Dikke speculaas koekjes met chocolade, heel gemakkelijk om met kinderen te maken.
Kinderen vinden het heel erg leuk om te helpen met bakken. Koekjes zijn ideaal om met kinderen te maken. Laat ze maar lekker klungelen met het deeg, het uit rollen en balletjes maken, duwen, bakken en daarna lekker met zijn allen proeven. Het hele huis ruikt heerlijk; naast een gezellige bezigheid bouw je zo ook heerlijke culinaire herinneringen.
Het is altijd tijd om koekjes te bakken, maar met Sinterklaas is het misschien nog wel leuker. Het weer is vaak wat druilerig, de kinderen zijn wat nerveus en opgewonden. Deze dikke speculaas koekjes met chocolade krijgen bovenop een kruidnootje; hierdoor zie je meteen dat het een recept is uit de keuken van Sinterklaas.
Dikke speculaas koekjes met chocolade
Benodigdheden voor ongeveer 16-20 stuks:
275 gram zelfrijzend bakmeel
175 gram boter op kamertemperatuur
125 gram bruine basterdsuiker
1 eidooier
8 gram speculaaskruiden
100 gram stukjes pure chocolade
Snuf zout
Per stuk 1 kruidnoot
Dikke speculaas koekjes met chocolade maken
Kneed alle ingrediënten behalve de stukjes chocolade en de kruidnootjes door elkaar. Voeg op het laatste de stukjes chocolade toe. Laat het deeg minimaal een half uur afgedekt rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast. Het moet weer een beetje op temperatuur komen, maar door de warmte van je handen gaat dit redelijk snel. Maak balletjes van het deeg en duw boven op de bal een kruidnootje.
Om te zorgen dat het kruidnootjes tijdens het bakken niet meteen loslaat, duwde ik het deeg ietsje om het kruidnootje. Dat heeft geholpen en bij geen enkel koekje liet de kruitnoot na het bakken los. Â De koekjes zetten een heel klein beetje uit maar niet zoveel.
Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven en op 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Bak de koekjes in ongeveer 15 – 17 minuten gaar en goudbruin.
Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze goed afgedekt in een trommel. Zelf heb ik een deel in de diepvries bewaard, dit gaat ook heel goed.
Comments