top of page

Energie besparen bij bakken en de oven


Energie besparen bij bakken en de oven
Ook in huize Zoethoudertje vielen de nieuwe variabele energietarieven onlangs in de mailbox. En hoewel ik wist dat het er aankwam, is het toch even slikken toen ik berekende wat de tarieven straks betekenen op de maandelijkse rekening. Keek ik vroeger vooral naar de jaarrekening, tegenwoordig bekijk ik regelmatig de dagelijkse metingen die de slimme meter zichtbaar zijn via een app. Omdat je de metingen van dag tot dag kunt bekijken heb je een beter inzicht hoeveel apparaten eigenlijk gebruiken. En de oven is hier een van.

Na het bakken is de energiebalk in de app duidelijk een stukje hoger dan bij "saaie" dagen met nauwelijks energiegebruik. En dat terwijl wij best bewust met energie omgaan. Maar het kan altijd een tandje beter, ook bij ons thuis.


Bakken met een minder hoge energierekening

Als thuisbakker vind je het vaak leuk om wat lekkers voor te zetten. Gezellig, het is weekend, er is iemand jarig of je wilt gewoon wat maken want dat vind je leuk. Bakken is veel meer dan iets lekkers voorzetten. Het is lekker leven, gezelligheid, thuis zijn en familie. Het is dus even zoeken naar een evenwicht tussen je mogelijkheden. Ik heb een aantal tips voor je op een rij gezet die je direct helpen besparen bij het bakken. Natuurlijk ben ik ook heel nieuwsgierig naar jouw tips!


Of je nu een kleine of grote portemonnee hebt, we moeten samen op zoek naar een nieuw evenwicht in het energieverbruik.
Haal onnodige rooster uit de oven tijdens het bakken.
Haal onnodige rooster uit de oven tijdens het bakken. Een dichte bakplaat houdt de circulatie van lucht tegen.

Welke oven is 30-40% zuiniger; de heteluchtoven of oven met boven- en onderwarmte?

Een oven met een hete luchtstand heeft een ven die de warmte door de oven blaast. Je bakt op een lagere temperatuur en dit kan zomaar 30-40% stroom schelen.


Hoe zorg je voor meer luchtdoorstroming

Belangrijk is wel dat de lucht van de heteluchtoven zich kan verspreiden door de oven. Om dit mogelijk te maken kun je het beste niet bakken met een dichte bakplaat in de oven. Staan er ongebruikte rekjes in de oven, haal ze eruit want dit kost onnodige energie. Probeer zoveel mogelijk op een los rooster te bakken dat zo min mogelijk bedekt is, zodat de temperatuur zich goed kan verspreiden door de oven.

No bake bakken is bakken zonder oven
No bake bakken is bakken zonder oven.

Korter bakken en/of op lagere temperatuur

Je kunt de baktijd niet zomaar verkorten. Het bakproces heeft een temperatuur nodig en tijd om te garen. Maar je kunt bij het uitzoeken van recepten wel rekening houden met het type recept.

Kies geen recepten die een hoge oventemperatuur nodig hebben of die relatief lang gebakken moeten worden.


Kies recepten die minder tijd nodig hebben bij het bakken

Recepten die korter bakken gebruiken minder energie. Een gewone cake of taart heeft vaak een uur of meer baktijd nodig. Maar cupcakes zijn in 20 minuten gaar, koekjes of een cakerol in 10-15 minuten. Een platte plaatcake in een klein half uurtje. Liever bakken zonder oven met een no-bake recept? Dan hoeft de oven zelfs helemaal niet aan.


Op zoek naar een nieuwe zuinige oven

Ben je op zoek naar een nieuwe oven. Bekijk dan wat het stroomgebruik is van de oven en welk energielabel de oven heeft. Toch zegt het energielabel niet alles. Hoe groot de oven is, is ook belangrijk. Een kleine oven met een A+ label kan minder stroom gebruiken dan een grotere oven met een A+++ label.

Energie besparen bij bakken en de oven

Tips om energie te besparen

  1. Plan het bakken. Heb je een dubbele meter, dan is het verstandig om te bakken in de tijd dat het lage energietarief geldt.

  2. Probeer de oven optimaal te gebruiken en zo kort mogelijk voor te verwarmen. Plan dit in bij de voorbereidingen.

  3. Is je baksel bijna klaar, zet de oven uit. De rest warmte bakt nog verder. Hetzelfde geldt overigens met koken.

  4. Zet zo mogelijk het ovenlampje uit tijdens het bakken.

  5. Open de oven niet onnodig tijdens het bakken; kijk indien mogelijk door het glas naar binnen hoe het met je baksel gaat.

  6. Wil je de oven voor meerdere recepten gebruiken? Gebruik de oven zoveel mogelijk direct achter elkaar.

  7. Bak grotere partijen en bewaar eventueel een deel in de diepvries voor later.

  8. Zet de oven open na het bakken, zo kan de warmte direct je huis in. In de zomer als het warm is laat ik de oven overigens om die reden vaak dicht.

  9. Laat je baksel eerst goed afkoelen voordat je het in de koelkast of diepvries gaat bewaren.

  10. Wil je een ovenschotel uit de diepvries opwarmen in de oven? Laat de maaltijd bij voorkeur eerst ontdooien (in de koelkast). Het opwarmen gebruikt dan minder stroom.

Een cakerol bak je plat in de oven en is daardoor snel gaar.
Een cakerol bak je plat in de oven en is daardoor snel gaar.

Laat met vooral jouw tips weten, maar ook je verzoeknummers.

Recepten die minder energie gebruiken; dan denk ik aan koekjes, een plaatcake, cakerol, muffins of cupcakes, zoete kaneelrolletjes en no bake recepten. Welke recepten zou jij graag de komende tijd zien op Carola Bakt Zoethoudertjes?Inspiratiebronnen:

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page