Marokkaanse snickers


Marokkaanse snickers


Wat lief van mijn jongste zoon om het boek Melk en Dadels (kookboek van het jaar, publieksprijs) onlangs voor mijn verjaardag cadeau gaf. Ik wilde het boek heel graag hebben. Ik had het boek nog nooit echt in mijn handen gehad, alleen deels op PDF kunnen bekijken.

En natuurlijk wisten wij thuis al: het recept voor Marokkaanse snickers staat erin! 


Waarom zo enthousiast? Nou, enkele jaren geleden heb ik een recept gekregen van een Marokkaanse collega dat hier een beetje op leek. We hadden alleen de pinda’s zo fijn gemalen met de staafmixer dat het net pindakaas leek. Maar wel hele lekkere want al die jaren sprak hij regelmatig over dat ene recept dat zo lekker was.

Yippie en dus gingen we aan de bak. Nou dat is eigenlijk niet waar. Het is een no bake recept. De diverse testers thuis en op het werk waren blij verrast met eindresultaat.


Marokkaanse snickersMarokkaanse snickers maken

is van Fadma Haybout (ambachtelijk broodbakker bij Sis Bakery) uit het boek Melk en Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders, voor ongeveer 20 stuks

Benodigdheden:

  1. 250 gram licht gezouten pinda’s

  2. 100 gram mariakoekjes (ik gebruikt deels wat koekjes die over waren thuis)

  3. 125 gram stroop (karamel of dulce de leche lijkt me ook heerlijk!)

  4. 1 theelepel kaneel

  5. 75 gram pure chocolade (ik had echt meer nodig, boven en onder zo’n 125 gram)

  6. 30 gram witte chocoladeMarokkaanse snickers maken:

Het overtollige zout haalden we van de pinda’s. Daarna maalden mijn zoon en ik de pinda’s in de keukenmachine. Niet te fijn werd vermeld maar ik vermoed dat we ze te grof hebben gemalen. Niet erg, het bijt wel heel lekker. Eventueel kun je natuurlijk ook een deel grof en een deel wat fijner malen.


Marokkaanse snickers


Maal de koekjes ook iets fijn. Hierboven zijn ze nog niet gemalen maar gebroken. Je kunt ze zo fijn maken als je wilt.


Een deel van de biscuits heb ik vervangen door koekjes en biscuitjes die al wat ouder waren en op moesten. (ha.ha, herken je de kleine kruidnootjes). Deze tip leerde ik van het bakery Institute. Gebruik eventueel oude koekjes door je deeg. Zonde als ze niet op gaan. Ja, dat gebeurt soms bij ons.


Marokkaanse snickers

Voeg de gemalen pinda’s, stroop, biscuitjes en kaneel bij elkaar en kneden maar. Ik vind het met de hand het beste gaan. Het is een beetje kleverig, maar het is goed te doen. Dan kun je meteen het geheel in de vorm verdelen. De snickers zijn zo’n 4 cm. hoog.


Marokkaanse snickers

Mijn biscuitjes en oude koekjes maak ik een volgende keer toch iets fijner. Niet dat je het merkt bij proeven maar ik vind het rmooier uitzien.


Bewaar de plak in de koelkast. Het wordt nu wat steviger.


Marokkaanse snickers

Smelt de chocolade au bain marie. Ik koos voor melk in plaats van puur. Volgens het recept heb je 75 gram nodig. Dat is echt voor mij echt te weinig. Voor zowel de boven- en onderkant heb ik zelf 125 gram gebruikt. Dus 250 gram in totaal. Smeer de onderkant van de koek in met een laag chocolade en leg de plak op een vel bakpapier. Smeer de bovenkant van de plak in met chocolade.Versier eventueel de bovenkant met gesmolten witte chocolade. Ik koos voor hartjes. Dit gaat heel makkelijk door stipjes te maken en met een satéprikker lijntjes voor de stipjes te trekken. Zo ontstaan er hartjes.


Met weinig maak je de grote snicker heel decoratief!

De Home Made snickers worden versierd met witte chocolade. Maar hier heb je niet zoveel voor nodig; met 30-40 gram kom je een heel eind.  Verzin een leuke witte versiering. Bij mij werden de stipjes hartjes en vervolgens weer anders door het stokje door de witte chocolade te halen.

Laat de plak hard en lekker stevig worden in de koelkast.


Marokkaanse snickers

Snij de plak in 20 stukjes.


Marokkaanse snickersNiet alleen lekker bij een zoete muntthee! Waan je in het land van 1001 nachten.


Melk en dadels recepten Marokkaanse moeders

Melk en Dadels, 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders is een erg leuk boek en zeker niet alleen voor Marokkaanse dochters!


Het is te koop in de boekenhandel voor 24,95. Je kunt het ook bestellen bij Bol.com,  het wordt je gratis toegezonden.

#plaatkoek

0 opmerkingen

Gerelateerde posts