Broodjes met peer en gorgonzola
top of page

Broodjes met peer en gorgonzola


Broodjes met peer en gorgonzola
Bij een kerstdiner een paar jaar geleden bestond het voorgerecht uit een combinatie van peer en gorgonzola. Wow, dat vond ik echt geweldig lekker en al snuffelend op google bleek het een geliefde klassieke combinatie die ik nog niet kende. Het zoete van de peer met de wat complexe hartige smaak van gorgonzola. Omdat je niet iedere dag taart en cakes kunt eten, bakte ik er luxebroodjes van. Bij deze broodjes met peer en gorgonzola zijn ook stukjes walnoot toegevoegd voor een crunchy bite. Hou jij meer van een andere blauwe kaas, nootjes of bijvoorbeeld pijnboompitten; kies de combi die jij lekker vindt of wat toevallig in de koelkast ligt.

Peer en gorgonzola combineren

Naast combineren bij het bakken, kun je peer en gorgonzola ook samen gebruiken in salades, in pasta, op pizza en in bladerdeeg. Zelfs een halve peer met gorgonzola uit de oven als voorgerechtje lijkt me heerlijk!


Pittige kaas of liever niet

De ene blauwe kaas is de andere niet. Wat mij betreft kun je best een pittige kaas kiezen. De hoeveelheid zachte en luxebrood maakt de smaak van de kaas een stuk milder.

Broodjes met peer en gorgonzola

Broodjes met peer en gorgonzola

Benodigdheden:

  1. 400 gram bloem

  2. 7 gram gedroogde gist

  3. 200 ml lauwe melk, eventueel nog iets meer

  4. 1 ei voor in het brood

  5. 1 ei om het brood bovenop mee in te smeren

  6. 15 gram suiker

  7. 8 gram zout

  8. 20 gram zachte boter

  9. 200 gram gorgonzola of andere blauwe kaas

  10. 1,5 net rijpe peer

  11. 80-100 gram gehakte walnoten

Verdeel de peer, gorgonzola en walnoten over het luxe brooddeeg

Broodjes met peer en gorgonzola

  1. Kneed de bloem, de lauwe melk, het ei, gist, de suiker en het zout door elkaar. Heb je een machine, dat scheelt een kwartier kneedwerk. Is het deeg te stug; voeg dan nog een klein scheutje melk bij.

  2. Voeg als het kneden bijna klaar is de boter toe. Laat het deeg een uur afgedekt rijzen.

  3. Rol het deeg uit op een met weinig olie ingevet werkblad en rol het uit tot een plak van 30 x 40 cm.

  4. Snij de peer in stukjes, meng ze met een klein beetje citroensap om verkleuring tegen te gaan en dep vervolgens het overtollige vocht af met een theedoek of keukenpapier.

  5. Verdeel de stukjes peer, gorgonzola en de gehakte noten over het uitgerolde brooddeeg.

  6. Rol het brede deel van het brood op en snij de rol in 12 stukken. Leg de broodrollen in een bakblik of ovenschaal die je bedekt met bakpapier. Mijn vorm is verstelbaar en hierdoor makkelijk aan te passen aan iedere vorm.

  7. Dek de broodjes af en laat ze opnieuw een klein uur rijzen.

  8. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  9. Kluts een ei en smeer dit over de bovenkant voor een glanzend goudbruin korstje.

  10. Bak de brood rolletjes in ongeveer 17-20 minuten gaar.


Broodjes met peer en gorgonzola

Gevulde broodjes bewaren

De broodjes zijn vers gebakken het lekkerst. Bewaar de broodjes met peer, gorgonzola en walnoten in goed afgesloten. Ga je ze niet allemaal tegelijk nuttigen, dan kun je ze het beste invriezen voor later.

Bewaar de broodjes liever niet in de koelkast, daar drogen ze sneller uit.


Gerelateerde posts

bottom of page