top of page

Drop scones een recept uit Oekraïne


Drop scones een recept uit Oekraïne
Regelmatig krijg ik mail van uitgevers waarin zij nieuwe boeken onder de aandacht willen brengen. Vaak met een paar mooie foto's zijn, bekende BN'ers die het boek prijzen en soms kun je via een link deels een inkijkexemplaar inzien. Dit geeft een goede kijk op wat je van een boek kunt verwachten. Toen ik de mail van "De keukens van Oekraïne van Olia Hercules", ontving was ik nieuwsgierig en ging al snel door naar het inkijkexemplaar die je zelf hier kunt zien. Dit flinke boek met recepten en verhalen uit Oekraïne verschijnt eind november.

Bij het doorbladeren keek ik in eerste instantie eigenlijk niet eens naar de recepten uit Oekraïne, ik werk getrokken door de verhalen die Olia vertelde over het leven en de Oekraïense bevolking. Hun manier van leven door de jaren heen. Een leven dat lijkt te zijn vervlogen door de oorlog. Je proeft de liefde voor het land van de schrijfster, de liefde voor de mensen, hun gewoonten, geschiedenis en het eten. Hoewel ik geen review exemplaar heb aan gevraagd, heb ik de uitgeverij gevraagd of ik en recept mocht maken uit het boek. Olia Hercules doet mee met de actie Cook for Ukraine, maar daarover later meer. En zo ging het fornuis voor deze drop scones een recept uit Oekraïne. Bakken met de smaken van Oekraïne voor Oekraïne.


Recepten uit Oekraïne

Van Kosmos uitgevers kreeg ik het recept voor drop scones met boekweit. Ik moest aan Engelse scones denken, maar dit recept lijkt meer op luchtige pannenkoekjes. De pannenkoeken worden van oorsprong met een roggestarter (een desemstarter van rogge) gemaakt, maar ze kunnen ook met gist gemaakt worden. Dat moet te doen zijn toch?

De keukes van Oekraïne van Olia Hercules

Het Oekraïense boek vol recepten en herinneringen is een uitgave van Kosmos uitgevers. De uitgever: "Naast chef is Olia ook een van de oprichters van het initiatief #CookForUKRAINE, een stichting die direct na het uitbreken van de oorlog werd opgericht.

De campagne #CookForUKRAINE (i.s.m. Unicef) wil het bewustzijn vergroten over de kolossale humanitaire crisis die zich in Oekraïne ontvouwt. Olia roept op Oekraïense gerechten te koken en deze te delen met de tag #CookForUKRAINE. "


Bak je mee en zet je jouw drop scones op de netwerken met de hashtag: #CookfForUKRAINE ?


Geen boekweitmeel in huis of liever een ander meel? Je kunt deze kleine pannenkoekjes ook bakken van alleen bloem of vervang het boekweitmeel door volkoren- of roggemeel.

Olia over Drop scones van boekweit

"In mijn zoektocht naar oude Oekraïense recepten ben ik een groot aantal recepten tegengekomen die gebruikmaken van een natuurlijk zuurdesem (opara) om pannenkoeken te maken, en boekweitmeel komt in veel van die recepten ook voor. In het baanbrekende kookboek over Oekraïense gerechten en dranken uit 1913, geschreven door Zinoviya

Klynovetska, een van de eerste culinaire schrijvers van Oekraïne, vond ik eveneens een recept voor wat zij lyapuny noemt – oftewel boekweitpannenkoeken. Deze drop scones zijn deels geïnspireerd door dat recept en deels door Britse pikelets, neefjes van de crumpet. Als je ze op de traditionele manier wilt maken moet je het deeg de dag ervoor mengen, omdat de zuurdesem een nacht moet fermenteren."

Drop scones een recept uit Oekraïne

Drop scones een recept uit Oekraïne

Benodigdheden voor 10-12 stuks:

  1. 100 gram roggestarter òf 4 gram gist

  2. 100 gram boekweitmeel

  3. 100 gram (Amerikaanse) patentbloem

  4. 150 ml (volle) melk

  5. 150 ml lauwwarm water

  6. 1/2 theelepel baking soda (eventueel vervangen door 1,5 theelepels bakpoeder)

  7. 1 eetlepel honing

  8. 1/2 theelepel zout

  9. Neutrale olie

  10. Boter, ahornsiroop of honing (stroop lijkt me ook heerlijk of vlierbloesemsiroop)

Drop scones bakken in een pan, er ontstaan veel luchtbelletjes

Recept dropscones een recept uit Oekraïne

  1. Gebruik je de roggestarter? Doe dit in een kom met het boekweitmeel, de bloem, melk en het water en roer het door tot een dik beslag dat van je lepel afvalt. Dek af en laat het een nacht op kamertemperatuur staan.

  2. Zelf gebruikte ik gist. Roer dit ruim een uur voordat je de drop scones wilt bakken in een kom met de boekweitmeel, bloem en roer de lauwe melk en water beetje bij beetje bij het beslag. Het dikke beslag moet van de lepel kunnen vallen. Zelf voegde ik iets bloem toe om het beslag iets dikker te maken. Dek de kom af en laat het ongeveer een uur staan buiten de koelkast.

  3. Na een uur heeft het beslag bubbeltjes en als je het doorroert zie je dat het gist zijn werking heeft gedaan.

  4. Roer de baking soda, de honing en het zout bij het beslag.

  5. Verwarm een pan met anti-aanbaklaag met 1-2 eetlepels olie op een middelhoog vuur. Schep per drop scone 2 eetlepels beslag in de pan. Je kunt er eventueel meer bakken in een pan als dat past. Gebruik je desemstarter? Test dan of het beslag niet te dun is bij het bakken. Roer eventueel wat bloem bij het beslag.

  6. Bak de scone 1-2 minuten totdat de bovenkant er gestold uitziet en licht gaat bubbelen. Draai het om en bak de scone nog kort) 15-20 seconden tot de onderkant gaar en bruin is.

Aan de onderkant kun je vele luchtbelletjes zien in de drop scones
Olia: "Serveer de scones met de putjes en gaatjes naar boven met wat boter, honing of ahornsiroop." Dan loopt de stroop of honing goed in de gaatjes. Zelf gebruikte ik de andere kant. Deze zag er mooier uit. Het ook wil oog wat toch?

De scones, eigenlijk een soort luchtige pannenkoekjes zijn heerlijk. De smaak van boekweit komt goed naar voren. Het heeft iets noterigs, aards. Wil je meer weten over boekweit? Dan is dit artikel wellicht interessant voor je.


De keukens van Oekraïne van Olia Hercules

is binnenkort te koop bij de boekenhandel en online via BOL.com

ISBN: 9789043925754



Koken voor Oekraïne? Meer over #CookForUKRAINE (i.s.m. Unicef) vind je in deze link.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page