IJskoffie is een ontzettend geliefde drank en niet alleen tijdens de zomermaanden. De mogelijkheden om te variëren zijn eindeloos. Een opkomende trend, die steeds meer aan populariteit wint, is het zetten van koffie op de koude manier, beter bekend als cold brew koffie maken. IJskoffie wordt gemaakt door sterke koffie te zetten met gekookt water om deze vervolgens af te laten koelen. Bij cold brew wordt de koffie gezet met koud water en moet het mengsel 12-24 uur trekken in de koelkast. Er ontstaat er een sterke koffie met een pure smaak die niet aangetast is door kokend water. Hierdoor is cold brew veel geconcentreerder, voller van smaak, zoeter en minder zuur; heel erg lekker dus! Ontdekt tips en tricks om dit nieuwe populaire drankje te kunnen maken.
Cold brew zonder cafeïne
Als de meesterbrouwer ben jij degene die beslist welke koffie je gebruikt. Kies voor koffiebonen die jij lekker vindt. Drink je graag cafeïnevrij, kies dan voor cafeïnevrije bonen.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Waarom gebruik je een grove koffiemaling bij cold brew cofee
Het langdurig koffie weken is een belangrijk aspect bij cold brew. Gedurende dit proces komen de aroma's in de koffie langzaam vrij. Bij het gebruik van fijne koffie zou de koffie zo fijn kunnen oplossen dat er een dunne laag overblijft, een soort as, die de koffie troebel kan maken. Heb je geen koffiemolen en wil je toch graag cold brew koffie maken, dan zou je toch fijne koffie kunnen proberen, dit iets korter laten weken en de koffie door een koffiefilter zeven.
Doordat cold brew koffie lang de tijd heeft om te trekken is het voller en geconcentreerder van smaak
Cold brew koffie maken
Benodigdheden voor 2 flinke glazen of 4 kleinere glazen:
65 gram goede (donkere) koffiebonen
500 ml koud water
Fijne zeef
Kaasdoek, theedoek of koffiefilter
IJsblokjes
Melkopschuimer voor koude melk
Grote glazen pot of fles
Fijne zeef, koffiefilter- en houder of cafetière.
Ook een goed idee:
IJsblokjes
Melk en melkopschuimer om koude melkschuim te maken
Koffielikeur of goede siroop; b.v. karamel- of hazelnotensiroop
Grote glazen
Rietjes
Lange lepels
Cold brew koffie maken
Maal de koffiebonen grof.
Voeg het koude water en de grove koffiebonen in een pot of fles, roer het door en laat het 12 tot 24 uur in de koelkast staan.
Zeef de koffie, dit gaat het gemakkelijkste met een cafetière, maar een gewone zeef en vervolgens door een koffiefilter werkt ook prima.
Proef en beslis hoe sterk de smaak is en of je deze wilt aanlengen met ijsblokjes of melk of dat je voor de volle smaak gaat.
Vul het koude glas met ijsblokjes en voeg de cold brew koffie toe of voeg de opgeschuimde melk toe aan de koffie.
Voeg een rietje en een lange lepel toe aan het glas en serveer direct.
Sterk, sterker, sterkste koffie
Ben jij er zo eentje die van megasterke koffie houdt? Je kunt de cold brew nog sterker zetten als je wilt door een dubbele dosis koffiebonen te gebruiken. Dit kan ook handig zijn als je de koffie graag aanlengd met veel ijs of melk.
Cold brew koffie zetten naar eigen smaak
Net als dat we allemaal filterkoffie op een andere manier drinken, kun je ook cold brew niet in één recept plaatsen. Ga je voor sterke of minder sterke koffie, met of zonder suiker of melk. Je kunt het beste starten door het basisrecept te maken en dit goed te proeven. Wat doet deze sterke koffie met jou als persoon? Wil je het volledig sterk drinken of ga je het verdunnen met ijsblokje of melk? Heb je een melkopschuimer die melk ook koud kan opschuimen? Geef je cold brew eens een lekker koude melkschuimlaag.
Zo kun je jouw cold brew nog lekkerder maken
Kies voor een mooi glas en zet het glas een paar uur voor serveren in de diepvries.
Zorg voor genoeg ijsblokjes.
Geef je koffie een klein scheutje koffielikeur voor een extra boost.
Voor de zoetekauw: voeg een scheut gecondenseerde melk of een smaakvolle siroop van b.v. van Monin toe!
Een lepeltje en een rietje geven je glas een nog feestelijker uitstraling.
Hoe lang kun je cold brew koffie bewaren?
Bewaar je cold brew in een schone fles goed afgesloten tot zo'n 2 weken in de koelkast. Je zou de koffie ook kunnen invriezen en enkele blokjes kunnen ontdooien voor een snelle shot koude koffie.
Bronnen:
Commentaires