigdheden voor dit brood van 21 cm

  1. 500 gram bloem

  2. 350 ml tomatensap, lauwwarm

  3. 8-9 gram zout

  4. 1/2 theelepel chili, grof of fijn

  5. 8 gram suiker

  6. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

  7. 80-90 gram gedroogde tomaten op olie

  8. 2 theelepels olie (uit het potje van de gedroogde tomaten)

  9. takje rozemarijn

Ook nodig:

  1. cakevorm of broodvorm van ongeveer 20-22 cm

  2. eventueel 1 theelepel om de bovenkant van het brood in te smeren

Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn
Brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn

Zo bak je dit brood met tomatensap, zongedroogde tomaten en rozemarijn

  1. Kneed van alle ingrediënten een lekker soepel deeg. Dit kun je met een keukenmachine kneden, maar ook met een broodmachine of (heel stoer) op eigen spierkracht. Ik kneed het deeg meestal rustig met de hand.

  2. Laat het deeg een uur tochtvrij rijzen, dit kan bijvoorbeeld door een pedaalemmerzak over de bak te bevestigen. De plastic zak houdt de tocht buiten en de warmte en het vocht binnen in de kom.

  3. Bekleed je bakvorm met bakpapier of smeer je bakvorm in met boter en minimaal wat bloem. Zelf kies ik graag voor bakpapier, omdat ik dan zeker weet dat het brood goed uit de vorm komt.

  4. Druk na een uur het deeg plat en rol het minimaal uit. Vouw de buitenkanten naar binnen en rol het deeg op tot een mooie rol van ongeveer 20 cm breed.

  5. Verhuis het deeg naar je bakvorm en laat het brood opnieuw ruim een uur tochtvrij en lekker warm rijzen.

  6. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht oven). Door een schaaltje met water onderin de oven te plaatsen, bak je een iets mooiere korst. Als je het brood in de over plaats, mag de oventemperatuur terug naar 180 graden.

  7. Bak het brood in ongeveer 25-28 minuten gaar tot het goudoranje is.





#brood

0 opmerkingen

Gerelateerde posts