Dikke speculaas koekjes met chocolade
top of page

Dikke speculaas koekjes met chocolade


Dikke speculaas koekjes met chocolade
Dikke speculaas koekjes met chocolade

Dikke speculaas koekjes met chocolade, heel gemakkelijk om met kinderen te maken.
Kinderen vinden het heel erg leuk om te helpen met bakken. Koekjes zijn ideaal om met kinderen te maken. Laat ze maar lekker klungelen met het deeg, het uit rollen en balletjes maken, duwen, bakken en daarna lekker met zijn allen proeven. Het hele huis ruikt heerlijk; naast een gezellige bezigheid bouw je zo ook heerlijke culinaire herinneringen.


Het is altijd tijd om koekjes te bakken, maar met Sinterklaas is het misschien nog wel leuker. Het weer is vaak wat druilerig, de kinderen zijn wat nerveus en opgewonden. Deze dikke speculaas koekjes met chocolade krijgen bovenop een kruidnootje; hierdoor zie je meteen dat het een recept is uit de keuken van Sinterklaas.

Sinterklaas koekjes bakken

Dikke speculaas koekjes met chocolade

Benodigdheden voor ongeveer 16-20 stuks:

  1. 275 gram zelfrijzend bakmeel

  2. 175 gram boter op kamertemperatuur

  3. 125 gram bruine basterdsuiker

  4. 1 eidooier

  5. 8 gram speculaaskruiden

  6. 100 gram stukjes pure chocolade

  7. Snuf zout

  8. Per stuk 1 kruidnoot

Sinterklaas koekjes recept
Dikke speculaas koekjes met chocolade

Dikke speculaas koekjes met chocolade maken

  1. Kneed alle ingrediënten behalve de stukjes chocolade en de kruidnootjes door elkaar. Voeg op het laatste de stukjes chocolade toe. Laat het deeg minimaal een half uur afgedekt rusten in de koelkast.

  2. Haal het deeg uit de koelkast. Het moet weer een beetje op temperatuur komen, maar door de warmte van je handen gaat dit redelijk snel. Maak balletjes van het deeg en duw boven op de bal een kruidnootje.

  3. Om te zorgen dat het kruidnootjes tijdens het bakken niet meteen loslaat, duwde ik het deeg ietsje om het kruidnootje. Dat heeft geholpen en bij geen enkel koekje liet de kruitnoot na het bakken los.  De koekjes zetten een heel klein beetje uit maar niet zoveel.

  4. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven en op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  5. Bak de koekjes in ongeveer 15 – 17 minuten gaar en goudbruin.


Dikke speculaas koekjes met chocolade
Dikke speculaas koekjes met chocolade

Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgedekt in een trommel. Zelf heb ik een deel in de diepvries bewaard, dit gaat ook heel goed.

Gerelateerde posts

bottom of page