top of page

Brood met jaguar patroon


brood met jaguar patroon
Doe eens wat geks met brood.  Ga je brood met een jaguar patroon maken. Nee, je doet het niet echt voor de smaak, maar wel voor het hoge “WOW gevoel” als je het brood gaat aansnijden. En hoe denk je dat je kinderen, familie of vrienden reageren bij het aansnijden?
Ik heb zelf gekozen voor natuurlijke kleurstoffen.

Dit kost iets meer moeite, maar als je eenmaal een keer kleurstof aan je handen hebt gehad weet je wat een rommel het eigenlijk is. Je krijgt het bijna niet van je handen af gewassen.Meningen verschillen: zijn dit luipaard-koekjes of jagar-koekjes? Dierenprint-koekjes kan natuurlijk ook.


Een paar jaar geleden kocht ik natuurlijke zwarte kleurstof. Toen ik aan het potje rook dacht ik: ohhh, dat is gewoon gemalen Norit. Je kent de zwarte tabletjes vast die je kunt nemen als je diarree hebt.  Norit is gemaakt van houtskool en is vrij onschuldig. Zeker in de hoeveelheid die je nodig hebt voor het brood. Erger dan de gebruikelijke “voedselveilige” zwarte kleurstof kan Norit absoluut niet zijn.

En dus ging ik vroeg op pad op zoek naar een potje Norit. Als ik iets eenmaal in mijn hoofd heb….


Wil je ander kleurstoffen gebruiken? Gewone of natuurlijke? Dat kan altijd, wees creatief!


brood met jaguar patroon

Brood met jaguar patroon

Benodigdheden:

  1. 500 gram bloem

  2. 10 gram zout

  3. 10 gram suiker

  4. 7 gram droge gist (1 zakje) of 14 gram verse gist

  5. 300 ml lauw water

  6. 3 eetlepels cacaopoeder

  7. 5 tabletjes Norit


Tip: het lijkt me nog mooier als je de ingrediënten bijvoorbeeld met 50% verhoogd om meer dierenpatronen in je brood en dus een wat hoger brood te maken!

Verdeel het brooddeeg en kleur het met natuurlijke kleurstoffen

Brood met jaguar- of luipaardpatroon

Kneedt de bloem, het water, zout, suiker en gist tot een flexibel deeg. Dit duurt al snel zo’n 20 minuten. Ik gebruik mijn broodmachine of keukenmachine hiervoor, maar met de hand kan ook.


Laat het deeg een uur rijzen in een kom onder een plastic zak op een warme, tochtvrije plaats.

Verdeel het deeg in 3 stukken; één van 350 gram dit blijft wit. Eén deel van 260 gram wordt bruin; hierdoor meng je 3 eetlepels cacao en een paar druppels water om het deeg weer iets vochtiger te maken. Het laatste deel wordt zwart en weegt ongeveer 200 gram, hierdoor kun je 5-6 gemalen Norit-tabletten mengen.Persoonlijk meng ik het deeg het liefst op een blad dat is ingesmeerd met enkele druppels olie. Met bloem schuift het deeg alle kanten op, met olie heb ik meer controle over het deeg. Bekt je deeg steeds onder een laagje plastic dat je hebt ingesmeerd met wat olie. Zo blijft het deeg niet aan het plastic plakken .


Verdeel iedere kleur in 7 stukken. Deze stukken hoeven niet exact hetzelfde te zijn. Een beetje anders is juist leuk. Heb jij ooit een dier gezien met exact dezelfde vlekken?


Bol je broodjes een beetje op. Hoe je dit doet leert Robèrt van Beckhoven je hier. Je hebt nu 21 bolletjes.


Leg de rollen brooddeeg op elkaar in de cakevorm

Laagjes gekleurd brood geeft dierenprint in brood

Maak van een bruin bolletje een streng van ongeveer 20-22 cm. Herhaal dit met een zwart bolletje, maar het zwarte bolletje rol je ook plat. Draai dit om het bruine deeg heen. Ik maak op een paar plekken het zwart aan elkaar vast om te zorgen dat het op zijn plaats blijft.Rol vervolgens  het witte deeg uit en rol dit om de bruin/zwarte rol.


Leg het deeg in je bakblik. Mijn blik was te groot (30 cm). De strengen waren wat korter. Het lege gedeelte vulde ik met bakpapier.


Zo rol je streng voor streng tot je 7 strengen hebt gemaakt. Duw het deeg voorzichtig een beetje plat zodat de bovenkant een beetje platter wordt.

Laat het deeg nog een uur rijzen onder een plastic zak op een warme, tochtvrije plaats.

Verwarm de oven voor op 220 graden of een hete lucht oven op 200 graden.  Plaats een bakje met water onderin om wat vocht te creëren in de oven.


Bak je brood 20 minuten in de oven. Zet hierna de oven 20 graden lager. Bak het nogmaals zo’n 15-20 minuten tot het goudbruin is.


brood met jaguar patroon
Brood met jaguar patroon

Haal het brood meteen na het bakken uit de vorm. Oei, nu moet je even geduld hebben voordat je het gaat aansnijden.


Na een kleine 10 minuten vond ik het zelf welletjes. Het mes erin!


Wow, de jaguar kwam tevoorschijn. Het cacao- en noritpoeder zijn mooi mee gebakken. Ik proef beide ingrediënten niet meer terug in het brood en eet het brood gewoon met boter of een plakje kaas.

brood met jaguar patroon
Brood met jaguar patroon

Ha, ha, ik ben benieuwd hoe mijn collega’s volgende week in de koffiekamer reageren als ik nonchalant mijn brood met jaguar patroon ga roosteren….


Een gevaarlijk lekker brood; ook voor de veganist of vegetariër. Kun je toch een keer een hapje wild proberen!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page