Groene thee is inmiddels een gewoongoed geworden. Je vindt geen schap meer in de supermarkt zonder deze thee. De variant waarvan deze truffels zijn gemaakt, de Japanse groene Matcha thee is iets minder algemeen. Deze theeblaadjes kosten wat meer moeite en veel liefde van de teler en worden uiteindelijk gestoomd, gedroogd en met een stenen vijzel fijn gemalen. Meer over Matcha poeder kun je hier lezen.
Goede Matcha thee heeft een aangenaam groene kleur en wordt in zijn geheel verwerkt. Dat wil zeggen: je eet eigenlijk het poeder, oftewel het blad op zich. Dat is zeker niet erg want er zitten veel bruikbare gezonde stofjes in de bladeren en daarom vind je het bij de superfood in de speciaalzaken.
Toen ik onlangs het recept voor deze truffels tegen kwam in het boek: Zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra, wist ik meteen dat ik dit graag wilde maken. Het is een eenvoudig recept met slecht enkele ingrediënten en kost weinig tijd om te maken. Juist dat extra ingrediënt, het Matcha poeder dat ik niet kende, wakkerde mijn nieuwsgierigheid aan. Matcha poeder. Wat een prachtige kleur heeft het poeder. Daarbij vormt deze groene thee een gezonde aanvulling bij je dagelijkse voeding. Leuk om hier wat lekkers mee te maken.
Het blijft natuurlijk groene thee, dus drinken kun je het natuurlijk ook! Het zal duidelijk zijn hoe de thee aan zijn naam komt.
Groene thee truffels
Benodigdheden voor 20 stuks:
De vulling:
250 gram witte chocolade callets of klein stukjes
125 ml. slagroom
1,5 tot 2 theelepels matcha poeder voor de vulling en versiering
De coating, omhulsel:
200 gram witte chocolade
Zo maak je deze groene thee truffels heel gemakkelijk
Verwarm de slagroom in een kleine pan. Als de slagroom kookt mag het vuur uit. Voeg nu 250 gram witte chocolade toe in kleine stukjes. Ik wacht meestal even tot de warmte vat krijgt op de chocolade en roer dan de chocolade goed door.
Voeg het Matcha poeder toe. Zelf voegde ik 1 theelepel toe. De truffels waren om weg te geven en ik wil de smaak van de truffels niet te dominant naar groene thee laten smaken. Maar misschien vind jij meer poeder het wel lekker. Het proeven van deze truffels is geen straf toch?
Roer nu kort met een garde het geheel goed glad.
Bij de beschrijving van Matcha poeder staat dat je thee zet niet langer dan 30 seconden mag roeren, dus het lijkt me beter dat nu ook niet langer te doen dan nodig. Dit zou een bittere smaak geven.
Het mengsel liet ik in een diep bord op kamertemperatuur komen. Daarna ging het de koelkast in.
Controleer regelmatig de vulling en roer het door zodat alles even koud is.
Als de vulling al goed dik aan het worden is maak je 20 hoopjes op een vel met bakpapier. Dit hoeft niet netjes te zijn. Straks rollen we er mooie ronde balletjes van.
Nu moet het nog wat verder afkoelen. Dit duurt niet lang meer want het afkoelen gaat nu sneller. Als de vulling niet meer zo kleverig en dun is kun je van alle hoopjes balletjes draaien.
Je kunt de balletjes bewaren en nog wat verder laten afkoelen in de koelkast. Zijn de balletjes te koud, dan loop je straks bij het dopen in de warme chocolade de kans dat de coating gaat scheuren. Beter is het dus om de balletjes niet ijskoud te laten worden. Afkoelen in de diepvries is dus ook niet geschikt.
Er zijn verschillende manieren om chocolade te smelten. Maar zeker met witte chocolade loop je het risico dat het aanbrandt. Zonde en vandaar dat ik deze manier kies. De “heb een beetje geduld” manier.
De chocolade gaat in een hoge beker want dat is handig om straks de balletjes in de dopen.
De beker verwarmt au bain marie heel rustig de witte chocolade. Laat de chocolade niet te warm worden, anders wordt de laag chocolade te dun en krijgen de balletjes te weinig coating. Zo rond de 30-32 graden is goed.
De balletjes gaan kopje onder in de witte chocolade. Laat het overtollig chocolade van de vork terug vallen in de beker gesmolten chocolade. De truffels mogen drogen op bakpapier.
Het poeder wordt in de koelkast wat minder mooi. Het trekt natuurlijk vocht aan. Beter is dus om het poeder pas op je truffels te strooien vlak voor het opdienen.
Haal de truffels zo’n 10 minuten voor gebruik uit koelkast.
Truffels bewaar je zo!
Truffels zijn gemaakt met slagroom. Ze hebben een coating dat beschermt ze. Toch moet je truffels bewaren in de koelkast. Ze zijn ruim een week houdbaar.
In de diepvries kun je truffels tot wel een paar maanden bewaren, als dat lukt!
Truffels trekken snel luchtjes aan uit de koelkast. Belangrijk is dus dat je de balletjes goed afgesloten bewaard.
Zoete lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra is een uitgave van Kosmos uitgevers is een boek vol heerlijke verrassingen. Verwacht geen grootse taarten, maar verwacht wel heel veel zoete lekkernijen uit vaak exotische landen.
Comments