Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote
top of page

Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote


Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote
Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote
Het lijkt wel of 2017 het jaar is dat de invloeden vanuit het Midden Oosten zich eindelijk een weg vinden in de Nederlandse oven. Sommige boeken blijven trouw aan tradities, maar de boeken van Honey & Co. en ook van Ottolenghi gaan de samen veelal samen met traditie & Westerse invloeden. Dat is ook niet zo gek, als je weet dat de roots van Honey & Co. zich bevinden in de keuken van Yotam Ottolenghi.


De mannen thuis zijn op bakgebied niet zo experimenteel, maar met Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote denk ik wel dat ze aandurven. Gewoon niet zeggen dat er een bijzonder ingrediënt is zit is stap één!

Je huisgenoten laten wennen aan rozen- en/of oranjebloesemwater? Wees niet te scheutig, begin voorzichtig en proef zo mogelijk tussendoor.


Kokosbodem

Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote

Benodigdheden voor een springvorm van 23 cm:

Voor de bodem:

  1. 50 gram boter

  2. 100 gram geraspte kokos

  3. 1 ei

  4. 75 gram suiker

  5. 1/2 theelepel zout

Voor de cheesecake met een subtiele rozensmaak:

  1. 500 gram (volle) roomkaas (ik gebruik de roomkaas van de Lidl)

  2. 100 ml zure room

  3. 4 eieren

  4. 200 gram suiker

  5. rasp van een citroen

  6. 1 eetlepel rozenwater

  7. 50 gram bloem

Voor de frambozencompote:

  1. 300 gram frambozen (ik gebruikte frambozen uit de diepvries), eventueel nog wat frambozen bovenop

  2. 180 gram fijne suiker

  3. Sap van 1/2 citroen

  4. 1 eetlepel rozenwater



Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote

Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven) en bekleed de bakvorm met bakpapier.

Smelt de boter meng hier de kokos, suiker, zout en het ei doorheen. Bedek de bodem van de bakvorm, strijk het glad met een lepel en bak de bodem in 10 minuten licht bruin. Haal de vorm uit de oven en laat het afkoelen.


Klop de roomkaas met de zure room, de suiker en de geraspte citroen los.  Voeg nu ei voor ei door de mix en voeg het rozenwater erbij. Spatel de bloem als laatste toe en bedek de taartbodem van kokos met de roomkaasmix. Bak de taart in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Laat de taart minimaal 4 uur afkoelen in de koelkast.



Bij het originele recept maak je de compote en bedek je hier de hele cheesecake mee. Maar ik ken mijn mannen. Dan hoeven ze het niet meer. Ik maakte de compote los, dan kan iedereen beslissen of ze een schepje op de taart lusten.

Verwarm de frambozen in een pan met het citroensap en de suiker, breng het aan de kook en laat het inkoken. Frambozen uit de diepvries laten meer vocht los dan verse frambozen, kook het in dat geval iets langer in. Stamp de frambozen fijn. Zelf heb ik de frambozen niet gezeefd, net als in het recept, maar als je niet zo van pitjes houdt, kun de de compote zeven.


Voeg tot slot rozenwater naar smaak toe. Begin met een klein beetje. Je kunt altijd nog wat toevoegen

Serveer de cheesecake met de frambozencompote bovenop, of in een schaaltje ernaast.


Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote

Uit ons bakboek van Honey & Co: “Deze cheesecake dankt zijn bestaan aan Sarah Randell, een geweldige kok en schrijver van geweldige kookboeken, die ons vroeg om een zomerse taart te bakken voor een tijdschrift.

We wilden iets maken wat er op de foto’s blits en elegant uit zou zien. We kwamen op dit idee en het is onze mooist glanzende taart tot nu toe. De combinatie van kokos, rozenwater en bessen is spectaculair. Hoewel sommige mensen zich aangesproken voelen tot desserts met rozengeur, kunnen die soms een beetje zeperig zijn. Dat is hier zeker niet het geval; het rozenwater zorgt voor een prachtige, exotische noot in deze  roomwitte cheesecake. Precies zoals het hoort.



Nieuwsgierig naar het bakboek van Honey & Co?



Ons bakboek van Honey & Co. (Sarit Packer & Itamar Srulovich) is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789021564739.


Gerelateerde posts

bottom of page