top of page

Chili truffels met kaneel, vanille en honing


Chili truffels met kaneel, vanille en honing

Omdat ik flink de smaak te pakken had met het maken van truffels heb ik een nieuw recept gezocht voor het maken van deze heerlijk  Chili truffels met kaneel, vanille en honing. Ook deze truffels zijn net als het recept voor Groene thee truffels afkomstig uit het boek Zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra.

Deze truffels zijn nog makkerlijker te maken omdat de vulling na het hard worden door het cacaopoeder gerold wordt en daardoor nog sneller klaar. Daarbij zijn ze iets minder zondig omdat er in plaats van zo’n dikke laag chocolade “slechts” wat cacaopoeder omheen gerold wordt. Chili truffels met kaneel, honing en vanillemerg.

Deze truffel van pure chocolade is op dit moment mijn favoriet. Juist de subtiele smaakjes honing, vanille, kaneel en Chili maken deze truffel heel bijzonder. Ik sneed de truffels vaak in vieren, zodat ik meerdere kleine hapjes kon eten. En het tintelende nagevoel, op je tong… het kietelt op een aangename manier. Het is de chili… , precies zoals Gaitri het beschreef:

Uit zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra:

Ik wilde deze truffels graag ‘Montezuma’s droom’ noemen, maar bedacht me nadat mijn proevers in lachen uitbarstten toen ik dat zei; zij vervingen ‘droom’ in gedachten namelijk door ‘wraak’. Ik denk nog steeds dat Montezuma ze lekker zou hebben gevonden, vooral omdat ze twee ingrediënten bevatten die de Azteken zeer waardeerden als smaakstoffen in hun kop schuimige pure chocolade: vanille en chilipoeder. De piepkleine vanillezaadjes zorgen voor wat beet. En hoewel deze truffels je niet naar adem doen happen, laten ze een aangename tinteling op je tong na, met een heerlijke warmte in je keel. Omdat de chocolade niet met chocolade hoeven te worden bedekt voordat je ze door de cacao wentelt, zijn ze snel klaar. Na een paar dagen smaken ze zelfs nog beter.
Chili truffels zo maak je ze

Recept Chili-truffels

Benodigdheden:

 1. 125 ml. slagroom

 2. 1 vanillestokje (eventueel kun je het vervangen door vanillesuiker)

 3. 1 eetlepel honing

 4. 200 gram pure chocolade (liefst 70%) callets of reep in stukjes

 5. 1/4 theelepel chilipoeder

 6. 1/4 theelepel kaneel

 7. cacaopoeder om de truffels door heen te rollen

Chili truffels met kaneel, vanille en honing

Zo maak je deze chili truffels

 1. Verwarm de slagroom zachtjes in een kleine pan. Voeg de honing en het merg uit het vanillestokje toe. Als het slagroom kookt mag het gas uit en kan de chocolade in kleine stukjes in de slagroom en maak draaiende bewegingen met de pan zodat de chocolade in de slagroom verdwijnt.

 2. Strooi het kaneelpoeder en chilipoeder bij het mengsel en laat het nog even zo’n 30 seconden staan.

 3. Roer dan met een garde het mengsel kort en stevig door.

 4. Laat het afkoelen in een bord. Zo koelt het eerder af. Als de vulling op kamertemperatuur is mag het in de koelkast.

 5. Controleer regelmatig de truffelvulling en roer het mengsel goed door zodat alles even koud is.

 6. Als de vulling al goed dik aan het worden is maak je 20 hoopjes op een vel met bakpapier. Dit hoeft niet netjes te zijn. Straks rollen we er mooie ronde balletjes van.

 7. Laat de vulling nog wat verder afkoelen. Als de vulling niet meer zo kleverig en dun is kun je van alle hoopjes balletjes draaien.

 8. Zet een kleine kom klaar met cacaopoeder.

 9. Rol van elk hoopje een balletje. Bij mij was ik eigenlijk net een beetje te laat dus de vulling liet niet meer eenvoudig toe om er goede balletjes van te maken. Geen probleem. Truffels zijn vaak niet perfect gevormd en de smaak wordt er zeker niet minder op.

Chili truffels met kaneel, vanille en honing

Haal de truffels zo’n 10 minuten voor gebruik uit koelkast.


Zo bewaar je truffels

Truffels zijn gemaakt met slagroom. Bewaar je truffels in de koelkast. Ze zijneen kleine week houdbaar.

In de diepvries kun je truffels tot wel een paar maanden bewaren, als dat lukt!


Truffels trekken snel luchtjes aan uit de koelkast. Belangrijk is dus dat je de balletjes goed afgesloten bewaard.


Zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra is een uitgave van Kosmos uitgevers is een boek vol heerlijke verrassingen. Verwacht geen grootse taarten, maar verwacht wel heel veel zoete lekkernijen uit vaak exotische landen.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page