top of page

Custard cupcakes met Berenburg topping


Custard cupcake met Beerenburg topping
Terwijl het ijzig koud blijft in Nederland, wacht iedereen in spanning af of de weergoden ons dit jaar een elfstedentocht gaan geven. De tocht die sinds 1909 een soort van nationale feestdag is geeft alleen nooit duidelijkheid wanneer die feestdag er zal komen.  En hoewel het nog steeds niet duidelijk is of de tocht dit jaar gaat komen, is de elfsteden cupcake er wel. Daarom is het tijd voor Custard cupcakes met Berenburg topping om de schaatsers mee aan te moedigen.

Berenburgstroop

En gaat “It giet oan” dit jaar dan toch niet door? Dan biedt de cupcake je troost. Deze cupcake heeft Berenburgstroop als smaakmakende ingrediënt en dat geeft je toch even dat gevoel van nostalgie op de schaats.

Recept custard cupcakes

Benodigdheden voor 12-14 stuks

 1. 70 gram custard

 2. 210 gram zelfrijzend bakmeel

 3. 100 gram suiker

 4. 125 gram zachte roomboter

 5. 3 grote eieren

 6. 35 ml. melk

 7. 1 theelepel vanille extract

 8. Snufje zout


Zet alvast de oven aan op 180 graden.

Mix de ingredienten 3-4 minuten op de middelste stand van je mixer.

Met een ijslepel kun je eenvoudig de mix verdelen over je bakingcups.

Bak de cupcakes 15-18 minuten in de oven.


Custard cupcake met Beerenburg topping

Intussen werden de caketoppers gemaakt. De sneeuwvlokken van fondant werden gedust met pearlpoeder.


Custard cupcake met Beerenburg topping

Denk je aan vrieskou en denk je aan Friesland. Dan is de kans groot dat je gedachten uitkomen bij een echte Berenburg borrel. Bijvoorbeeld deze van Sonnema. 

Om de Berenburgstroop te maken voor de topping heb je nodig de volgende ingrediënten:

 1. 100 ml. Berenburg

 2. 75 gram gewone witte suiker

 3. 25 gram bruine suiker

Kook de ingrediënten  samen 20-30 minuten. Niet te lang, de stroop zal na afkoelen eerder te dik dan te dun zijn. Eventueel kan je de stroop verdunnen met wat koud water.

De stroop is heerlijk en smaakt niet meer naar alcohol. Je mag ook best scheutig zijn met het gebruik van de stroop, hij is minder sterk dan ik verwachtte en zal vast ook goed smaken over ijs of pannenkoeken.


Wachtend op de verlossende woorden: “It giet oan!”
Custard cupcake met Beerenburg topping

De cupcake kun je eventueel vullen met een beetje abrikozenjam. Ik maakte de jam even kort warm om de jam iets vloeibaarder te krijgen.


Custard cupcake met Beerenburg topping

Er werd een niet te groot gaatje in de cupcake gemaakt. Vind je het super lekker, maak dan met een appelboor een groter gat en vul het met de jam.

De topping zelf werd gemaakt met de botercrememix van funcakes. (heb je geen botercrememix, dan kun je het beste gewoon een 1:1 topping maken van roomboter en poedersuiker.

Ik gebruikte ongeveer 75 gram botercremix en 75 gram poedersuiker met 150 ml. water,  kort mixen. Dit laat je een uurtje rusten waarna je 185 gram zachte roomboter toevoegt en 5-10 minuten stevig mixt tot er een zachte structuur ontstaat. Er ging wat blauwe kleurstof doorheen om een ijsblauwe kleur te krijgen.  Blauw met een stipje zwart en wit wordt ijsblauw. Helaas is de boter crèmekleurig dus de kleur viel wat groenig uit.

Cupcakes met Berenburg

Heerlijk is om de Berenburg stroop door de topping te doen, maar ook eventueel wat op of in of over de cupcake en topping, naar eigen inzicht.


Custard cupcake met Beerenburg topping

Even flink wat energie verbanden op het ijs om daarna jezelf heerlijk te verwennen met een lekkere cupcake met een warm drankje of een drankje dat je warm maakt, een Berenburg bijvoorbeeld.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page