top of page

Cheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine


ChCheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine
Als je een beetje weet hoe diverse ingrediënten zich gedragen in de diepvries, kun je zelf heel erg lekker ijs maken. Neem nou dit Cheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine te maken. Door het gebruik van roomkaas smaakt het ijs heel zacht en romig.  Als ik eerlijk ben koop in in Nederland voor mezelf nooit ijs. Ik vind het vaak een eenheidsworst; een soort basis-ijs met wat kleur en smaakstoffen. In Italië gaan ze echt los met het ijs en vind je de meest verrassende ingrediënten en details in ijs. Italiaans ijs vind ik wel heel lekker en op vakantie eet ik het vaak elke dag.

Als ik eerlijk ben heb ik liever één bolletje echt lekker ijs, dan 2 of 3 bollen saai ijs. Verwend? Een beetje wel.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Verse blauwe bessen of blauwe bessen uit de diepvries

Voor dit ijs gebruik ik verse blauwe bessen omdat ze op dit moment zo goed geprijsd zijn. Je kunt blauwe bessen ook heel goed uit de diepvries halen. Dan geven ze vaak zelfs nog wat meer sap en kleur prijs.

De wodka in dit ijs is niet toegevoegd voor de smaak. De alcohol zorgt ervoor dat het ijs niet volledig hard kan opstijven en daardoor is je ijs straks goed schepbaar. Gebruik niet teveel alcohol want dan wordt het ijs niet goed stijf en dat is ook niet de bedoeling. Ik heb dit zelf eerder gehad en voegde toen wat melk toe om dit proces een beetje tegen te gaan. Je proeft de drank overigens bijna niet terug in het ijs.


Geen zin in moeilijk doen? Heb je erg veel jam in huis, bijvoorbeeld in het najaar? Je kunt ook jam gebruiken voor dit recept, maar hou er rekening mee dat het ijs hierdoor ook iets zoeter wordt
Het ijs marmeren met blauwe bessensap

Cheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine

Benodigdheden voor ongeveer 750 ml:

Voor het ijs:

 1. 200 gram slagroom

 2. 150 gram roomkaas bv. van de Lidl of Philladelphia

 3. 225 gram gecondenseerde melk

 4. 1 theelepel vanille extract

 5. 3/4-1 eetlepel wodka of witte rum

Voor de fruitlaag:

 1. 130-150 gram blauwe bessen

 2. 2 eetlepels suiker

 3. 1 theelepel citroensap

 4. 1 theelepel water

Cheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine

Cheesecake ijs met blauwe bessen zonder ijsmachine maken

 1. Maak eerst de fruitlaag door de bessen te halveren en in een pan met suiker, water en citroensap te koken. Laat het zo’n 5 minuten koken en een beetje inkoken.

 2. Prak het fruit fijn. Ik deed dit met een stamper. Als de saus ietsje begint in te dikken is hij klaar. Laat het volledig afkoelen.

 3. Klop de slagroom stijf. Klop in een andere kom de roomkaas met de gecondenseerde melk, het vanille en de wodka romig. Voeg de twee bij elkaar.

 4. Vul een pan, schaal of kom met de helft van de ijsmix en verspreid hierover de fruitlaag. Nu mag de tweede helft van het ijs op de fruitlaag. Maak met een mes strepen door het ijs. Er ontstaan nu mooie strepen. Dit hoort zo en straks ziet je ijs hierdoor extra mooi uit.

 5. Laat het ijs stijf worden.  Je hoeft bij dit recept het ijs niet steeds te roeren. Geduld is voldoende.

 6. Na ongeveer 8 uur in de diepvries is je ijs klaar.

Eet smakelijk. Wacht niet te lang anders heb je een milkshake. Ik moest een beetje opschieten met foto’s maken. Het was erg warm en het ijs smolt weg waar ik bij stond!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page