top of page

Brownies met pecannoten en koffie

Brownies met pecannoten en koffie
Als ik brownies maak, hoor ik eigenlijk alleen maar positieve reacties; zowel uit als thuis. Het is een van de makkelijkste recepten en staat al jaren bovenin het meest gebakken recept. Ideaal: ze tot nu toe nog nooit mislukt. Het enige waar je aan moet denken is dat je brownies niet te lang moet bakken, anders wordt de binnenkant te stevig en dat smeuïge is nu net wat zo geweldig lekker is. Meestal bak ik brownies in een vierkante vorm, voor de brownies met pecannoten en koffie koos ik voor een springvorm zodat het een taart zou worden.

De brownietaart werd op smaak gebracht met koffiesmaak en pecannoten; samen vormen ze een geweldige combinatie. Omdat toefjes voor een extra feestelijk effect zorgen, gaf ik de taartpuntje een toefje gemaakt met een poedermix voor Chantillycreme en speculoospasta. Samen vormen ze een soort fluffy marshmallowtoef met speculoosmaak; erg lekker.


Zo kun je de brownie glutenvrij maken

Brownies met pecannoten en koffie bevatten bloem en daarmee ook gluten. Eet jij glutenvrij? Je kunt de bloem eenvoudig vervangen door glutenvrij bloem of zelfrijzend bakmeel die in steeds meer supermarkten verkrijgbaar zijn.


Koffiesmaak toevoegen

Een goede oploskoffie of espressokoffie zijn geweldige manieren om met weinig moeite koffiesmaak toe te voegen. Let er goed op dat je de koffie goed oplost in het beslag.


In 8 minuten je noten driemaal zo lekker maken

Veel noten zijn "raw" in de zak. Dit is op zich prima want rauwe noten zijn een gezondere keuze bij het uit de hand eten. Doordat de noten niet verhit zijn in de oven of olie blijven veel gezonde vetzuren en vitaminen beter bewaard. Ik eet graag noten maar bij het bakken vind ik het belangrijk dat ze extra lekker zijn. Door noten kort te verwarmen op een mediumwarme oven krijgen de noten veel meer smaak een worden ze iets krokanter. Voor dit recept het ik de noten bovenop de brownie niet verwarmd in de oven omdat ze al meegebakken worden met de brownie. Maar de gehakte noten in de brownie werden zo'n 7- 8 minuten op 160 graden gebakken voor extra smaak.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Brownies met pecannoten en koffie

Brownies met pecannoten en koffie

Benodigde ingrediënten voor springvorm van 22-23 cm:

 1. 175 gram pure chocolade

 2. 175 gram boter

 3. 3 eetlepels cacaopoeder

 4. 125 gram bloem

 5. 3 medium eieren

 6. 200 gram bruine basterdsuiker

 7. Snuf zout

 8. 2 zakjes goede oploskoffie

 9. 200 gram pecannoten


Optie: voor Chantilly speculoos crème

 1. 40 gram Chantilly poeder

 2. 33 gram melk

 3. 33 gram water

 4. 1 eetlepel speculoospasta

 5. Spuitzak

 6. Spuitmondje naar keuze


Ook nodig:

 1. Springvorm of dichte vorm van 22-23 cm

 2. Bakpapier


Leg vlak voor het bakken de pecannoten over de bovenkant

Brownies met pecannoten en koffie

 1. Bedenk hoeveel pecannoten je wilt gebruiken om boven op de brownietaart te leggen. Deze hoeven niet geroosterd te worden.

 2. Rooster de overige noten zo’n 6-8 minuten op 160 graden. Pecans zijn kwetsbaar en kunnen verbranden. Blijf in de buurt of haal ze wat eerder uit de oven.

 3. Laat de nootjes afkoelen en hak vervolgens de noten in grove stukjes.

 4. Zet de boter met de pure chocolade in stukjes op een lage warmtebron en laat het langzaam smelten. Als het bijna gesmolten is mag de warmtebron uit; roer het het door elkaar.

 5. Het beslag is iets wat dun, bedek de springvorm met een vel papier in zijn geheel door het papier te verkreukelen tot een prop. Vouw het open en bedek het complete bakblik met het papier. Knip de randen die uitsteken weg.

 6. Klop de eieren kort iets luchtig en voeg de suiker en het zout toe. Voeg de bloem, het koffiepoeder, cacaopoeder en de stukjes pecans toe en spatel het geheel door elkaar.

 7. Voeg de iets afgekoelde gesmolten boter en chocolade toe en spatel het voorzichtig door het beslag.

 8. Vul de bakvorm en zet de vorm 15 minuten in de koelkast. Het beslag zal hierdoor ietsje steviger worden en waardoor de pecannoten goed op de bovenkant van het beslag blijft liggen en niet naar beneden zakt.

 9. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een heteluchtoven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 10. Bak de brownies met pecannoten en koffie in ongeveer 22-25 minuten gaar.

 11. Voor de toefjes speculoos-chantillycreme bij de browie, klop je 50 gram chantillypoeder met 60 gram water en de speculoospasta stevig. De crème is nu te stevig; verdun het met een paar maal een klein scheutje water tot de gewenste dikte.


Brownies met pecannoten en koffie

Zo bewaar je brownies

Laat brownies goed afkoelen. Brownies kun je het beste goed luchtdicht verpakt bewaren. Om brownies sneller stevig te laten worden bewaar ik brownies in de koelkast. Zodra de brownies met pecannoten en koffie bijna stevig zijn, kun je ze het beste uit de koelkast halen en luchtdicht buiten de koelkast bewaren. Zo drogen ze niet uit en zijn ze altijd goed op smaak. In de koelkast zal de boter en de chocolade stollen en uitdrogen wat de smaak niet ten goede komt.


Langer bewaren

Heb je te veel brownies gebakken of wil je ze graag voor later bewaren? Je kunt brownies ook goed verpakt een kleine 3 maanden in de diepvries bewaren.


Brownies met pecannoten, koffie en speculooscreme

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page