top of page

Interview met bonenkoningin Joke Boon


Interview met Joke Boon
Interview met bonenkoningin Joke Boon
Onlangs is een nieuw boek van Joke Boon op de markt gekomen: De vega optie. Dit boek inspireerde mij op de korte termijn al tot een paar maal vleesvervangers zelf te maken die ik een stuk smakelijker vind dan de exemplaren uit de buurtsupers. Je kunt ze tenslotte zelf op smaak brengen en dat is waar Joke heel goed in is. Nieuwsgierig geworden? In dit review kun je meer lezen over De vega optie.

Wat leuk dat Joke mee wilde werken aan een lezersinterview! Jullie mochten haar alles vragen en dat deden jullie dan ook massaal!  Er werden maar liefst meer dan 25 vragen gesteld en Joke heeft ze állemaal beantwoord. Nieuwsgierig wie deze bijzondere dame is?

Renate heeft met haar vraag het Interview met bonenkoningin Joke Boon gewonnen. Joke vond de vraag van Renate het allerleukst. Zij wint De vega optie en kan binnenkort thuis zelf aan de slag!. Gefeliciteerd Renate!

Interview met bonenkoningin Joke Boon

Schotse vega ballen

Renate: 

“Beste mevrouw Boon, Met welke boon zou u zichzelf willen vergelijken en waarom?” Hartelijke groet, Renate

Hahah wat een leuke vraag! Ik denk een tuinboon. Een werkje om te pellen maar een fluweelzachte binnenkant en érg smakelijk. Een voorjaarsgroente waar je naar uitkijkt. Ook in gedroogde versie is er met de tuinboon veel te beleven.


Lisette Bartels:

Het bedenken van recepten gaat je goed af, hoe ziet het proces van bedenken van recepten eruit en heb je een vaste betrouwbare groep proevers (wie) of vertrouw je op je overige zintuigen? Lisette bartels

Vaak schiet een recept of een idee daarvoor zomaar in mijn hoofd. Dat kan zijn als ik langs een groentekraam loop, zit te dagdromen of als ik slaap. Als ik vroeg in de morgen wakker word kan ik er vaak niet meer van slapen. Dan sta ik op en ga het maken. Mijn gezin vormen de eerste voorproevers, ook heb ik vaak eters te gast die recepten keuren en voorproeven. Ik weet dat die eerlijk zijn en hun oordeel vertrouw ik.

Kirsten: 

Ik ben nu al een tijd verantwoordelijk voor het eten dat hier thuis op tafel komt. En mijn ouders en ik eten steeds vaker vegetarisch. Het is dan wel vaak zo’n kant en klare dure vega schnitzel of van die grauw uitziende groenteballetjes… Op zich redelijk ok om te eten, maar weinig prikkelend of verrassend van smaak! Hou ontzettend van koken!!! Maar ik vraag mezelf regelmatig af: hoe maak ik de maaltijd tot een feest, zonder een stuk dood beest??


Ik wil héél graag leren hoe ik verrukkelijke vegetarische vervangers helemaal zelf klaarmaak. En dan het hele jaar door Vegetarisch koken. De week zonder vlees beviel me zó goed!

Weg met die “branderige” bonenburger waarvan ik gigantisch opblaas, dag “kleverige” kaasburger. Hallo zelfgemaakte Vega Optie!!! Het lijkt me geweldig om steeds een nieuw recept te kunnen maken uit dit bijzondere kookboek.


Mijn vraag : *Kun je ook zelf vleesvervangers zonder bonen maken? Staan daarvan ook recepten in je nieuwe kookboek? *

Ik heb nl het prikkelbare darmsyndroom en de dokter adviseerde mij om geen bonen (of kool) te eten. Want dat verergert de klachten. En veel kant en klare vega producten zitten toch boordevol bonen… Héél nieuwsgierig ben ik inmiddels naar Joke’s kookboek!

Ben ook erg benieuwd naar het interview!! Het allerbeste voor jullie beide dames & veel groetjes,


Natuurlijk kun je ook vleesvervangers maken zonder bonen! Daarvan staan er vele in mijn boek.  Maar als ik heel eerlijk ben dan gebruik ik bonen wel regelmatig, gewoon omdat ik ze zo lekker vind.


Maak zelf je eigen vega sateburger

Berendina Jaasma:

Wat is je lievelingseten en wat lust je absoluut niet?

Ik hou van kleurig, kruidig en eten waarin structuur of bite zit. Indonesisch of Aziatisch vind ik heel erg lekker. Ik griezel van glibberig eten: slakken, mosselen, organen brrr ook bloedworst vind ik erg naar. En kleurloos eten daar hou ik ook niet van.


Winderigheid:? Deze tips helpen en laat ze gewoon vliegen hoor… inhouden is ongezond.

Anita Craanen:

Lieve Joke, buiten je mooie boek vind ik je ook een verschrikkelijk leuk mens, dus doe ik graag mee met de winactie! Hier mijn vraag: ik ben gek op bonen, maar wordt er altijd erg winderig van, heb jij een goede tip om dit te voorkomen (ook fijn voor mijn omgeving?)? Hebben meer mensen en dus ook jij hier last van (of gehad?

