top of page

Cheesecake brownies met mokkasmaak

Cheesecake brownies met mokkasmaak
Als mijn oudste zoon bij een etentje zijn vriendin komt voorstellen, wil ik natuurlijk wat lekkers bakken. Ik had al ideeën over een taart of een cakerol, maar ik hoorde duidelijk een aantal maal het woord “brownie” vallen tijdens het afspreken. Brownie, comfortfood… het is hier zo vaak gebakken, maar blijft favoriet. Ik kon het natuurlijk niet laten een andere variant te maken en besloot voor de combinatie cheesecake brownies met mokkasmaak. Een lekkere laag van smeuïge brownie met een frisse topping. Thuis houden we allemaal erg van koffie, vandaar dat ik mokka smaak toevoegde. Een paar zakjes goede instant mokka-koffie poeder doet wonderen Maar, als je niet echt een koffiefan bent kun je ook goed weglaten.

Brownies; snel te maken, maar wel goed afkoelen

Bak je brownies op tijd! De plaatkoek moet goed afkoelen voor je hem kunt aansnijden. Ik bakte hem daarom een dag eerder. En een tip bij het aansnijden: maak na iedere snede je mes met heet water schoon. Het is even wat werk, maar je krijgt er strakke stukken voor terug en dat vind ik altijd een mooie beloning.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Cheesecake topping op brownie

Cheesecake brownies met mokkasmaak

Benodigdheden voor een vorm van 20 x 20 cm:

Voor de brownie bodem:

 1. 150 gram boter

 2. 150 gram pure chocolade fijn gehakt

 3. 180 gram bruine basterdsuiker

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 2 eieren

 6. 155 gram bloem

 7. 30 gram cacaopoeder

 8. 3-4 zakjes mokka koffiepoeder

 9. 1/2 theelepel zout (of minder als je boter zout bevat)

Voor de cheesecakelaag:

 1. 200 gram roomkaas (zelf koos ik een huismerk)

 2. 50 gram fijne suiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 1 eidooier

 5. 2 theelepels maïzena

 6. 30 gram chocolade in stukjes voor de drizzle bovenop

Ook nodig:

 1. Bakvorm van 20 x 20 of een ovenschaal van ongeveer 18 x 22 cm

Cheesecake brownies met mokkasmaak

Cheesecake brownies met mokkasmaak recept

 1. Vet je bakblik in en bestuif hem met bloem of bedek de vorm met bakpapier. Dan weet je zeker dat de brownie goed uit de vorm komt.

 2. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Verwarm in een pan op een zacht vuur de boter en de chocolade. Roer het door en als de chocolade bijna gesmolten is, mag het vuur uit. Klop in een kom de eieren luchtig en voeg de bruine basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout erbij.

 4. Spatel de gezeefde bloem en het cacaopoeder toe, gevolgd door de iets afgekoelde boter met chocolade, het mokka koffiepoeder en chocolade. Schep 2/3e van het chocoladebeslag in de bakvorm.

 5. Voor de cheescaketopping klop je de roomkaas luchtig. Voeg de eidooier, de suiker, de vanillesuiker en het maïzena toe.

 6. Mijn roomkaas is een huismerk en is toch iets dunner dan de A-merken. Hierdoor is het iets dunner van structuur. Dit loste ik op door wat maïzena toe te voegen want de cheesecake moet wel stevig zijn. Is jouw roomkaas dik en stevig, dan kun je de maizena weglaten.

 7. Schep van het 1/3e deel van de brownielaag die nog over is schepjes hier en daar op het deeg in de vorm. Verdeel de cheesecakelaag hieroverheen en maak met een mes strepen over de bovenkant. Zo ontstaat er een marmerlaag.

 8. Bak de brownie met cheesecaketopping in ongeveer 30 minuten gaar. Hou de bovenkant in de gaten. Veel ovens bakken net als mijn oven, niet altijd de bovenkant egaal bruin. Na ongeveer 20 minuten heb ik de vorm omgedraaid voor een evenwichtig gebakken bovenkant.

 9. Laat de brownie met cheesecake-topping goed afkoelen. Dit duurt als snel 4-5 uur.

Cheesecake brownies met mokkasmaak

De cheesecake vond ik er een beetje kaal uitzien. Gebruik ik normaal graag poedersuiker om dit te verhullen, poedersuiker werkt niet echt bij cheesecake en zal vochtig worden. Maar chocolade bovenop drizzelen is ideaal. Met slechts weinig chocolade is dit probleem in enkele minuten opgelost.

Brownies bakken

Snij je cheesecake brownies met mokkasmaak in stukken.

Wat een heerlijk combinatie met een mok koffie of thee. Een plaatkoek laat zich zo lekker delen; voor ik het wist waren alle stukken op!Gerelateerde posts

Comments