top of page

Chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq


Chocolade cake in sinaasappel maken op de bbq
Chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq
Als het mooi weer verdwijnt de baklust door de hitte. Dat weet ik, want zodra de temperatuur stijgt, wordt het altijd erg stil op mijn blog. Gelukkig maar, want je kunt maar beter van die zon genieten! Voor je het weet zijn die Hollandse buien al weer terug. Bij mooi weer steken we massaal de barbecue aan. De hapjes komen op tafel en mannen veranderen in ware bbq-monsters. Sorry heren, schuif die lappen vlees een stukje opzij, want ik wil alvast aan de slag voor het dessert: Ik wil namelijk graag chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq!

Misschien dat het komt omdat ik niet zo’n vlees- en viseter ben, maar ik probeer altijd een stukje van de barbecue te veroveren om wat anders te bakken. Courgette met lekker veel knoflook en olijfolie, brood met kaas erin dat gaat smelten, soms kleine pizza’s. Als zoetekauw vind ik het ook leuk om de bbq te gebruiken als oven.


Hup, schuif die lappen vlees en worstjes maar opzij. Ik wil graag wat gaan bakken in een rustig hoekje van de bbq.

Wist je dat je cake kunt bakken in een sinaasappel? Het kost iets meer moeite en je moet goed opletten dat de sinaasappel goed staat en je niet teveel mix in de sinaasappel stopt om een lava van chocoladecake te vermijden, maar het lukt!


Je bakt de cake in aluminiumfolie op een rustig plekje van de bbq. Ik vind het altijd fijn om een rustiger plekje op de barbecue te hebben om vlees of groente hier naar toe te verhuizen als het te snel gaat. Zo’n rustig hoekje is het meest geschikt voor deze cake. Je kunt hem ook op het eind van de bbq bakken, als het vuur al al een beetje aan het inzakken is.


Sinaasappel mesje

Chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq

Benodigdheden:

 1. Per persoon een mooie grote sinaasappel

 2. Vanille-ijs

 3. Aluminiumfolie

 4. Kaasmesje als hierboven werkt heel handig.

Mix voor ruim 4 sinaasappelcakes:

 1. 50 gram bloem

 2. 80 gram suiker

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 25 gram cacaopoeder

 5. 4 gram baking soda (1/2 theelepel)

 6. 1/3e theelepel zout

 7. 60 ml neutrale olie als zonnebloem of arachide-olie

 8. 1/2 theelepel azijn

 9. 1 klein ei

Beslag in de holle sinaasappel doen

Chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq

Begin eerst met de sinaasappel. Neem hier rustig de tijd voor. Snij het deksel eraf. Het uithollen van de sinaasappel vond ik niet meevallen. Ik ging op zoek in mijn keukenla of ik niet iets anders kon vinden. Bovenstaand kaasmesje deed het verrassend goed en ineens had ik de sinaasappels allemaal mooi uitgehold. Probeer te voorkomen dat je een gat maakt in de sinaasappel. Leg de sinaasappel tot gebruik weg in de koelkast.


Klop de eieren los met de suiker en het vanillesuiker. Voeg het zout, azijn en olie toe. Voeg tenslotte de bloem, cacaopoeder, baking soda toe en klop het geheel heel kort goed door.


Je hebt vaak al best druk tijdens de een barbecue; bewaar je sinaasappels gevuld in de koelkast. Aan het eind van de bbq leg je het dessert zo op het rooster op in een rustige hoek tussen de lauwe kooltjes.Vul de sinaasappel tot iets onder de helft. Bij mij rezen de cakes de “pan” uit. Op zich is dat niet erg natuurlijk want de cake blijft in het aluminiumfolie. Wikkel een  ruim stuk aluminiumfolie om iedere sinaasappel en verhuis de sinaasappels naar een rustig en wat minder warm plekje op de barbecue. Ik vond het fijn om van aluminiumfolie een voetje te maken rondom de sinaasappel, zodat deze wat steviger op het rooster stond.


Chocolade cake in sinaasappel maken op de bbq
Chocoladecake in sinaasappel maken op de bbq

Wanneer is je cake gaar?

Dat is moeilijk te zeggen. Probeer de folie zo op de cake te maken dat je een dekseltje even omhoog kunt halen. De cake is na 12-15 minuten vaak al klaar. Het is een recept voor hele smeuïge chocoladecake en dat smaak heel erg lekker als je na het bakken er een bolletje vanille-ijs op schept.


Hmm, het vanille-ijs smelt als een luxe saus zachtjes over je cake.

Hoe vond je het? Bakken op de barbecue?

ewaren

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page