top of page

Donut muffins met havermout


smeuige cake bakken
Een donut maken; dat vraagt toch om een bepaalde techniek en bakblik. Dat kan gelukkig veel makkelijker! Een bescheiden muffincakeje; met een heerlijk suikerlaagje; hmmmm. Laten we die twee combineren in donut muffins met havermout. Je zou ze natuurlijk ook cakejes of cupcakes kunnen noemen, maar niet iedereen houdt van cupcakes maar wel van muffins. Klinkt muffins misschien ietsje stoerder?


Een donut bakken in een cupcake-bakvorm; dat is heel makkelijk en kijk eens hoe lekker hij eruit ziet

Oh ja, en ik heb geprobeerd het ietsje minder zondig te maken door de helft van het meel te vervangen door havermout. Ook is een deel van de boter en suiker een stuk verminderd. De smaak kan dit prima hebben want de buitenkant is extreem yummy!


De muffins zijn extra lekker geworden door hun jasje! Dus hou dat jasje maar lekker aan bij het bakken

Donut muffins met havermout

De ideale vriend om van havermout, havermoutmeel te maken is een koffiemolen

Cakebeslag

Donut muffins met havermout

Benodigdheden voor 8-10 stuks:

 1. 100 gram bloem

 2. 100 gram havermout, waarvan ik de helft heb fijn gemalen in mijn koffiemolen.

 3. 7 gram bakpoeder

 4. 1 zakje vanillesuiker

 5. 100 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone suiker

 6. 1 ei

 7. 1-1,5 theelepel kaneel of koekkruiden

 8. 120 ml melk

 9. 80 gram boter

 10. eventueel 1 theelepel citroensap

 11. snuf zout

Voor de topping:

 1. 80 gram fijne suiker

 2. 1 theelepel kaneel of koekkruiden

 3. 80 gram boter gesmolten en iets afgekoeld

Ook nodig:

 1. Cupcake bakblik

cakjes in de boter en kaneelsuiker dopen

Donut muffins met havermout maken

 1. Klop het ei luchtig en voeg hier het zout, de kaneel, de bloem, de havermout de gesmolten boter, de suiker en vervolgens de melk bij. Laat het geheel zo’n 10 minuten staan. het vocht zal in de havermout trekken.

 2. Verwarm de oven voor op 175 graden elektrisch of 195 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet het cupcake bakblik in en bestrooi het met wat bloem.

 3. Schep met een ijslepel 8-10 cakevormpjes ongeveer 3/4e vol en bak de cakejes ongeveer 20-25 minuten in de oven. Test met een prikker of de cake gaar is. Haal het bakblik uit de oven en laat het kort afkoelen. De muffins zijn warm nog kwetsbaar, haal ze als ze ietsjes zijn afgekoeld, voorzichtig uit het blik en laat ze verder afkoelen.

 4. Voor het zoete jasje…. Smelt de boter en laat het iets afkoelen. Doe de boter in een schaaltje waar je het makkelijk in kunt dopen. Het is handig als het schaaltje niet te groot is, anders heb je meer boter nodig.

 5. Meng de suiker en het kaneel door elkaar. Doop de muffin volledig in de boter en bedek het met de kaneelsuiker. Deze blijft goed kleven.

Donut muffins met havermout
Eet je donut muffins met havermout zo vers mogelijk, dan zijn ze het allerlekkerst

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Jul 30, 2023

Ik heb deze zojuist gemaakt, de smaak is heerlijk maar ze zijn niet uit de vormpjes te halen. De muffin is alleen maar kruim. Het heeft niet goed gebonden. Ik miste in het recept hoeveel eieren erin moesten. Heb er uiteindelijk één gedaan.

Was dat te weinig misschien?

Like
Unknown member
Aug 03, 2023
Replying to

Gelukkig bewaar ik al mijn aantekeningen bij het recept, het moet 1 ei zijn. Ik heb het direct aangepast. Gelukkig stond het wel al bij de beschrijving van het recept dat er een ei in moest. Jammer dat ze wat kruimig waren, ik kan mij het zelf niet herinneren maar als ik het recept lees bevat het cakeje relatief weinig suiker en suiker zoet niet alleen maar bouwt een recept ook steviger. Een deel van de melk door ei vervangen zou een idee kunnen zijn, dan worden ze wellicht iets steviger.

Like
bottom of page