Affogato espresso met ijs


Italiaans dessert met ijs en warme espresso: affogato
Affogato is een eenvoudig Italiaans nagerecht dat het zoete en romige van ijs combineert met het bittere van een warme espresso. Heerlijk! Het is een ideaal nagerecht want het kost maar weinig tijd. Voor dit recept heb ik eenvoudig vanille-ijs gebruikt, maar je kunt zelf kiezen voor een ander soort ijs en hierdoor een totaal andere affogato espresso met ijs voorzetten. Wat dacht je van een mooie, donkere chocolade-ijs zoals ze in Italië verkopen of een Salted karamel-ijs?

Het ijs zal door de warme espresso smelten tot een romige massa met een bittertje van de espresso. Zelf wacht ik dit smelten niet af en schep kleine hapjes ijs dat op het punt staat te smelten, samen met de espresso.


Extra smaak toevoegen

Wil je nog meer smaak toevoegen? Wat dacht je van Kahlua koffielikeur of een amandellikeur? Misschien met wat kleine stukjes chocolade die zachtjes meesmelten? Of een drizzle van verwarmde speculoos met wat verkruimelde speculoos bovenop.


Affogato-fondue

Met een tafel vol gasten lijkt het mij ook een heel leuk idee om meerderd soorten ijs op tafel te zetten en iedereen een eigen keuze te laten maken om ijs te kiezen. Het geeft de gasten ook de mogelijkheid om een keuze te maken in de hoeveelheid ijs. Laat ik het affogato-fondue noemen.

Affogato espresso met ijs in drie stappen

Affogato espresso met ijs

Benodigdheden per persoon

  1. 1-2 bolletjes vanille ijs of ijs naar keuze

  2. Eén espresso per bol

  3. Lekker: een scheutje Kahlua

  4. Kop en schotel of niet te dun glas

Affogato; het ijs wordt overgoten met warme espresso en smelt

Recept affogato espresso met ijs

  1. Zorg dat de glazen gereed staan.

  2. Haal eventueel het ijs kort voor het opdienen uit de diepvries. Het schept dan iets makkelijker.

  3. Verwarm het espresso-apparaat voor en vul de piston met espressokoffie of leg de nespresso-cups klaar.

  4. Vul het glas met één of twee bolletjes ijs naar keuze.

  5. Schep eventueel ongeveer een eetlepel likeur over het ijs.

  6. Schenk de warme espresso over het ijs en dien direct op.

Tip: Je kunt ook de glazen met ijs serveren en aan tafel de espresso over het ijs schenken
Eenvoud op zijn Italiaans: een bolletje ijs met espresso; geweldig lekker

Italiaanse eenvoud

Je affogato een upgrade is heel goed mogelijk, maar Italiaanse eenvoud doet het ook prima. Bolletje ijs, espresso erover en genieten maar!


0 opmerkingen

Gerelateerde posts