top of page

De Vega optie van Joke Boon


De vega optie van Joke Boon
De Vega optie van Joke Boon
Kiezen is een groot goed en dat geldt ook voor de keuzes op je bord. Joke Boon; sprankelende persoonlijkheid, journalist, schrijver en auteur van diverse kookboeken, waaronder Bonen!? geeft jou een nieuwe optie en wel De vega optie.

Minder of geen vlees eten; dat is helemaal van deze tijd. Een tijd waarin we haast hebben, maar waar voedzaam en lekker eten toch ook prioriteit heeft. De supermarkt ligt vol vleesvervangers, maar het grootste deel is niet bijzonder lekker en zijn behoorlijk aan de prijs. In mijn diepvries heb ik altijd een kleine voorraad liggen; ik heb me eigenlijk nooit afgevraagd of ik het misschien zelf zou kunnen maken. Tot vandaag!



Zelf ben ik al heel lang, onbewust flexitariër, vlees speelt geen belangrijke rol in mijn voeding. Ik vind het niet bijzonder lekker en vind het een beetje zielig, toch eet het af en toe omdat de mannen thuis vlees willen eten. Zelf ik het het dus vaak meer uit gemak en zelfs dan zorg ik vaak nog voor ergernis omdat ik zit te “vissen”.


Vega koken en bakken; denk jij daar wel eens over na

Bakboeken moeten verleiden

Er zijn bak- en kookboeken en er zijn echte toppers, van die blijvertjes. Zulke tijdloze boeken schrijft Joke. Niet slechts een mooie verzameling recepten, maar verdieping in het onderwerp, inhoudelijk, een culinaire les met de humor a la Yvette van Boven. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe Joke ons gaat verleiden tot andere keuze te maken en hier zelf voor de keuken in te stappen.

“De vega optie”;  stel binnenkort je vragen aan Joke Boon en maak kans op een exemplaar van De vega optie. Maar eerst leid ik je rond.

inhoud de vega optie van Joke Boon

Ik hoef je denk ik niet te vertellen dat minder of geen vlees eten goed is voor voor het milieu en dat we veel meer vlees eten dan goed voor ons is. Ik ben benieuwd hoe Joke dit gaat aanpakken in haar Vega optie. Hoe zij ons gaat verleiden andere keuzes te maken.


Joke over vlees en vleesvervangers

Waarom dit boek, welke soort eters heb je, mondgevoel en structuren, vlees als statussymbool en graadmeter voor de welvaart, maar ook waarom we vlees eten en waarom mannen meer vlees eten; Joke geeft je een lesje vlees en vleesvervangers.

Super lekkere vega burger maken

Zin om in deze heerlijke broodjes met vegaschijf te bijten

Hou je van burgers? Maar hou je wel van een beetje afwisseling? Mooi! Joke heeft maar liefst vijf verschillende burgers voor jou. Burgers of balletjes worden vaak gemaakt op basis van bruine-, zwarte of rode bonen, maar ook linzen, kaas of aubergine laten zich goed in een hamburgervorm kneden.


Schijngehakt

Joke over schijngehakt: “In mei 1918 verschijn er een bijzonder kookboek: Meulenhoff’s Oorlogskookboek, samengesteld door een Hollandse huisvrouw. Dit boek voorzag blijkbaar aan een behoeft want binnen twee weken was het al toe aan een herdruk. Zo maakte men ‘schijngehakt’ van bruine bonen, gekookte aardappel, eieren, wat melk en gemalen bischuit. Deze bruine bonenburger met noten, sambal en paprikapoeder is een moderne (en mogelijk smakelijker) versie van dat schijngehakt.”


vega worstjes en ballen zelf maken

Vlees of toch niet? Visueel zie ik weinig verschil en krijg ik zin om het te proberen.


Herkenbare recepten; dat kan ook als je graag vega wilt eten. Denk aan de gehaktbal, worstjes, verschillende soorten hamburgers, balletjes, kroketten en saucijzenbroodjes.



Foto links: Spaanse worstjes. Deze worstjes zijn lekker stevig en Spaans door de kruiden en de lupinebonen die in Spanje veel worden gegeten. Handig om op voorraad te hebben in de diepvries.


