top of page

Mini hete lucht oven vs grote oven


Mini hete lucht oven vs grote oven
Vorig jaar keek ik naar de oven en dacht: “Wat fijn, het lichtje van de oven doet het weer!” Maar nee, het was niet het licht van de oven dat ik zag, de oven zelf maakte zulke grote vonken dat het net een lichtje leek. Oeps, over en uit. De oven was ruimt 20 jaar, de lamp was stuk de deur was niet meer wat het is geweest en er liep iets vreselijk vast dat voor vonken zorgde. En van de één op de andere dag had ik geen oven meer.


Belangrijke momenten onthou je in je leven. Raar hoor, ik weet nog precies wanneer mijn oven stuk ging. Het was in de week dat er bij Heel Holland Bakt zwanen werden gebakken en dat wilde ik ook graag maken. Maar nee, dat ging niet door. Overigens heb ik die zwanen nog steeds niet gemaakt. Hier moet ik toch eens aan beginnen! Van gebak dat smaakt als soezen met slagroom, worden de mannen thuis blij!

Zoektocht naar een nieuwe oven, waar let je op?

De zoektocht naar een nieuwe oven ging van start.  De oven is ingebouwd, met bepaalde afmetingen, het fornuis zat er aan vast, wat nu? Wat gaan we doen met de keuken? Het keukenblad is tenslotte ook al overleden. We hadden tijd nodig maar als “bakverslaafde” kon ik niet absoluut niet zonder oven. Zal ik een kleine 2e hands kopen? Een magnetron oven? Tot een taartvriendin van mij attendeerde op een kleine oven die in nood het heel aardig doet. Ik ging op zoek naar meer informatie en ja hoor. Ze waren er; ik kocht een kleine hete lucht oven voor 64 euro.

Mini hete lucht oven vs grote oven

Als je geen oven hebt merk je pas hoe vaak je hem gebruikt

Ik was in mijn nopjes en ohhh zo blij. De oven kon weer aan. En niet alleen ik; want behalve bakken, wordt de oven ook vaak gebruikt bij het avondeten om iets af te bakken, maar ook kaas op brood laten smelten, pitabroodjes en … als je geen oven hebt merk je pas hoe vaak je hem gebruikt. Iedere dag wel een paar keer.

Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote

Cheesecake met rozenwater, kokosbodem en frambozencompote, uit de kleine oven


Wat kost een kleine oven

Je hebt verschillende soorten kleine ovens maar ik koos vooral voor de Inventum voor de prachtige prijs, hij was groot genoeg voor een taart van 20 cm en het feit dat het een hete lucht oven is. Daarbij waren de reviews online ook heel positief.


Mijn mini oven; hij doet het verdraaid goed

Ik heb er een kleine 3 maanden heel veel mee gebakken. Van broodjes afbakken, tot zelf brood bakken, cake, koekjes, lasagne, afbakpizza. Het was erg wennen aan de temperatuur, want deze was niet zo stabiel als een gewone grote oven. Bij dit kleine oventjes moet je dus eigenlijk een beetje in de buurt blijven; maar… het resultaat was goed te doen voor de echte fanatieke bakker die geen groot budget heeft, of heel weinig ruimte.


Hoewel ik je absoluut een gewone oven kan aanraden als je het kunt betalen en er de ruimte voor hebt, ben ik voor dit budget en met de mogelijkheden van deze oven, heel enthousiast.

Citroenkoekjes met witte chocolade van Laura's bakery

Citroenkoekjes met witte chocolade van Laura’s bakery uit de kleine oven


Tips voor gebruik van een kleine oven

 1. Kijk goed naar de inhoud van de oven. Koop hem niet zomaar online, maar bekijk hem even. Open de deur, hoe groot is de binnenkant. Past er een vorm in die je graag gebruikt. Hoe groot is de ruimte waar je oven moet staan. Voelt het solide aan? Hoe lang is de garantie.