Hahaha nou daar heb ik ook last van gehad. Maar het gaat over. Als je je lichaam langzaam laat wennen. Ook helpt het om na de maaltijd iets van zuivel te eten. Dat schijnt ook te helpen. En laat ze gewoon vliegen hoor… inhouden is ongezond.

Laura:

De recepten zien er enorm lekker en geweldig uit. Om er zo in te happen!!! Onze familie is met bonen grootgebracht en mijn zus zegt altijd “van bonen krijgen we een gelukkig gevoel”. Heerlijk allemaal, maar ik heb een vraag over of en hoe je het beste al het lekkers kunt invriezen. Ik ben alleenstaand en maak natuurlijk gelijk een paar stuks. Maar ik vind de smaak vaak minder worden. Mogelijk vries ik ze niet goed in of niet op het goede moment. Al met al. Fijn dat je een verrassend boek hebt gemaakt. Dit geeft een heerlijke variatie in mijn maaltijd.

Dank je en heel veel succes met je boek. Top Ha, goede vraag. Het ene laat zich beter invriezen dan het andere. In mijn boek heb ik een speciaal tekentje laten opnemen zodat je bij elk recept kunt zien of je het in kunt vriezen. Halveren van de recepten kan in veel gevallen ook heel goed.


Anna Maria: 

Mijn vriend zit nog niet te popelen om Vega te eten, welk gerecht uit je boek moet ik hem voorschotelen zodat ik hem kan overhalen?

Zwammie ketjap, dat lust écht iedereen en vindt dat lekker. Verrassende variatie op Babi ketjap. Of eieren in tomaten kokossaus of een satéburger of een vega saucijzenbroodje…..keus genoeg!


Interview met Joke Boon

Dorien te Peele: 

Welke groente, die ik vrij eenvoudig kan verbouwen in de eigen moestuin, kan het best dienen als ingrediënt voor een vleesloze maaltijd of is uw meest favoriete (basis)ingrediënt?

Bonen!


Joseph Steins:

Joseph hier, taarten bakken kan ik als de beste. Mede dankzij je lekkere recepten! Maar koken is een heel ander verhaal…Als een gebakken eitje je meest geslaagde poging tot een vleesvervanger is. Welk recept uit het nieuwe boek van Joke Boon *moet* ik dan het eerst proberen? Wat lijkt qua structuur het meest op vlees? En is geschikt voor de (beginnende) keukenprins? Mijn vrouw en ik zijn zelf nl geen vegetariër, maar onze twee oudste dochters wel. Ze komen vaker eten, maar zijn de “eeuwige eieren van pa” een beetje moe… Een heerlijk smakende vega optie, waar we allemaal van kunnen genieten (ook de die-hard vlees eters onder ons) zou fantastisch zijn! Groet,

Ha Joseph, dan raad ik je aan om ze het vegetarische saucijzenbroodje voor te zetten, of de satéburger, of het linzengehaktbrood of… een van de 50 opties uit mijn boek! Je kunt het allemaal maken ook als je geen of weinig ervaring hebt, ik leg het duidelijk uit en het zijn geen moeilijke recepten. Ook de ingrediënten zijn goed verkrijgbaar.


Toos: 

Wat zag je op de foto in het veld Joke, wat voor peulvruchten zijn dat?

(de foto bij het blog dan sta je tussen bonen, maar welke? )

Grauwe erwten! Worden geteeld in de kop van Noord Holland.


Als je vegetarisch eet, dan eet je ook zuivel en eieren. Daarvoor is het nodig dat er jonge dieren geboren worden. De helft is mannetje en die worden opgegeten. Het is dus strikt genomen beter om een dag vlees te eten omdat je met zuivel en eieren de productie van vlees indirect wel gaande houdt.

Lenie de Jong:

Wat is de reden om een vega boek te schrijven. Ben je zelf veganistisch of vegetarisch?

Ik ben flexitariër en ik ben er van overtuigd dat we beslist minder vlees moeten eten. Voor dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Als je vegetarisch eet, dan eet je ook zuivel en eieren. Daarvoor is het nodig dat er jonge dieren geboren worden. De helft is mannetje en die worden opgegeten. Het is dus strikt genomen beter om een dag vlees te eten omdat je met zuivel en eieren de productie van vlees indirect wel gaande houdt.


wings maken van oesterzwammen

Jeannette Broer – van der Ham:

Welk eerst vegan recept zou je een vegan-nerd zoals ik willen aanraden: wat lukt, smaakt heerlijk, kan ik aan mijn gezin als alternatief voor zetten en is vegan. Ik hoor het graag, Jeanette

Zwammie ketjap, dat vinden verstokte vleeseters zelfs heerlijk!


Claudia Scholten:

Wat is je favoriete product om te gebruiken?

Peulvruchten in al zijn vormen!


