top of page

Cakerol met amandelmeel en slagroom

Cakerol met amandelmeel en slagroom
Een cakerol vind ik altijd zo’n leuk, bescheiden taartje. Als je hem aansnijdt word ik iedere keer toch weer verrast door de sierlijke spiraal. De cake kan gebakken zijn met boter als een cake, maar vaak is de cakerol een biscuit en daarmee vetvrij. Omdat ik amandelmeel in huis had dat tegen de datum loopt, ben ik de laatste tijd wat vaker aan de bak met amandelmeel. Deze cakerol met amandelmeel en slagroom was een probeersel en zo geslaagd dat ik hem zeker nog vaker ga maken.

Jij bent de bakker, wil je wat extra smaak toevoegen of niet? Jij mag het zeggen


Het biscuit met amandelmeel heeft romantisch heel licht de smaak van rozen. Rozenwater kan soms heel dominant zijn, maar met 1 theelepel is de smaak bescheiden. Natuurlijk kun je ook kiezen rozenwater niet te gebruiken, maar het biscuit eventueel ook tremperen (hier en daar wat druppelen) met een likeur naar smaak.

Tip: Voeg aan je slagroom mascarpone door voor smaak en stevigheid


Tegenwoordig gebruik ik vaak standaard bij een slagroomtaart of vulling mascarpone. Dit geeft een frisse smaak aan aan de slagroom, maakt het een stuk steviger en daardoor blijft het wat langer mooier om te zien. Hiervoor gebruik ik overigens de goedkopere versies die tegenwoordig in steeds meer supermarkten zit liggen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Cakerol met amandelmeel en slagroom

Cakerol met amandelmeel en slagroom

Benodigdheden:

 1. 3 eieren

 2. 25 gram maizena

 3. 50 gram bloem

 4. 75 gram amandelmeel

 5. 150 gram suiker

 6. een zakje vanillesuiker

 7. 1 theelepel bakpoeder

 8. 1 theelepel rozenwater (optie)

Voor in en op de cakerol:

 1. 400 gram slagroom

 2. 250 gram mascarpone

 3. Suiker naar smaak

 4. Rode jam naar keuze (ongeveer 1/3e pot)

 5. Altijd leuk: Sprinkles naar keuze

 6. Gedroogde rozeknopjes en blaadjes (vond ik onlangs bij AH van Souq)

Ook nodig:

 1. Schone theedoek

 2. Poedersuiker

 Cakerol met amandelmeel in theedoek om te rollen

Cakerol met amandelmeel en slagroom maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vouw van een vel bakpapier de randen omhoog tot een bakvorm van ongeveer 38 x 26 cm. Je kunt de randen in elkaar vastdraaien of paperclips gebruiken om ze vast te zetten.

 2. Leg een schone theedoek klaar en strooi hier poedersuiker overheen, voor na het bakken.

 3. Klop de eieren romig. Voeg de suikers en het zout erbij en klop het geheel tot het romig is en de suiker bijna is opgelost. Voeg de bloem, het maizena en het amandelmeel toe met het bakpoeder (en het rozenwater) en spatel het geheel rustig door tot het gemengd is maar niet langer. Hou zoveel mogelijk lucht in het beslag.

 4. Verdeel het beslag voorzichtig in de vorm van bakpapier en bak de cake in ongeveer 11-15 minuten gaar tot het goudgeel is .

 5. Haal het biscuit uit de oven en leg het voorzichtig op de theedoek met poedersuiker. Zorg hierbij dat de bovenkant van de plaatcake nu op het poedersuiker ligt. Dit wordt straks de buitenkant. rol de cake met de theedoek en al op en laat het afkoelen. Zo krijgt de cake al vorm tijdens het afkoelen.

 6. Klop de mascarpone los en zet het apart. Klop de slagroom een eetlepel suiker stijf. Mix de twee door elkaar en voeg eventuele nog suiker toe naar smaak. Gebruik liever niet teveel suiker, de jam zorgt ervoor dat de rol al redelijk zoet is.

 7. Rol de cakerol voorzichtig uit en smeer een laag rode jam naar keuze over het amandelbiscuit. Verdeel hierna ongeveer 2/3e deel van de slagroom overheen. De rest van de slagroom mag in een spuitzak met spuitmondje naar keuze.

 8. Rol de cake op en zorg ervoor dat de rand van het biscuit onderop de rol ligt.

 9. Eigenlijk wast ik niet van plan de rol in te smeren met slagroom, maar ik vond de cake niet mooi genoeg, vandaar toch een laagje slagroom…

Rozen spuiten van slagroom

Zo is ieder baksel uiteindelijk vaak toch anders dan dat je voor oorsprong van plan was, en dat is prima.


Omdat ik de cakerol romantisch wilde versieren besloot ik rozen te spuiten. Om een roos te spuiten start je met je spuitzak in het midden en draai vervolgens links (indien rechtshandig) om het midden een rondje. Een beetje zoals een @ eruit ziet, daar lijkt het op. Oefen eventueel op een werkblad met roosjes spuiten. Natuurlijk kun je het taartje met iedere spuitmond of spuittechniek spuiten.


Nog slagroom/mascarpone over? Spuit kleine toefjes langs de zijkant.

Zo rol je een cake op

Sprinkle-tijd!

Versier de taart met je mooiste en meest romantische sprinkles die je in huis hebt. Varieer met rood, roze, hartjes, bling bling. Ik had zelf nog kleine rozenknopjes, je hoeft ze niet te eten, maar je kunt ze wel goed bovenop het gebak aanbrengen voor de sier.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page