top of page

Een druppel rozenwater van Nadia en Merijn


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol
Een druppel rozenwater van Nadia en Merijn
Baklava kennen we inmiddels allemaal wel, net als Pide, Turks brood. De pannen in de keukenkastjes moeten wat opschuiven, want er komt een tajine bij. We drinken ook steeds vaker verse munthee en eten Marokkaanse brood. Maar dan houdt het denk ik voor de gemiddelde Nederlander wellicht wel een beetje op. Hoe flexibel zijn wij Nederlanders eigenlijk op foodgebied?

Zelf merk ik het ook, ga ik aan de slag met exotische ingrediënten, dan haken veel lezers af. De hoogste tijd dus om hier wat aan te doen met de dames Nadia Zerouali en Merijn Tol. Je kent ze vast van 24-kitchen. Zij nemen je mee naar een keuken vol recepten uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Méditeranée.


Bakken met een druppel rozenwater? Hoe doe je dat?


Kennis maken

Nadia en Merijn laten je kennis maken met zoete recepten in “Een druppel rozenwater”. Op de manier die zij ook op de televisie hanteren: gezellig, elkaar helpen, respect voor iedere cultuur, durf eens voorbij je grenzen te gaan en vooral: koken en bakken is leuk!


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

De dames hebben meerdere boeken op hun naam staan, maar dit is het eerste “zoete boekje”. Hoewel ik bekend ben met diverse opvallende ingrediënten uit dit boek, bevind ik mij toch regelmatig op nieuw terrein. Taarten en vooral koekjes heb ik wel vaker geproefd. Maar met wat voor zoetigheden wordt er in het zoete zuiden ontbeten? Hoe smaken puddingen, snoepgoed, toetjes en dranken; leuk kijk je even mee?


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Ieder recept is begeleid door een paginagrote foto. Vaak vind je de baksels gepresenteerd op Marokkaanse stoffen met patronen, linnenstoffen en servies. Sober en traditioneel.



Ieder recept is vergezeld met meer informatie over het recept, de ingrediënten, tips, trucks of een persoonlijke noot.


Uit: Een druppel rozenwater bij het bovenstaande recept voor dadel-walnootkoekjes met kaneel en rozenwater: Marokko is beroemd om zijn koekjes, en deze is een fantastisch voorbeeld van de link met het Midden-Oosten. Dit dadelkoekje lijkt als twee druppels water op de Midden-Oosterse ma’moul, inclusief versieringen. Het moet wel mooi zijn natuurlijk! Dit recept is van Nadia’s moeder, een koekjeskoningin, en ja, ook zij gebruikte glazen als maat. Gebruik een maatbeker of gewoon een glas!

Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Links: duizendgatenpannenkoekjes met amlou. Het vereist een beetje oefening om deze hoeveelheid gaatjes in je pannenkoek te krijgen, maar als het je lukt is het echt een beloning. Hoewel het recept “foolproof” is lukt het zelfs Marokkaanse mama’s niet altijd even goed.


Rechts onder: Meringue met lobbige kastanjeroom en saffraankaramel. Grappig, ik ken alle losse ingrediënten en eet het allemaal ook op zijn tijd, maar het geheel samen? Een uitdaging.


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Links: Kunefe met Arabische koffie met engelenhaar-deeg, zachte kaas ertussen, gedrenkt in (koffie) siroop.


Midden: Basbousa met kokosflakes; een rulle platte cake met bruine suiker, een cake die je veel in het Midden-Oosten ziet.


Rechts: Semolinacake met walnoten en druivenmelasse. Deze cake vond inspiratie in de Turkse keuken. Druivenmelasse of Pekez gebruikte ik eerder bij het bakken van heerlijke sesamringen oftewel Simit.


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Links: M’hencha met hazelnotenspijs en anijssuiker is klassiek Marokkaans gebak. De vulling is wat aangepast aan de traditionele versie van amandelen met oranjebloesemwater en is favoriet bij de dames.


Rechts: Bittere chocoladetaart met rozenspijs. Een prachtige taart met wat fijn gemalen rozenblaadjes met suiker. Rozenwater is een veel gebruikte smaakmaker. Met een flesje rozenwater kun je echt heeeeel lang doen. Je gebruikt vaak enkele druppels.


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Boven: Mhallabia-laagjestoetjes met geschaafde amandel en rozensuiker; een recept uit het Midden-Oosten dat de dames een klein beetje spannender en feestelijker hebben gemaakt. Dit doen vaker met recepten en geven hier regelmatig een eigen draai aan.



Onder: Marshmallows  met rozen en sumak. Wat een leuke combinatie. Het is helaas nog even wachten tot de rozen thuis weer gaan bloeien, ik zet de overige ingrediënten alvast wat verder naar voren in mijn keukenkastje.


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

Wil je jouw gebak eens een andere smaak geven dan onze traditionele Hollandse smaken? Ben je nieuwsgierig hoe dadelmelasse smaakt, of mahlep? Word je blij van amandelen, pistachnootjes, pijnboompitjes, hazelnoten en walnoten? Dan is dit misschien de inspiratie waar je al een tijdje naar zoekt. Of misschien is dit het perfecte cadeau voor iemand anders?


Dit zoete boek is niet alleen geschikt voor de Nederlander op zoek naar nieuwe smaken. Heb je Noord Afrikaanse of Midden-Oosterse roots en een stil verlangen de bekende smaken zelf te gaan maken in jouw keuken? Dan is een druppel rozenwater van Nadia Zeroual en Merijn Tol, zeker ook iets voor jou.


Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol

is te koop bij de boekenwinkel en kost 17,95. Makkelijk bestellen? Dat kan o.a. via Bol.com.


-- DANK --

Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Een druppel rozenwater; Fontaine uitgevers BV  De fotografie is van: Sven Benjamins

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Opmerkingen


bottom of page