top of page

Cakerol maken met slagroom en aardbeien


Cakerol maken met slagroom en aardbeien
Toen mijn jongste zoon onlangs zijn diploma haalde, bakte ik deze cakerol met slagroom en aardbeien. Ik weet dat hij heel erg van slagroom houdt en met dit taartje komt dat zeker goed! De zoete zomerkoninkjes zijn op dit moment erg lekker en zij geven een prachtige kleur aan de cakerol. Ik had de rol strak afgesneden en de mannen thuis geloofden niet dat ik het taartje zelf had gemaakt, dat compliment wordt niet vaak gemaakt bij ons!

Die heb je niet zelf gemaakt? Welles!

Een cakerol  is een fijn basisrecept. Je kunt hem vullen zoals je zelf wilt, er zijn zoveel mogelijkheden. Ik koos voor slagroom; vaak meng ik hier een deel mascarpone doorheen omdat het de slagroom een beetje steviger maakt. Helaas had ik dit niet in huis, maar met alléén slagroom is het natuurlijk ook vreselijk lekker.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.eiwit en suiker au bain marie kloppen

Cakerol maken met slagroom en aardbeien

Benodigdheden:

 1. 3 medium eieren

 2. 90 gram fijne suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 50 gram boter

 5. 100 gram bloem

 6. 4 gram bakpoeder

 7. Snuf zout

 8. Lekker: eventueel een flinke theelepel lemoncurd of rasp van een 1/2 citroen

Voor de vulling:

 1. Enkele eetlepels aardbeienjam

 2. 400 ml slagroom 35% vet (vervang eventueel een deel door mascarpone)

 3. 2 zakjes slagroomversteviger

 4. Suiker naar smaak, eventueel kun je een zakje vanillesuiker gebruiken

 5. 250 gram aardbeien

Ook nodig:

 1. 1 theedoek

 2. Poedersuiker

 3. 50 gram pure chocoladecakerol oprollen in theedoek

Cakerol maken met slagroom en aardbeien

Verwarm de oven voor op 185 graden elektrisch of op 200 graden met boven- en onderwarmte. Bedek een bakplaat (ongeveer 30-32 x 40-42 cm) met een vel bakpapier.

Bedek een theedoek met poedersuiker.


Smelt de boter op een zacht vuurtje en klop de eieren in een andere kom tot het er zacht en romig uitziet. Dit duurt zo’n 3-4 minuten. Voeg de suiker, vanillesuiker en het zout toe en klop het kort mee. Voeg nu de bloem, bakpoeder bij en eventueel een citroensmaaktje. Mix het beslag niet langer met een mixer, maar spatel het geheel voorzichtig door de eiermix. Spatel vervolgens de boter mee. Laat het beslag met rust, zodra het gemengd is om zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden.


Vul je bakblik met het beslag en bak de cake in ongeveer 8-11 minuten gaar. Hou de oven goed in de gaten zodat de cake niet te donker wordt. Bak je de cake te stevig dan wordt het rollen straks iets moeilijker.


Draai het bakblik om op de theekdoek met poedersuiker zodra de cake klaar is. Door de suiker blijft het nu niet plakken, maar kan het overtollige vocht toch weg. Haal direct het bakpapier van de cake af. Rol voorzichtig de cake op en laat het opgerold afkoelen.bedek je cakerol met slagroom en aardbeien

Rol de nog warme cake in een theedoek bedekt met poedersuiker, zo laat de cakerol zich straks perfect vullen.

Als de cakerol is afgekoeld kun je voorzichtig de rol uitrollen. Bedek de cake met een dun laagje rode jam. Klop de slagroom met de suiker en de slagroomversteviger tot het stevig is en bedek de laag jam met de slagroom. Het handigst gaat dit met een spuitzak, dan kun je de room over de laag verdelen en verspreiden. Bewaar wat slagroom voor bovenop!


Bedek de binnenkant met ongeveer 175 gram aardbeien in stukjes. De rest van de aardbeien is voor bovenop. Ik was de aardbeien over het algemeen niet, ze zijn niet of nauwelijks bespoten (geleerd van een patissier) en als ze nat worden komt dit aardbeien niet ten goede.


Rol de cake op en zorg ervoor dat de opening aan de onderkant ligt. Snij de zijkanten recht.  Spuit toefje slagroom bovenop en leg hier een halve aardbei op. Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron en maak met een theelepel strepen over de bovenkant.


Strooi vlak voor het opdienen wat poedersuiker over de cake en klaar is je cakerol. Cakerol maken met slagroom en aardbeien! is niet moeilijk en het is altijd een succes.


Cakerol maken met slagroom en aardbeien


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page