top of page

Alles over boekweitmeel


Links boeweitmeel en rechts boekweitzaden oftewel kasha
Links boekweitmeel en rechts boekweitzaden oftewel kasha

Alles over boekweitmeel

Boekweitmeel wordt veelal gebruikt als alternatief voor tarwe omdat het glutenvrij is. Maar ook als niet uitsluitend glutenvrij wilt eten, kan boekweitmeel een goede keuze zijn. Boekweitmeel is licht verteerbaar, eiwitrijk en bevat veel magnesium, fosfor en kalium. De zaden van de plant zien eruit als beukennootjes. Boekweit is zowel als zaden te koop, maar ook gemalen en als grutten.

Je hebt het misschien niet eens in de gaten, maar in vrijwel iedere supermarkt kun je boekweitmeel vinden tussen de bloem, het zelfrijzend bakmeel en de vele pannenkoekenmixen. In biologische winkels zijn andere varianten verkrijgbaar. Als meel, maar ook verwerkt in producten als crackers of pasta.


Boekweitmeel? Verandering van spijs doet eten

Boekweit heeft een bijzondere wat eigen, notige smaak. Misschien moet je hier een beetje aan wennen, maar het kan ook zijn dat je dit juist heel lekker vindt. Deels glutenvrij eten kan ook een keuze zijn. Meng door je tarwemeel eens een deel boekweitmeel.


Boekweit bevat geen gluten, dus je kunt er geen brood mee bakken. Gluten stretchen zich tot een luchtige structuur. Je kunt er wel een cake-achtige structuur mee bakken, door het meel te laten rijzen met bakpoeder of baking soda, maar heeft niet dezelfde bite als brood.

Korrels boekweit

Brood bakken met boekweitmeel? Dit kan alleen in combinatie met tarwe. Vervang bijvoorbeeld 1/4e deel van je tarwe door dit meel.

Wil je aan de bak met een glutenvrij meel?

Bak eens pannenkoeken met boekweitmeel of vervang voor het deeg van pannenkoeken eens een deel door boekweitmeel. Ook kun je heel goed glutenvrije boekweitkoekjes bakken. Zelfs mijn kritische pubers waren er dol op.


Kritische eters? Mijn tactiek? Niet zeggen wat je ze voorschotelt en smaken toevoegen die ze lekker vinden. In dit geval amandelen en rietsuiker.
Boekweit en boekweitmeel

Wist je over boekweitmeel?

 1. Het meel werkt bindend, experimenteer hier eens mee als je graag eieren vervangt. Je kunt er ook soepen en sauzen mee binden. Zelf merk ik die bindende kracht als ik wat boekweitmeel toevoeg bij mijn overnight oats.

 2. Wist je dat bijen zich graag tegoed doen aan de honing van de boekweit-bloemetjes?

 3. Dat 1 kilo boekweitzaad wel 45.000 zaden bevatten!

 4. Dat boekweit op graan lijkt, maar het niet is. Je zou het pseudo-graan kunnen noemen.

 5. Omdat er in boekweit geen gluten zitten, kun je er geen gerezen brood mee bakken zonder toevoeging van een deel tarwe.

 6. Je het misschien vaker hebt gegeten omdat het in sommige pannenkoekmixen verwerkt is.

 7. Boekweit heeft een vrij lage glycemische index, dat wil in de praktijk zeggen dat je suikerspiegel stabieler blijft waardoor je minder snel weer honger hebt.

 8. Maak van boekweitmeel eens pasta!

 9. Kasha, geroosterde boekweitzaden kun je toevoegen in je baksels, maar ook los eten of in je muesli. Kasha wordt regelmatig gebruikt in de Oost Europese keuken.

 10. De zaden kun je kort koken (als je het te lang kookt dan valt het uit elkaar) en bij de maaltijd presenteren of door salades.  De zaden worden dan ruim 2 maal zo groot.

 11. Vroeger noemde men boekweitmeel ook wel grutte-meel. Gaat "Iene-miene-mutte, tien pond grutte ", over boekweit?

Boekweitmeel
Gaat het liedje iene-miene-mutte, tien pond grutte over boekweit?

Bronnen:

Vegadutchie

Wikipedia

De kooktips

Monique van der Vloed

#basics #ingredienten

0 opmerkingen

Gerelateerde posts

bottom of page