Vegan vanille cakejes met egg replacer


Vegan vanille cakejes met egg replacer

Cake replacer? Ik had er nog nooit van gehoord. Ik weet wel dat er soms chiazaad of lijnzaad gebruikt wordt om eten te binden, soms ook banaan of pindakaas, meel van kikkererwten en zelf appelmoes. Maar dit heeft allemaal een eigen structuur of is soms dominant van smaak.

Een tijdje geleden schreef ik een review voor het Funky vegan bakboek van Emma Herngreen. Een superleuk boek en heel inspirerend. Zelf ben ik geen vegan, maar ik gebruik graag minder dierlijke producten. Ik ging voor jou aan de bak met de ei vervange, want ik wilde wel eens weten wat ik van dit product kan verwachten. Ik bakte Vegan vanille cakejes met egg replacer.


Egg replacer; een neutrale makkelijke vervanger voor ei.

Vegan cakejes bakken, dat ging eigenlijk heel goed. De cakejes zijn niet exact hetzelfde als cake met ei, maar als je geen ei wilt of mag eten heb je toch een goede vervanger te pakken. Je kunt toch het plezier beleven van cake in de oven, de geur, het rijzen van de kopjes deeg boven de bakvorm uit, het bedekken met een laagje glazuur.



Egg replacer kloppen tot ei vervangend product


Vegan vanille cakejes met egg replacer

Benodigdheden voor 6-8 cakjes:

  1. 100 gram bloem

  2. 100 gram fijne suiker

  3. 1 zakje vanillesuiker

  4. 4 gram bakpoeder

  5. 75 ml plantaardige melk

  6. 30 ml neutrale olie als arachide- of zonnebloemolie

  7. 3 gram egg replacer (in plaats van ei) in 30 gram water

Ook nodig: 

  1. vorm voor cakejes of cupcakes eventueel met bakingcups

  2. 100 gram poedersuiker met een scheutje of rode limonadesiroop zonder kleurstoffen of wat sap van rood fruit uit de diepvries. Beide zorgen voor kleur.



Kleine cakejes bakken zonder ei

Zo maak je vegan vanille cakejes met egg replacer:

Verwarm de oven voor op 180 graden met hete lucht of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je bakblik in en bestrooi het licht met bloem.



Klop 3 gram egg replacer met 30 ml water luchtig tot er bubbeltjes inzitten alsof het opgeklopt eiwit is. Klop in een andere kom alle ingrediënten hier kort door heen tot het goed gemengd is. Spatel de eivervanger er doorheen. Vul je bakvorm en bak de cakejes in 22-25 minuten gaar. Laat de vanille cakejes afkoelen.


Vegan vanille cakejes met egg replacer

De cakejes zijn zo ook heel lekker om te eten, maar het oog wil ook wat en dan is een klein beetje glazuur een snelle oplossing om het de vegan cake een upgrade te geven. Maak in een glas een klein beetje glazuur en schep het glazuur over de cakejes. Laat de glazuur opdrogen.


Vegan vanille cakejes met egg replacer

Hoe smaakt een vegan cake met cake replacer?


De structuur is iets anders dan een cake met ei. Ietsje droger al zeg ik het zelf. Zorg voor voldoende smaak om het verschil iets te verbloemen. Denk aan vanille, geraspte citroen- of sinaasappelschil, lemoncurd, vegan chocoladestukjes.  Ziet hij er niet aantrekkelijk uit?

Egg replacer? Wat is het eigenlijk? Ik schreef er een artikel over die je hier kunt vinden. Vermoedelijk is vegan bakken booming, want ik kom de egg replacer in steeds meer supermarkten tegen.

Meer weten over vegan bakken? Wat een heerlijk boek is het Funky Vegan bakboek.


#Cake #vegan

0 opmerkingen

Gerelateerde posts