top of page

BROOD van Robèrt van Beckhoven met recepten van de tv-serie


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie
BROOD van Robèrt van Beckhoven met recepten van de tv-serie
Heb jij ook zo genoten van de tv-serie BROOD van Robèrt van Beckhoven? De meester boulanger ging op ontdekkingsreis door Europa en ontmoette vele gepassioneerde medebakkers. Robèrt reisde door Europa niet alleen om bakkerijen te bekijken, veelal trok hij zijn werkkleding aan om de handen uit de mouwen te steken. Omdat veel bezochte bakkerijen vaak nog bakken volgens oude tradities; was het vaak behoorlijk hard werken voor de Brabantse bakker.

Zat jij tijdens de uitzendingen ook zo te hopen dat Robèrt de recepten zou prijsgeven? Hier zijn ze dan; in BROOD van Robèrt van Beckhoven, het boek bij de serie!Uitzending gemist Brood van Robèrt van Beckhoven

Mocht je de afleveringen van BROOD gemist hebben of je wilt ze graag nog een keer bekijken,  via deze link kun je alle afleveringen bekijken.


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie

Met bijna 40 recepten volgt Robèrt een broodspoor door 7 Europese landen. Je wordt meegenomen naar de leefomgeving, de tradities en het ontstaan van het brood. Zo heeft ieder land een eigen manier van brood maken, een ander soort meel, een eigen wijze van het vormen en afbakken van brood.


Wat hadden de broden allemaal gemeen?

Eén dingen hadden de broden uit de diverse landen gemeen: ze zagen er veelal robuust uit, met een knapperige kost. Het liefst zou ik ze allemaal willen testen!


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie

BROOD begint ieder hoofdstuk met een introductie van het land of soms 2 grenzende landen. Hier vertelt Robèrt meer over het gebruik van granen van de streek. Er is veel ruimte voor de vernieuwende bakkers die je nog kent uit de serie.


Jippie! Er wordt ook flink gebakken

Vrijwel alle broden uit de serie vind je terug tussen de recepten. Van de perfecte  Franse croissant, het Duitse bierbrood met cacaonibs, het Italiaanse kastanjebrood tot het Zweedse Vikingbrood.


Foto's van brood. Diverse landen zoals Italië, Zweden

In de tv-serie BROOD liet Robèrt je uitgebreid zien hoe broden in Europa worden gebakken. In de serie was er veel plek voor kleine bedrijfjes die oude tradities in stand hielden. Bijvoobeeld door het gebruik van oude granen, of uitsluitend bakken met desem. Het brood werd veelal gebakken in bijzondere ovens. Robèrt sprak met bijzondere bakkers als de hofleverancier van het Vaticaan, de 87-jarige nonna Vincenza, de maler van kastanjes tot kastanjemeel en Steven Kaplan: een broodprofessor.


BROOD, veel meer dan bijna 40 recepten


Op die manier is BROOD veel meer dan een boek met recepten. Het is een boek met emotie, tenminste bij mij. Als ik zo’n rek vol prachtige zakken meel zie staan, of de authentieke lokale bakkerij, doet het wat met me. Heerlijk! Ik hou dan ook heel erg veel van brood.Volgens mij heb ik niet zitten suffen, maar ik kwam in BROOD nog wat extra recepten tegen die ik niet ken van de uitzendingen. Bijvoorbeeld dit bijzondere zwarte stokbrood of goed gevuld zuurkoolbrood met spekjes en rookworst, maar ook wollig Frans suikerbrood.


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie

Veel van de recepten worden gemaakt met desem. Zoals links de pain de campagne en rechts Nederlands molenbrood.

Wat ik binnenkort heel graag van Robèrt wil weten om aan de slag te gaan met deze desem-recepten!

Desem

Het vergt toch iets meer werk en meer lef dan bakken met een zakje gedroogde gist. Desem moet gekoesterd worden, gevoed. Onlangs heeft Robèrt van Beckhoven een serie meel van bakkerskwaliteit gelanceerd die je in de schappen bij Albert Heijn kunt vinden. Tussen deze mixen vind je ook een basis voor desem. Daar ben ik heel nieuwsgierig naar. Hoe makkelijk wordt het dan voor thuisbakkers om met desem te gaan bakken? Kun je van deze desem ook voeden voor een volgende keer?Binnenkort hoop ik Robert te zien bij de presentatie van deze nieuwe producten. Hopelijk lukt het me, Robèrt uitgebreid te vragen naar de mogelijkheden van het desem in de supermarkt voor de thuisbakker.


Natuurlijk laat ik het je weten. Wordt vervolgd!


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie

Drie bijzondere voorbeelden uit de uitzendingen:

Links: Oostenrijkse kaiserbroodjes met een uitgebreide beschrijving hoe je ze vouwt.


Midden: Zweeds knäckebröd is heel erg lang houdbaar. In het midden zit een gat wat vroeger handig was om de broden op een stok te bewaren.


Rechts: Samen met de Duitse Peter Kapp ontwikkelde Robèrt dit Bierbrood met rogge, kardemom en cacaonibs.


BROOD van Robèrt van Beckhoven recepten bij de tv-serie
BROOD van Robèrt van Beckhoven met recepten van de tv-serie

Samen slapen naast de bakkersvrouw

De liefde voor brood zit volgens mij heel erg diep bij de Brabantse bakker. BROOD neemt je mee naar de eeuwenoude ambacht van het bakken van brood.Ik heb genoten van de tv-serie en ben heel blij dat die hoeveelheid aan achtergrondinformatie en de receptuur zijn verzamelt in dit boek. Ik hoop dat het boek jou inspireert. Maar ik hoop ook dat het de bakkers van Nederland inspireert. Wat zou het heerlijk zijn als je brood dat met deze passie gebakken is, gewoon om de hoek kunt kopen. Zo hoort brood gebakken te worden! En waarom niet, dan mag de bakker ’s nachts gewoon weer naast zijn bakkersvrouw slapen want het desem slaapt gewoon mee tot de volgende ochtend.


BROOD van Robèrt van Beckhoven

is te koop bij de boekhandel.

ISBN 9789491555275


-- DANK --

Bedankt Kick uitgevers voor de mogelijkheid een review te schrijven over het boek bij de tv-serie!
De fotografie is van Raoul Hollants (recepten), Jan Kooyman en Anne Simmers.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page