Een flexitariēr tussen twee vegetarische dochters en man die echt graag vlees eet zorgt voor een compromis: We eten biologisch vlees en flexitarisch. Ik eet 1x per week vlees en 1x per week vis.

Lenie de Jong:

Wat is de reden om een vega boek te schrijven. Ben je zelf veganistisch of vegetarisch?

Nee flexitarisch, maar ik vind dat we minder vlees zouden moeten eten. Het idee voor dit boek is van mijn uitgever die mij de juiste persoon vond om dit te schrijven. Ik ben van jongs af aan begaan met dierenwelzijn, was lange tijd en meermalen vegetariër en heb kinderen die vegetariër zijn. Mijn man daarentegen wil echt graag vlees. Een compromis is dat we biologisch vlees en flexitarisch eten. Ik eet 1x per week vlees en 1x per week vis.

Sam Silkens:

Wat is handigste vegetarische alternatief voor gelatine in desserts?

Agar agar gemaakt van zeewier, te koop bij de natuurvoedingswinkel en sommige toko’s.


Vegetarische koolrollentjes

Cultfood:

Vind jij ook dat Vega koken toch net iets meer aandacht en werk vraagt? En gebruik je bij Vega koken de oven meer voor de finishing touch? Of werk je veel met dressings?

Ik denk dat het net iets meer tijd zou kunnen kosten. Dat komt omdat je alles zelf maakt. In mijn boek geef ik met een teken aan welke recepten je in kunt vriezen. Zodat je een voorraad zelfgemaakte vleesvervangers in huis hebt. Dan kost het minder tijd! Ik gebruik de oven niet meer dan anders: mijn recepten bak je in de koekenpan. Soms zit er een saus bij, vaak zijn ze als smaakvol genoeg van zichzelf.


An Gun: 

Welk vegetarisch/veganistische gerecht is niet alleen snel klaar en lekker, maar ook goed vullend en caloriearm?

Tahoe in nori met misosaus! Slank, verzadigend en eenvoudig om te maken.


Bakingfientje:

Ben heel benieuwd naar je reden waarom je vega ben gaan koken? Zeg maar, de gedachte erachter.

Het kwam al eerder ter sprake. Ik ben van kinds af aan erg begaan met dieren en dierenwelzijn. Ik was lange tijd vegetariër en eet nu flexitarisch. Ik denk dat we veel  minder vlees moeten eten. Ik laat graag zien hoe je vlees in de drie eenheid AGV kunt vervangen, zonder dat je meteen denkt Ohh nu ben ik vegetariër of veganist.


Brit Waagmeester:

Beste Joke Boon, wij hebben buiten liefde voor groenten én bonen iets gemeen. Anosmie. Lastig vooral natuurlijk, maar ergens brengt het dus ook iets; fantastische recepten kunnen bedenken en die tot mooie boeken bundelen! Dat maakt mij heel blij. Ik ben benieuwd naar jouw beleving van eten mbt wat jou nou aantrekt of afstoot (buiten kleur, structuur, mondgevoel, dat kan ik mee ‘bedenken’). Hoe kom jij tot een recept voor ook de ‘normale’ eter, dat is interessant en knap, daar ze zo goed worden ontvangen!

Ha Brit, dat wordt me wel eens vaker gevraagd. En eerlijk gezegd begrijp ik het soms zelf ook niet. Het lijkt of er een soort intuïtief weten is wat ik in een recept stop. Net of dat in een andere laag van mijn bewustzijn gebeurt. Dit klinkt vaag maar ik kan het niet anders uitleggen. Ik lees heel veel over eten en kookboeken en ergens in mijn hoofd lijk ik dat te combineren tot een recept. Mijn man en een x aantal mensen zijn mijn voorproevers: zij zijn eerlijk en een goede graadmeter of een recept lekker is voor mensen met reuk.Interview met Joke Boon

Ief van der Zon:

Lieve Joke, ik ben dol op jou en je boeken.Maar dit is slechts zijdelings een eetvraag. Welk voorwerp in je keuken zou je niet kunnen missen?

Ha Ief dat is leuk om te horen. Ik denk dat de keukenmachine wel een beetje onmisbaar is in mijn keuken.


Wim janne: 

Heb je tips voor recepten met paksoi? In heel veel kookboeken komt het niet voor. 

Ui en knoflook aanfruiten, paksoi in repen gesneden erbij roerbakken afblussen met Hoisinsaus! Met rijst en de eieren in kokos tomatensaus uit mijn boek.

Danielle Wander:

Wij proberen wat meer Vega te eten maar ik vind peulvruchten echt zo niet lekker, kan ik deze vervangen door iets anders?

In mijn boek staan veel recepten zonder peulvruchten of met een beetje. Noten zijn een goed alternatief.


Culinea:

Wat zou je als eerste recept aanbevelen voor iemand die niet met Vega bekend is?

Zwammie ketjap, dat is zo lekker dat vinden verstokte vleeseters ook erg lekker.

De vega optie van Joke Boon

Wat jammer... Niet gewonnen?


De vega optie van Joke Boon is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789046824825


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page