top of page

Kardemom cake met peren


Kardemom cake met peren
Wil je me één ding beloven? Zap nu niet meteen weg als je leest dat deze cake op smaak is gebracht met kardemom. Kardemom? Je kent het als één van de ingrediënten van speculaaskruiden en geeft je cake een zachte bijzondere smaak. Deze prachtige cake met peer bewonder ik al een tijdje. De kardemom cake met peren is de voorkant van het kookboek Homemade Winter, van Yvette van Boven en ziet er in doorsnede prachtig uit. Het gebruik van peren moet je letterlijk nemen, ze verdwijnen in zijn geheel in het beslag. Door het gebruik van hele peren, zal straks je cake eruit zien als een plaatje. En kardemom zal de cake heerlijk op smaak brengen.
Ruik je aan het potje kardemom? Niet doen hoor, de geur is heel anders dan de smaak die het je cake zal geven. Niet zappen dus, maar doorlezen!

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Kardemom cake met peren

Kardemom cake met peren

Recept: Yvette van Boven, * het originele recept, tussen haakjes vind je wat ik als alternatief gebruikte

Benodigdheden:

Voor de siroop:

 1. 3 stevige peren, bijvoorbeeld Bosc, ik gebruikte de altijd vriendelijke Conference

 2. 250 (200*) gram suiker

 3. 1 fles droge witte wijn ( of 350 ml appelsap en 350 ml water*)

 4. 4 kruidnagels

 5. 3 anijssterren

 6. 8 kardemompeulen

 7. 2 kaneelstokjes

Voor de cake:

 1. 200 gram boter op kamertemperatuur

 2. 200 gram fijne suiker

 3. 4 grote eieren

 4. 200 gram zelfrijzend bakmeel

 5. 1 grote theelepel kardemom (geen fan van kardemom? Vervang het eventueel met wat kaneel of speculaaskruiden)

 6. Snufje zout

 7. Eventueel: Ongeveer 90 gram witte chocolade om te versieren

 8. Medium cakevorm, waar ongeveer 1500 – 1600 ml water in past

Kardemom cake met peren

Kardemom cake met peren

 1. Om de peren te pocheren, verwarm je of de wijn of de appelsap met water. Voeg de suiker en de kruiden toe. Pocheer je peren zo’n 30 minuten. Laat ze uitlekken en afkoelen.

 2. Wil je graag nog een saus bij de peer? Voeg dan na het koken nog 500 ml. water toe, kook het vocht daarna in,  tot het is gehalveerd. Laat het afkoelen en verwijder de kruiden.

 3. Vet je bakvorm in, of bedek je vorm met bakpapier.

 4. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). 

 5. Mix de boter en de suiker met een mixer ongeveer 7-8 minuten tot het zeer romig is. Voeg af en toe het beslag van de zijkant van de kom af en voeg het bij de rest.  Voeg nu een ei toe. Als het ei is opgenomen, mogen de andere eieren stuk voor stuk erbij.

 6. Voeg het gezeefde bakmeel, kardemom en zout toe en spatel het hier doorheen.

 7. Vul je bakvorm. Duw eerst de middelste peer in de vorm en vervolgens de peren aan de zijkant. Op die manier zijn ze mooi verdeeld.

 8. Bak de cake in 40 minuten gaar en controleer met een cocktailprikker of de cake gaar is voordat je de cake uit de oven haalt.

 9. Laat de cake goed afkoelen. Smelt de witte chocolade au bain marie. Trek met een lepel strepen over de bovenkant van de cake.


Tip: probeer je peren zo goed mogelijk te laten uitlekken en dep de peren hierna zo goed mogelijk af om zo min mogelijk vocht in je cake te krijgen.

Ohhhhh, de kardemom cake met peren is nu klaar voor een testrit. Aanvallen zou ik zeggen. De cake is afgekoeld, maar de peer is nog een beetje lauw, diep van binnen.


En…. wat vond je van de kardemom in de cake?Gerelateerde posts

Comments


bottom of page