top of page

Sloffentaart van Sinterklaas


Sloffentaart van Sinterklaas
Ieder jaar doe ik heel erg mijn best wat leuks te verzinnen en de smaakpapillen van Sinterklaas te prikkelen.  Eigenlijk hoop ik dat Sinterklaas het zo lekker vindt, dat hij enthousiast vraagt een dagje mee mag bakken in zijn keuken. Dit jaar denk ik dat het gaat vast lukken. Ik heb een namelijk heerlijk recept bedacht: een sloffentaart van Sinterklaas. De bodem van de sloffentaart smaakt als een grote gevulde koek. De rijkelijke vulling is van witte chocoladeroom met (bijna een beetje overdreven veel) strooigoed en sinterklaas-chocolade.

Ik weet het, de sloffentaart is een beetje over de top, maar de Sint is maar 1x per jaar jarig en dat vieren we lekker uitbundig.


Op de bodem van de sloffentaart van Sinterklaas bak je amandelspijs mee. Waarom maak je niet meteen wat meer amandelspijs! Je kunt het invriezen maar ook bij veel andere recepten in de Decembermaand gebruiken. Wist je dat je in plaats van amandelspijs ook banketspijs of bonenspijs kunt maken? Het recept kun je hier vinden.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Smeer het amandelspijs op de bodem van de sloffentaart

Heb je geen slofffenvorm thuis?

Geen probleem, dan bak je toch een taart in een springvorm van ongeveer 22 cm? Die smaakt vast net zo lekker. Ook kun je prima een sloffentaart maken in een cakevorm, kijk maar bij dit recept.


In plaats van een witte chocoladeroom kun je natuurlijk ook kiezen voor slagroom, banketbakkersroom of een mengsel van half slagroom/half mascarpone.


Doorsneden van de sloffentaart van Sinterklaas

Sloffentaart van Sinterklaas

Benodigdheden:

 1. 180 gram bloem

 2. 1,5 theelepel bakpoeder

 3. 130 gram boter

 4. 75 gram suiker

 5. 60 gram bruine basterdsuiker

 6. 1,5 eidooier

 7. 1-1,5 theelepel citroenrasp

 8. Snuf zout

 9. 1 theelepel speculaaskruiden

 10. 1/2 recept voor spijs het recept vind je hier

Voor de topping:

 1. 250 ml slagroom (eventueel deel vervangen door mascarpone voor stevig resultaat)

 2. 250 gram witte chocolade

 3. 2 eetlepels poedersuikerSloffentaart van Sinterklaas

Zelf een Sinterklaas sloffentaart maken

 1. Maak eerst de topping, want deze moet het liefst een aantal uren afkoelen. 

 2. Verwarm de slagroom op een zacht vuurtje en voeg de chocolade in stukjes en het poedersuiker toe. Zodra de chocolade gesmolten is mag het vuur uit. Verhuis de frosting naar een bord zodat het snel kan afkoelen. Zodra het iets is afgekoeld mag het afgedekt een aantal uur beter nog een hele nacht, in de koelkast.

 3. Zekerheid? Maak de vulling dan een dag eerder en klop hem vlak voor het opdienen op.  De topping heeft soms wat tijd nodig om stevig te worden. Of kies voor een verpakking slagroom. Het is iets makkelijker en minder stevig, maar biedt wel een snel resultaat.

 4. Kneed alle ingrediënten van de sloffenbodem door elkaar en laat het een uur afkoelen in de koelkast.

 5. Maak intussen je amandelspijs of beter nog: maak het een paar dagen eerder. Amandelspijs wordt lekkerder als je het laat rijpen. Eerlijk is eerlijk, ik maak het zelf ook meestal pas last minute.

 6. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

 7. Vet je bakvorm in. Bedekt de bodem met het deeg. Schep het amandelspijs op het deeg maar laat de randen vrij.

 8. Bak de het sloffentaartje in ongeveer 23-28 minuten gaar. Haal na 10 minuten de vorm van de taart en laat het verder afkoelen.

 9. Spuit de chocoladeroom met een mooie spuitmond op de sloffentaart en versier het met wat je zelf lekker en mooi vindt.  Ik schaafde wat kruidnootjes over de taart als versiering.Wat bakken de bakpieten toch allemaal bakken in hun ovens?  Geen idee, dus ga lekker zelf aan de slag als thuisbakpiet met deze heerlijke taart met sloffenbodem.


Veel Sintplezier!

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page