 2. De oventemperatuur is niet zo makkelijk onder controle als een grote oven. Het opwarmen gaat overigens heel erg snel, dat is absoluut een pluspunt, maar je baksels hebben toch wat moeite met die directe warmte. Oplossing: oefenen en eventueel opschrijven wat je gedaan hebt. Na een aantal keer bakken ging het steeds beter.

 3. De kleine oven wordt warm aan de buitenkant. Je moet dus ook wat ruimte om de oven heen vrij houden. Voor de zekerheid zette ik mijn oven op een pizzasteen, maar ik denk dat dit niet perse nodig was. De pootjes functioneren goed en werden niet warm. Hoe zit dit bij andere kleine ovens?

 4. Het rooster was erg instabiel bij het in een uitladen. Goede handschoenen en rustig de tijd nemen is belangrijk. Bij een cake, taart of brood kun je het rooster alvast op de goede hoogte zetten. Halverwege je baksel draaien, moet je daarom heel bewust doen en voorzichtig.

 5. De oven bakt minder egaal dan een gewone oven. Bij veel baksels was het nodig het gebak soms om te draaien. Dit is bij cakes niet mogelijk dus bak liever niet op een te hoge stand maar kies voor langzaam bakken. Tegen de tijd dat de cake “gezet” is kun je hem wel voorzichtig omdraaien. Maar dat is best moeilijk inschatten wanneer dit is in deze oven. De baktijden zijn niet precies hetzelfde als in een gewone oven.

 6. In sommige gevallen is een vel aluminiumfolie je beste vriend om de bovenkant te beschermen.

 7. Loop niet weg, blijf enigszins in de buurt! Er is bij mij niets verbrand, maar ik merkte wel dat randjes veel sneller te bruine worden dan je eigenlijk wilt.

 8. Handig: deze oven heeft boven- en onderwarmte die je apart kan instellen. Gaat de bovenkant te snel, dan kun je het (tijdelijk) even uitzetten. Je merkt het: je moet een beetje in de buurt blijven en regelmatig kijken om actief te reageren op je baksel.

 9. Vind ik prettig: het licht blijft aan tijdens het bakken. Misschien iets minder goed voor het milieu, maar ik hou ervan om regelmatig naar de oven te kijken en dan ook wat te zien.

 10. De oven is heel licht en handzaam en kun je ook gewoon op zolder bewaren.

 11. Handig voor op de camping, of voor de bakkende student of als extra oven voor de echt baknerd!

Stoofperentaart

Stoofperentaart uit de kleine oven


Een kleine mini-oven is echt top voor als je heel graag bakt maar geen ruimte of budget hebt. Of je houdt niet van bakken maar wil wel af en toe een pizza in de oven kunnen doen. Voor weinig geld, kun je toch af en toe wat lekkers opwarmen. Ik ben erg enthousiast als je tot deze doelgroep hoort.

Dadelkoekjes met sesamvulling

Mini hete lucht oven vs grote oven; het blijft een eigen keuze

Maar wil je echt lekker bakken, geen gedoe, even weg kunnen lopen, mooi gebruinde egale baksels hebben, geen bruine randjes; dan is een gewone grote oven absoluut aan te raden. Geen gestress, een temperatuur die klopt, een oven die de warmte goed verspreid, groter is, meer lagen stabiel bakken. Dan is een gewone oven natuurlijk fijner.

Mini hete lucht oven vs grote oven
Binnenkort ga je meer vertellen over de ovens anno nu. Wat kunnen ze eigenlijk allemaal tegenwoordig? Heb je overigens nog vragen over gewone oven? Binnenkort zal een echte kok al je vragen beantwoorden. Schroom daarom niet en laat je reactie hier beneden achter! 

En toen…. kon ik zelf eindelijk weer bakken zoals ik gewend was. Mijn avontuur met de mini-oven was top en vond ik veel prettiger dan ik had durven hopen. Maar ja… het is natuurlijk niet te vergelijken met een echte oven! Inmiddels staat er een prachtexemplaar in de keuken waar ik al weer een tijd heel gelukkig mee ben!

Mijn mini oven was de van Inventum OV185C en is momenteel niet meer te koop. Er is inmiddels wel een nieuw type die hier erg op lijkt .

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page