top of page

Candida dieet veilige cake


Candida dieet veilige cake
Candida dieet veilige cake
Een antibioticakuur, we doen er allemaal eigenlijk makkelijk over want we willen het liefst zo snel mogelijk beter worden. In de meeste gevallen word je snel beter en kun je weer doorgaan met je dagelijkse leven maar de antibiotica brengt soms het evenwicht in je darmen behoorlijk in de war. Zo onschuldig als antibiotica soms lijkt, is het niet.

Zo kunnen sommige personen last krijgen van een van nature aanwezig schimmel die niet meer onder controle te houden is. Om deze schimmel of candida te ontmoedigen te groeien en tenslotte weer terug te dringen naar een wenselijk aantal, moet je zorgen dat je de schimmel niet voedt. Bijvoorbeeld met deze Candida dieet veilige cake.


En die schimmel leest denk ik vaak mijn blog want juist waar ik graag over blog vindt de candida ook lekker en zo kan hij groeien. Daarom is er voor hen die hier mee kampen een candida dieet. Oftewel: een behoorlijke lijst met voeding die je wel of helaas ook vaak niet kunt eten. Denk daarbij aan suiker, gist, bloem, maar ook bieten en fruit, boter.

Candida dieet veilige cake

“Tjeetje meid, wat mag je nu eigenlijk wel eten bij en candidadieet?” vraag ik de jonge collega op mijn werk.

Mag je fruit? Nee. Jammer, je kunt dus geen gebruik maken van deze natuurlijke smaak- en zoetmaker. Mag je bietjes? Nee. Mag je noten? Sommige. Mag je echte stevia? Ja, dat mag ze wel. Maar Stevia zoet je baksel deels, maar heeft niet de karameliserende eigenschappen van suiker en geven geen structuur. Wat mag je dan wel wat betreft meel en zoetstof? Nou dit: en zie de foto hierboven. Kokos. Geraspte kokos, kokosmeel, kokos- en rijstmelk, wortelt, ei, kaneel, roggeboem.


Erythritol

Recent las ik over Erythritol een suikervervanger dat geen kunsttmatig zoetmiddel is. Dit zou gebruikt mogen worden door Candida patienten. Meer over deze suiker lees je hier. Informeer zonodig altijd bij je arts of dit is toegestaan.


Mocht je zelf een candida-dieet volgen, eet dan alleen datgene dat jij mag eten volgens je arts! Iedereen is anders.

Dan gaan we daar toch wat van proberen te bakken voor bij de koffie? 

Maar waar liep ik tegenaan:

 1. Waar kan ik zoetstof uithalen? Alleen uit de kokos en weinig uit de wortel.

 2. Kokos absorbeert eindeloos, er gaat heel veel vocht in maar met toevoegen van veel vocht  krijg je uiteindelijk toch een zacht cakeje.

 3. Mag jij misschien de echte Stevia met meer dan 95% steviol-glycosiden, dan kun je een baksel wat zoeter maken.

 4. Suiker karameliseert, houdt je baksel bij elkaar en maakt het krokant, dit zul je toch moeten missen.

 5. Zeer beperkte mogelijkheden tot bakken, of smaakmakers. Je kunt natuurlijk ook bakken met een snufje kardemom, anijszaad of venkelzaad, als dat tenminste is toegestaan.

 6. Mag jij koffie? Dit kun je inkoken of heel sterk toevoegen als smaakmaker. Maar denk ook aan rozenwater en oranjebloesemwater. Als je dit mag gebruiken en je kunt de smaak waarderen pimp je jouw baksel behoorlijk op.

Candida dieet veilige cake

Cake voor bij candida dieet (6 bundt cakejes)

Bekijk altijd wat jij mag eten volgens je arts en pas het recept zonodig aan!

Benodigdheden:

 1. 150 gram kokosmeel

 2. 100 gram roggemeel

 3. 120 gram geraspte kokos

 4. 1 medium winterwortel

 5. 150 ml zonnebloemolie, olijfolie of kokosolie

 6. 2 theelepels baksoda

 7. Ruim 300 ml water, kokosmelk of rijstmelk (kokos- of rijstemelk geeft natuurlijk iets meer smaak dan water)

 8. 4 eieren

 9. Snuf zout

 10. 2 theelepels kaneel

 11. Eventueel wat druppels echte Stevia uit een gezondheidswinkel. Hiervan is 1 druppel ongeveer vergelijkbaar 2 gram suiker. Maar als je echt geen suiker mag is het handig om eraan te wennen minder zoet te eten. Maar met Stevia, kun je wel een klein beetje zoete smaak naar voren halen.

Candida dieet veilige cake

Zo maak je een Candida dieet veilige cake

 1. Verwarm de oven op 175 graden (het lucht oven)en laat de kokosrasp een klein half uurtje staan met de vocht, water kokosmelk of rijstmelk, net wat jouw dieet je toestaat.

 2. Klop de eieren langdurig tot ze goed schuimig zijn.

 3. Voeg alle ingrediënten die nog wachten om gebruikt te worden bij de kokos en roer het geheel goed door. Roer nu voorzichtig de eieren door de rest van het beslag. Vind je het beslag nog te dik? Roer en dan wat vocht en/of wat extra olie door tot je een smeuïge substantie hebt. Het moet een cakeje worden, geen dikke platte zware koek.

 4. Verdeel het beslag over je met olie en kokosbloem ingevette cakevormpjes, cupcakes op andere vormpjes.

 5. Bak de cakejes in ongeveer 25 minuten  gaar. Hou na 20 minuten de oven in de gaten voor de zekerheid.

Candida dieet veilige cake
Candida dieet veilige cake

Geen eigen keuze

Een dieet is helaas niet altijd een eigen vrijwillige keuze. Soms moet je echt een dieet volgen om je goed en gezond te voelen. Bekijk altijd wat je wel mag eten en leg het accent op de producten die je lekker vindt. Wees creatief en geef niet op. Jij verdiend het ook om af en toe wat lekkers te krijgen!

Deze cakejes vond ik persoonlijk wat minder lekker maar dat komt natuurlijk ook omdat er geen suiker in verwerkt is, ook geen echte Stevia en ik ben gewend om alles goed zoet te eten.

De jongedame voor wie ik de cakejes heb gebakken vond ze gelukkig wel lekker, maar zij krijgt dan ook al een tijdje niets lekkers te snoepen.


Heb jij ervaringen? Tips? Laat het hieronder weten. Zo helpen we elkaar


Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page