Bij de bakker haal ik eigenlijk nooit gewoon brood. Ik kies eigenlijk altijd voor brood met zaden of bijvoorbeeld havermout bovenop. Wat wij thuis echt lekker vinden het het korstje van het tijgerbrood of de tijgerbolletjes. Dit lekker knapperige laagje is vooral populair bij mijn jongste zoon. Als hij mag kiezen, eten we altijd tijgerbrood. Juist omdat het zo lekker korstje is vind ik het jammer dat de bakker vaak het brood al voor-snijdt als het nog een beetje warm is. Dan wordt juist hetgeen dat zo lekker is aan het brood, de knapperige korst, zacht. Jammer!
Gelukkig kun je als thuisbakker veel zelf leren. Met dit recept bak je voortaan tijgerbolletjes maken met papje bovenop brood gewoon zelf.
Wat blijkt: de knapperige korst voor tijgerbrood- en broodjes kun je zelf heel makkelijk maken. En meteen denk ik aan andere taarten en gebak. Zou je hier ook zo’n lekker knapperig laagje op kunnen maken of loop ik nu weer te hard van stapel? Soezen, bladerdeeg? En wat als je wat eiwit en lekkere amandelen zou toevoegen? Wat voor laagje zou je dan krijgen. Wordt vervolgd!
Tijgerbrood en tijgerbolletjes krijgen een knapperig laagje door een mengsel met rijstmeel op het brooddeeg te smeren. De eerste keer dat ik een poging deed was met meel van de toko. Dit mislukte helaas. Wat bleek, hoewel er rijstmeel op de zak stond, bleek het ketanrijst te zijn: kleefrijst. Dat werkt niet goed. Gelukkig zijn een paar andere opties wel gelukt. Ik kocht echte rijstmeel maar ik maakte zelf ook rijstmeel door rijst te malen in de koffiemolen.
Het tijgerlaagje op tijgerbrood is met rijstmeel mooier, fijner maar zelf gemalen rijstmeel is zeker een optie.
Rijstmeel
Heb je geen rijstmeel? Maal rijst met een koffiemolen of goede keukenmachine. Het meel zal niet zo fijn worden als het gekochte rijstmeel, het papje is minder mooi en de tijgerprint ook, maar ik vind het toch een optie om te gebruiken indien nodig. Ik zal het je laten zien.
Links boven rijstmeel vs rechts zelf gemalen meel. Links in het midden brood met rijstmeel links vs rechts met zelf gemalen rijst. Links onder de zelf gemalen rijst vs gekocht rijstmeel.
Op de foto hieronder zie je links broodjes met rijstmeel vs rechts broodjes met zelf gemalen rijstmeel. De broodjes links vind ik mooier, maar beide broodjes zijn lekker knapperig en wat mij betreft een goede keuze.
Tijgerbolletjes maken met papje bovenop brood
Benodigdheden:
Kies hiervoor je eigen recept brood dat je graag gebruikt. Bijvoorbeeld wit brood of luxe witte bolletjes. Misschien heb je een eigen nationaal of internationaal recept waar een krokant laagje heerlijk op zou smaken.
Voor het papje op je brood
75 gram rijstemeel of tot meel gemalen rijst
60-65 gram water
2 gram fijne suiker
2 gram gedroogde gist
2 gram zout
4 gram zonnebloemolie of arachideolie
Zo maak je tijgerbolletjes met een papje bovenop
Kneed je brood of broodjes en laat het rijzen. Maak het rijstpapje en laat het rijstpapje ook rijzen. Kneedt het deeg na de eerste rijs kort door en vorm het tot een brood of bolletjes.
Zet het brood weg voor een tweede rijs.
Na ongeveer 20 minuten kun je het papje op het brood of de broodjes smeren met een kwastje. Bij de mix met zelf gemalen rijstmeel lukte smeren niet goed en smeerde ik het met mijn vingers. Tja, met de kwast ging het niet en je moet toch iets toch?
Laat het deeg verder rijzen tot het verdubbeld is.
Verwarm de oven voor op de gewenste temperatuur en bak je brood af in de tijd volgens het recept.
Voortaan kun jij ook van die lekker tijgerbrood en tijgerbroodjes zelf maken. Ik snap ook niet dat sommige mensen de korstjes van het brood snijden. De korstjes? Dat is juist het lekkerst van het brood.
Gevaarlijk lekker!
Comments