Foto rechts: Schotse eieren zijn gefrituurde gehaktballen met ei. Deze variant is lekker gekruid en gebakken in de oven.


vega shoarma en hachee maken

Foto links: Oesterzwammen komen regelmatig terug omdat ze een vleesachtige structuur hebben en het goede vervangers zijn van vlees. Je kunt er bijvoorbeeld shoarma mee maken of een variatie op kapsalon. 


Foto rechts: Ra, ra, ra, welk bekend gerecht zou je met deze ingrediënten kunnen maken? Denk aan een stoofpotje.

Hachee met tempé. Zelf eet ik graag tempé, het is lekker stevig, goed verkrijgbaar en laat zich makkelijk kruiden.  Een stoofpot is zeker niet alleen in de winter heerlijke kost.


Zou het… zo leuk om een keer uit te proberen: Oesterzwam nuggets

Joke in De vega optie: “Soms heb je gewoon trek in patat met wat lekker vettigs erbij. Sla erbij? Alleen ter geruststelling, want je moet toch ook groenten eten? Bij kinderen zijn kipnuggets erg geliefd. Ze worden gemaakt van separatorvlees. Zoek het maar op als je echt wilt weten wat dat is. Grappig genoeg blijken oesterzwammen perfect voor het maken van nuggets. Ze hebben een bijna vleesachtige structuur.”

bijzondere vleesvervangers zelf maken

Foto links: Tahoe in nori met misosaus.


Wat gebruikt Joke in haar recepten voor vleesvervangers. Al bladerend ontdekte ik tahoe, tempé, seitan, ei, kaas (waaronder halloumi), oesterzwammen, portobello, verschillende soorten bonen, erwten en linzen, pinda’s (wist je dat pinda’s ook familie zijn van bonen?).


Naast bekende burgers en ballen is er ook ruimte voor bijzondere receptuur; Pulled jackfruit, stoofpotje met seitan, kaas noristicks en gevulde tomaat.



Foto rechts: Bloemkoolquenelles met kaassaus. Joke: “Een quenelle is en langwerpig gevormd balletje dat traditioneel gemaakt wordt van gepureerde vis, maar soms ook van vlees en gevogelte. Deze versie van bloemkook is verfijnd en een erg fijne variatie op bloemkool met kaassaus. Gepocheerde quenelles laten zich goed invriezen, dus je kunt dit gerecht heel goed vooraf klaarmaken. Dit gerecht doet het goed tijdens een etentje, opgediend in eenpersoonsschaaltjes of in een grote schaal.”

De vega optie van Joke Boon
De Vega optie van Joke Boon

Wil je meer vegetarische of vegan eten en niet altijd die kant en klare vega producten uit de supermarkt halen omdat je inspiratie niet verder reikt?  In De vega optie geeft Joke je een flinke rij basics om mee te starten. De recepten zijn goed op smaak gebracht en proberen optimaal het “vleesgevoel” op tafel te krijgen met herkenbare  en minder herkenbare vleesrecepten als burger, ballen, kroketten, schnitzels, worstjes en zelfs nuggets. Ook de veganist komt vaak aan zijn trekken.

Vega en herkenbaar: Van snelle hap bij de lunch of borrel tot bijzondere hoofdgerechten bij het diner


Joke heeft zicht echt verdiept in het onderwerp en dat merk je. De recepten zijn opvallend goed gekruid, geen slappe hap die je vaak in de supermarkt vindt. Het mondgevoel, het gevoel dat je vlees eet en voldoening geeft, lijkt ze gevonden te hebben in haar recepten.


De foto’s zien er verrukkelijk uit en dat wakkert een zekere drang aan bij mij. Om te testen zal ik toch binnenkort een keer voor je aan de bak moeten en dat vind ik zeker geen straf! Ik heb de droge bonen al in huis en laat het je binnenkort weten!

De vega optie van Joke Boon

is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789046824825

-- DANK --
Graag wil ik de Uitgeverij Nieuw Amsterdam bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Saskia Lelieveld.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

ความคิดเห็น


bottom of page