top of page

Een toef spuiten; een swirl of een roos?


Hoe spuit je een swirl of roos op een cupcake
Een toef spuiten op je cupcake. Daar zijn verschillende eenvoudige technieken voor. Twee van de meest gespoten toeven ga ik je laten zien. Het zijn de swirl en de roos.

Een toef spuiten; een swirl of een roos?

Zelf vermoed ik dat de swirl als toef het meest wordt gespoten. Mijn kinderen vinden de swirl ook het leukst.  Zelf vind ik een gespoten roos ook erg mooi. Het is bijna dezelfde manier van spuiten, maar toch heel anders. De een spuit je van binnen naar buiten en de ander van buiten naar binnen.


Hoe spuit je een swirl of roos op een cupcake

De roos: van binnen naar buiten.


Hoe spuit je een swirl of roos op een cupcake

De swirl: van buiten naar binnen.

Chocolade toef

Het recept van bovenstaande 20-24 chocolade toeven met sour cream:

In mijn zoektocht naar recepten die niet uitsluitend bestaan uit boter en suiker kwam ik een recept tegen welke ik enigszins aanpaste.

  1. 180 gram melkchocolade

  2. 2 flinke theelepels echte boter

  3. 60 gram sour cream

  4. Snufje zout

  5. 1 theelepel vanille extract

  6. Ongeveer 150-200 gram poedersuiker

Smelt de chocolade au bain marie en laat kort, (5 min.) afkoelen. Ik gebruikte melkchocolade omdat ik dat lekkerder vind smaken bij gewone chocolade momenten, maar volgende keer kies ik toch voor puur. De smaak wordt TE verdund door de overige ingrediënten, dan geeft puur toch meer de echte chocoladesmaak. Of ik voeg dan extra cacaopoeder bij. Mix de ingrediënten door elkaar, niet te kort, het moet een luchtige toef worden. Het is best een zoete toef dus het is wellicht beter om er niet meteen teveel suiker in de toen maar beetje bij beetje. Stel evt. de ingrediënten een beetje bij wat je eigen wensen betreft. Ik heb bv. veel meer chocolade gebruikt dan het originele recept omdat er niet zoveel boter in zit maar ik wel graag een stevige toef wilde.


Mix tot je een prettig consistentie hebt bereikt.  Mocht je toch het idee hebben dat de toef nog niet sterk genoeg is om strak te spuiten? Doe de mix in de spuitzak en laat hem even kort in de koelkast liggen, dan stolt de boter en chocolade iets en wordt het steviger. NIET te lang want dan laat het zich juist niet goed spuiten.


Hoe spuit je een swirl of roos op een cupcake

Tip: Vind je het moeilijk om de spuitzak te vullen? Kom je een hand tekort? Je kunt eventueel de spuitzak in een flink glas zetten en het er dan met een lepel of spatel inscheppen.

Altijd een leuk moment: het is tijd om de toeven te spuiten.


Hoe spuit je een swirl of roos op een cupcake

Gerelateerde posts

댓글


bottom of page