top of page

Croissant met ijs


Croissant met ijs
Bijzonder ijs is al een aantal jaren booming. Veel patissiers wagen zich ook op het gebied van goed ijs maken. Op de netwerken ving ik een nieuwe trend op die ook interessant is voor ons thuisbakkers en thuiskoks omdat het heel gemakkelijk is om te maken: croissants met bolletjes ijs of softijs. Zo kun je tegenwoordig op steeds meer plekken in plaats van een hoorntje een punt van een knapperige croissant met softijs krijgen, maar ook een vers afgebakken Franse croissant met ijs dat rijkelijk versierd is. Het dessert is heel gemakkelijk te maken. De zomerse traktatie laat zich eindeloos met andere smaken variëren zoals fruit, stukjes noot, sprinkles, stukjes fudge, chocoladesaus of om het helemaal af te maken: met een toefje slagroom. Een traktatie voor de warme dagen of een supersnel verkoelend dessert.

Softijs, roomijs en sorbetijs; een favoriet dessert

Voor een croissant met ijs kun je diverse soorten ijs gebruiken. Vroeger hadden we thuis een ijsmachine en daarmee kun je zelf roomzacht softijs maken. Je kunt ook zelf softijs maken zonder machine, door de ijsmix handmatig regelmatig te roeren in de diepvries, maar het is moeilijk om precies het tijdstip te plannen waarop het ijs de gewenste dikte heeft.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Croissant open snijden om te vullen met ijs, banketbakkersroom of slagroom met mascarpone

Croissant met ijs

Benodigdheden per persoon:

 1. 1 Croissant

 2. 2 Bolletjes vanille-ijs of ijs naar keuze

 3. 2-3 Aardbeien of fruit naar keuze

 4. Eventueel versiering als sprinkles, mini-meringues of hagelslag

 5. Ook lekker en mooi: strepen over de croissant met gesmolten chocolade of verwarmde speculoos-pasta

 6. Eventueel slagroom

Croissant met ijs

Croissant met ijs of softijs

 1. Is je croissant niet helemaal meer vers en knapperig? Bak het dan kort in de oven om een medium temperatuur en laat de croissant afkoelen. Een knapperige is de croissant veel lekkerder en steviger om de bolletjes ijs te dragen.

 2. Zorg ervoor dat alles klaar staat, gesneden en al zodat je de croissant met ijs snel kunt bereiden en serveren.

 3. Snij de croissant in de lengte bovenop doormidden. Door de buitenste puntjes niet door te snijden is de croissant lekker stevig.

 4. Omdat ik snel moest werken bij een hoge temperatuur en ook nog fotograferen, zorgde een klein glas ervoor dat de croissant niet dicht zou klappen. Hierdoor bleef het open staan en kon ik de croissant makkelijker vullen.

 5. Vul de croissant met bolletjes ijs en versier het ijs met vers fruit, sprinkles, gesmolten chocolade of slagroom. Net wat je lekker vindt, mooi vindt en wat je in huis hebt.

 6. Serveer het ijsdessert direct.

Croissant met ijs zomers dessert voor warme dagen

Croissant met ijs voorbereiden

Hoewel ik alles had klaargezet om snel aan de slag te gaan met de foto's was het een race tegen de klok om de foto's te maken voordat het ijs gesmolten zou zijn. Het was megawarm die dag en de zon begon naar binnen te schijnen. Zon of niet; het is handig om alles klaar te zetten, de croissant op te maken en direct te serveren.


Croissant met ijs nog lekkerder maken

Strooi wat geschaafde en geroosterde amandelen over de croissant, stukjes karamel, nougatine, gehakte pistache, een toef slagroom of drip gesmolten chocolade of gesmolten speculoospasta (magnetron) over de croissant (zie bovenste foto).


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page