top of page

Cupcake gebakken in een schelp

Cupcake gebakken in een schelp

Opnieuw speelt de prachtige schelp de hoofdrol. Nu niet als mal om een schelp van fondant te maken, maar nu als baking cup: we gaan de cupcake dus bakken in de schelp zelf!

Cupcake gebakken in een schelp.

Een schelp is heel sterk. Je zou er bijvoorbeeld er een visgerecht uit de oven in kunnen maken,  en zo presenteren uit de oven.  Je kunt er ook een cupcake in bakken en het daarna versieren.

Wat zegt de wikipedia over de schelp?


De schelp (of bij slakken ook wel het ‘slakkenhuis‘) is een uit kalk (calciet en/of aragoniet) en andere mineralen bestaand (meestal) uitwendig skelet, dat door een weekdier (stam der Mollusca) wordt aangemaakt.

De schelp verleent het dier stevigheid, en beschermt het dier tegen uitwendige invloeden zoals predatie, kwetsuren, uitdroging, etc. De schelp groeit tijdens het leven met het weekdier mee.


Fijn dat de schelp zo stevig is, daar gaan we nu gebruik van maken. Mijn schelpen heb ik gekocht in een leuke schelpenwinkel in Cadzand. Het weekdier in onze schelp was een flinkerd.  Het gaat daarom een grote cupcake worden.

cupcakes gebakken in echte schelp

De cupcakes werd gebakken op 180 graden, ongeveer 18 minuten, net als een normale cupcake.  Na het bakken werd de cupcake even op zijn buik gelegd, zodat deze wat platter werd.

Mijn huisgenoten zijn niet echt boter crème liefhebbers, daarom is dit keer gekozen voor een frosting van royal icing. Dat is eigenlijk vooral poedersuiker met wat eiwit voor de stevigheid. Je kunt het een beetje vergelijken met hard geworden glazuur.  Zelf gebruik ik gepasteuriseerd eiwitpoeder om risico’s te vermijden van ongewenste bacteriën, maar verse eiwitten worden door andere baksters ook veel gebruikt.

Ik denk dat met boter crème de schelp nog mooier kan worden omdat het dan een beetje glimt en de golven er zachter uitzien.

De royal icing werd geklopt met een behoorlijk dikke consistentie.

royal icing kleuren

Er werd wat kleur van mijn favoriete serie, americolor, werd toegevoegd.

Om een dun lijntje bij het spuiten te krijgen heb ik wat donkerder blauwe kleurstof op een satéstokje gedaan. De spuitzak is erg groot en diep en het is best moeilijk de kleurstof in een lijn in de spuitzak aan te brengen.

Streep trekken.

cupcakes gebakken in echte schelp

Grote wilton petal 125 werd als spuitmond gebruikt.


met spuitmondje golven spuiten

Golven op de cupcake.

Eigenlijk is deze vorm om chocolaatjes te maken…


schelpen van chocoladefondant

Maar chocoladefondant gaat er ook heel goed in. Door de schelpenvorm, als de fondant erin zit, even kort in de diepvries te doen, gaan de schelpjes er makkelijker uit en ze vervormen minder.


De helder gouden kleur kwam uit dit potje. Echt een prachtig “net echt” gouden glans.


cupcakes gebakken in echte schelp

Goud!


cupcakes gebakken in echte schelp

De schelp met golven en gouden parels en schelpen. De voorste kleine gouden schelp is gemaakt met een echte kleine schelp als mal. Hoe je dat maakt lees je hier. Het is zeker mogelijk om te maken, maar is wel een stuk moeilijker omdat ze zo klein zijn.

Here comes the summer!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page