top of page

Cakerol met aardbeienkwark


Cakerol met aardbeienkwark
Het is zomer en tijd om eens een lekkere zomerse taart op tafel te zetten. Deze cakerol met aardbeienkwark is eigenlijk een kwarktaart, maar dan in een opgerold biscuit. De taart is heel fris, maar door een deel slagroom ook heerlijk romig. De vulling heb ik gezoet met aardbeienjam, maar je kunt ook gewoon suiker gebruiken. De jam geeft de vulling direct wat kleur en extra smaak. Met dit heerlijke recept kun je zelf thuis dit alternatief voor de kwarktaart maken. Het is een verrassend makkelijk recept voor een mooie zomerse dag.

Aardbeien cakerol; recept voor een zomerse taart

De vulling van deze cakerol is gezoet met aardbeienjam. Een gemakkelijk manier om de vulling op smaak te brengen. Ook bevat de vulling stukjes aardbeien. Liever ander fruit? Je kunt de cakerol met aardbeienkwark ook maken met ander fruit als blauwe bessen, mango of mandarijntjes.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Een cakerol maken doe je zo!

Cakerol met aardbeienkwark

Benodigdheden:

Voor het biscuit:

 1. 75 gram bloem

 2. 30 gram maïzena

 3. 1/4e theelepel (ongeveer een mespunt bakpoeder)

 4. 85 gram fijne suiker

 5. 2 zakjes vanillepoeder

 6. 5 medium eieren

 7. Snufje zout

Voor de kwarkvulling:

 1. 350 gram kwark

 2. 250 gram slagroom (plus eventueel 150 gram extra voor bovenop)

 3. 5,5 blaadjes gelatine

 4. 3-4 theelepels aardbeienjam of fijne suiker naar smaak

 5. 150 gram aardbeien plus extra als versiering bovenop

 6. 2 flinke eetlepels lemoncurd is extra lekker

 7. 150 gram aardbeien plus een paar in plakje bovenop

Ook nodig:

 1. Theedoek

 2. Poedersuiker

 3. Eventueel sprinkles

Cakerol met aardbeienkwark

Cakerol met aardbeienkwark

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte en bedek een plat bakblik met bakpapier. Dit geeft een cakerol van ongeveer 25 x 35 cm.

 2. Scheid de eieren en klop het eiwit in schone, vetvrije kom. Voeg beetje bij beetje de helft van de suiker en de vanillesuiker toe en klop het door tot het eiwit goed stijf is. Klop vervolgens het eigeel romig met de suiker die over is in een andere kom.

 3. Voeg de gezeefde bloem, de maïzena, het bakpoeder, het zout en het luchtige eigeel bij het eiwit en spatel kort de ingrediënten door het eiwit om geen lucht te verliezen. Spatel het geheel door elkaar, maar niet langer dan nodig want anders verlies je de lucht in het biscuit.

 4. Strijk de beslag uit over het bakpapier en bak het biscuit in ongeveer 10 minuten goudbruin.

 5. Leg een schone theedoek op het werkblad en bestrooi het met poedersuiker. Draai het bakblik met het biscuit om en laat de het met de bovenkant op de theedoek vallen. Probeer dan het bakpapier voorzichtig los te halen.

 6. Omdat er geen vet in biscuit zit gaat dit iets moeilijker dan normaal. Dep met een nat doekje over het bakpapier. Het papier zal iets makkelijker loslaten.

 7. Rol de cake op in de theedoek; de bovenkant van de cake wordt straks de buitenkant. Laat de rol zo in de theedoek gerold afkoelen. Nu zal het biscuit later makkelijker vorm houden.

 8. Week de blaadjes gelatine minimaal 15 minuten in koud water. Snij de aardbeien in kleine stukjes en voeg dit samen met de aardbeienjam en de lemoncurd bij de kwark.

 9. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en spatel het door de kwarkmix. Proef of het zoet genoeg is of dat je nog meer suiker wilt toevoegen.

 10. Knijp het water uit de gelatine en verwarm het heel kort in een pan of in de magnetron. Dit gaat heel snel; de gelatine lost snel op. Laat het kort iets afkoelen en roer de opgeloste gelatine door de kwarkmix. Laat de vulling steviger worden in de koelkast voordat je het als vulling gebruikt. Vul je de rol te voeg dan loopt de vulling eruit. De vulling zal in de koelkast iets steviger worden maar niet zo stevig als bij een kwarktaart.

 11. Test na ongeveer en half uur met een lepel of de vulling redelijk stevig is. Open de cakerol in de theedoek en smeer de vulling hier overheen.

 12. Rol de cake op en zorg ervoor dat het uiteinde aan de onderkant zit. Omdat de cake nog iets steviger zal worden en de vorm niet optimaal is, kun je de rol het beste weer stevig met de theedoek om de rol heen oprollen en zo in de koelkast bewaren. Op die manier kun je de rol iets ronder, steviger en strak van vorm laten worden. Laat cakerol met aardbeienkwark-vulling minimaal 2 uur stevig worden.

 13. Klop de slagroom die over is met wat suiker en eventueel een zakje slagroom versteviger. Spuit een mooie toef of toeven en versier de taart met plakjes aardbei en sprinkles. Nu is het tijd om te genieten van de cakerol met aardbeienkwark

Cakerol met aardbeienkwark

Cakerol met kwark en aardbeien bewaren

Bewaar de cakerol met aardbeienkwark in de koelkast. Ga je de taart later serveren? Dan kun je de slagroom bovenop al spuiten maar de aardbeien en de sprinkles kun je beter voor het serveren bovenop de taart verwerken. Sommige sprinkles geven kleur af en als de aardbei lang in de slagroom zit zou hij wat kunnen gaan verschuiven.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page