top of page

Bakvorm met bakpapier bekleden


Bakvorm met bakpapier bekleden
Als je wat lekkers gaat bakken wil je ook graag dat het zonder problemen uit je bakvorm komt. Je kunt je bakvorm zorgvuldig invetten met boter en licht bestrooien met bloem of paneermeel, maar dat is niet altijd een garantie dat je cake, taart of plaatkoek goed uit de vorm komt. Daarom kies ik zelf vrijwel altijd voor bakpapier, tenzij het echt niet anders kan. Ik heb een aantal mooie cakevormen vol hoekjes en gaatjes, dan heb ik geen keuze. Gelukkig kun je de meest bakvormen wèl bekleden met bakpapier. Zelfs bakvormen met een losse bodem kunnen voorzien van bakpapier zodat ze niet lekken.

Je bakvorm met bakpapier bekleden kan op diverse manieren. Hoe ik ze bekleedt, ga ik je laten zien. Het is makkelijker dan je denkt.


Bakvorm die lekt bekleden met bakpapier
Bakvorm die lekt bekleden met bakpapier

Bakvorm met bakpapier bekleden die lekt

Hoe kun je een bakvorm die lekt zo bekleden dat je er veilig in kunt bakken zonder dat het beslag naar buiten lekt? De oplossing is heel eenvoudig. Neem een vel bakpapier; maak het iets nat (of niet; net wat je fijner vindt) en verkreukel het tot een bol. Duw het papier zo netjes mogelijk in de vorm.


Het beslag kan nu niet door de randen naar buiten lekken. Deze techniek is bij iedere vorm mogelijk maar geeft in sommige plekken een net iets minder strak resultaat. Is je beslag dikker, gebruik dan liever een van onderstaande methoden voor een strakker resultaat.


Flexibele ring zonder bodem bekleden

In deze ring bak ik vooral brownies; een bijna vloeibaar beslag. Hiervoor gebruik ik vaak bovenstaande methode (lekker snel) of ik vouw het papier zo dat het iets stakker in de vorm zit. Bij een rechte vorm is dat mogelijk.


Bakpapier in een ovenschaal

Ook ideaal als je een ovenschaal wilt voorzien van bakpapier. Ovenschalen hebben vaak ronde hoeken en op deze manier past het papier toch prima.


Springvorm bekleden met bakpapier

Springvorm of ronde vorm bekleden met bakpapier

Een springvorm bekleden gaat op de snelste op deze manier: leg je vel bakpapier netjes in een hoek van het bakpapier. Op die manier hou je straks nog bakpapier over. Duw de ring op het papier en sluit de ring. Het papier zit nu vast en lekker strak op de bodem. Knip het papier dat over is rond de springvorm weg.


Vet de ring van je springvorm in en knip een strook dat ongeveer net zo hoog is als je springvorm. Duw de strook tegen de zijkant van de ring. Bij een springvorm tot 24 cm hou je nog net genoeg papier over om nog zo'n strook te knippen en het deel dat je te kort komt op te vullen. De ring is nu ook bekleed.


Cupcake bakblik bekleden met bakpapier en invetten

Cupcake bakblik bekleden met bakpapier en invetten

De makkelijkste manier om een cupcake bakvorm te bekleden is om een cupcake bakingcup papiertje te gebruiken. Maar soms wil je dit niet gebruiken omdat je een strakke zijkant wilt, geen geribbelde. Of je wilt iets hartigs bakken, een broodje of een koek.


Je kunt de vorm zorgvuldig invetten en bestrooien met wat bloem, maar dat gaat soms, vooral aan de onderzijde niet goed. Om zeker te weten dat de onderkant van de cupcake bakvorm loslaat, smeer je alle vormpjes in met boter en bedek je eerst de onderzijde met een rondje bakpapier. Strooi hierna licht wat bloem over de bakvorm en verwijder de overtollige bloem.


De onderkant van je baksel zal nu loslaten. Mocht je toch problemen krijgen met de zijkanten van het bakblik dan kun je voorzichtig met een klein spateltje of iets anders dat niet te scherp is de zijkanten losmaken. Omdat de onderkant loslaat heb ik zelf eigenlijk nooit meer problemen gehad met de zijkanten. Soms zit een baksel vast omdat het gerezen is en aan de bovenkant iets vastplakt.


Baksels die rijzen in een cupcake-bakvorm

Ga je iets bakken dat over de bakvorm kan bakken, smeer dan ook altijd de bovenkant van de cupcake bakvorm in en bestrooi het licht met wat bloem.


Cakevorm bekleden met bakpapier

Cakevorm of vierkante bakvorm bekleden met bakpapier

Een cakevorm of vierkante brownie-vorm bedek ik op 2 manieren die ongeveer hetzelfde zijn.


Smeer je bakblik iets in. Rol je bakpapier op en hou het langs het blik. Knip het papier af zo breed als je vorm is en plaats de strook in je blik. Duw het papier naar buiten toe of knip het af.

Bij een vierkant vorm herhaal ik deze methode, oprollen, meten en afknippen.

Gebruik ik een cakevorm, dan knip ik vaak 2 smalle stroken af voor de smalle zijkanten. Dit doe ik vooral omdat dit het snelst werkt. Knip eventueel het overtollige papier weg. Bakvorm met bakpapier bekleden is handig om niet te vergeten.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page