top of page

Glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel

Glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel
De een experimenteert op de computer, de ander in de bloementuin. Ik ging aan de slag met een zak boekweitmeel dat ik hier al een tijdje heb staan. Boekweitmeel is een glutenvrij, eiwitrijk en bevat veel magnesium, fosfor en kalium. De smaak is bijzonder, een beetje noterig en wordt in sommige pannenkoekmixen toegevoegd. Een deel van het meel heb ik vervangen door amandelmeel; dat combineert erg goed met boekweitmeel. Een deel van de suiker heb ik door stroop vervangen en dat proefde je terug; heerlijk!

De bite en smaak deed me een beetje aan Vlaardingse ijzerkoekjes denken. Maar misschien is dat een verkeerde herinnering, want als ik dat recept van Vlaardingse ijzerkoekjes bekijk heeft het andere ingrediënten. Hoe dan ook; de glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel was een bijzonder goed gelukt experiment.


Alle koekjes netjes dezelfde vorm

Koekjes maak ik vaak in balletjes die dan afgebakken worden. Bak je koekjes in een vorm van kleine cakejes of cupcakes, dan worden ze mooi strak van vorm. Heb je iets in huis dat je hiervoor kunt gebruiken?


Verhoudingsgewijs bevatten deze koekjes relatief weinig boter
Glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel

Glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel

Benodigdheden voor 14 -20 koekjes

 1. 250 gram boekweitmeel

 2. 100 gram amandelmeel

 3. 7 gram bakpoeder

 4. 1 ei

 5. 100 gram boter

 6. 120 gram lichtbruine basterdsuiker

 7. 60 gram stroop

 8. 1 theelepel koekkruiden

 9. 50-60 gram witte chocolade

Koekjes met boekweitmeel net uit de oven, tijd om te versieren met witte chocolade

Recept glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel

 1. Kneed alle ingrediënten (behalve de chocolade) kort door elkaar tot het gemengd is. Laat het deeg minimaal een half uur in de koelkast staan.

 2. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 3. Heb je een mooie vorm? Haal deze dan tevoorschijn, vet het in en bestrooi het licht met bloem. Vul de vormpjes met een laagje deeg. Door het bakpoeder gaat het deeg iets rijzen. Natuurlijk kun je ook balletjes maken en deze bakken. Duw ze een heel klein beetje iets platter.

 4. Bak de koekjes in ongeveer 13-15 minuten goudbruin.

 5. Laat de koekjes afkoelen. De koekjes zijn klaar en heerlijk! Maar ze zien er een beetje saai uit. Dat is zo opgelost met wat chocolade naar keuze.

 6. Breek de chocolade in kleine stukjes. Verwarm ze kort in de magnetron en probeer het door te roeren. Lukt dit niet verwarm de chocolade opnieuw kort. Zodra de chocolade gaat smelten mag je stoppen. Roer het goed door tot alles egaal is gesmolten en maak drizzle-strepen over de koekjes.

 7. Laat de chocolade op de koekjes hard worden. In de koelkast gaat dit het snelst.

Glutenvrije koekjes met boekweitmeel en amandelmeel

Koekjes bewaren

Dat is zo ideaal van koekjes bakken. Het hoeft niet direct op. De koekjes blijven goed afgesloten een paar weken goed. Ik was iedere dag weer blij dat de koektrommel nog niet leeg was en ik er weer een kon nemen.

De koekjes kun je ook prima bewaren in de diepvries voor later.

Gerelateerde posts

Kommentarer


bottom of page