Eton mess in een glaasje
top of page

Eton mess in een glaasje


Eton mess in een glaasje
Eton mess in een glaasje is een geweldig lekker dessert en misschien wel een van de makkelijkste toetjes om te maken. Dat komt waarschijnlijk ook omdat je niet heel nauwkeurig hoeft te werken; het mag er best wel een beetje messy oftewel rommelig uitzien. De naam verklapte het al. Eton Mess in een glaasje kun je zo groot of klein maken als je zelf wilt. Het glas bepaalt het dessert.

Mijn glazen waren niet heel groot, maar dat vond ik prima. Ik heb vaker nagerechten gemaakt die een maaltijd op zich waren. Dit makkelijke recept met laagjes is eigenlijk een mini-triffle. Je maakt het supersnel met aardbeien, cake, slagroom en meringue.


Waar komt de naam Eton mess vandaan?

Van oorsprong was het een kok op het Eton college in Engeland die het dessert Eton mess in een glaasje verzon. Eton mess werd gemaakt met slagroom of ijs gemengd met aardbeien of bananen. Later werd hier cake en meringue aan toegevoegd. Je kunt natuurlijk ieder lekker fruit mengen met de ingrediënten. De ingrediënten vermeng je rustiek door elkaar wat de tweede helft van de naam verklaard. Het mag er dus een beetje rommelig uitzien.



Wil je meringues het hele jaar door; koop meringues met Kerstmis of Pasen

Laat ik een geheimpje verklappen. De lekkerst meringues maak je zelf, want homemade zijn ze niet zo overdreven droog, maar een beetje chewy binnenkant. Voor last minute huis, tuin en keuken gelegenheden het hele jaar door koop ik ieder jaar met Kerstmis een zak meringues uit de supermarkt. Deze zijn heel lang houdbaar, gortdroog en als ik eerlijk ben niet zo lekker. Maar het is reuze handig om op voorraad te hebben. Ik gebruik ze vaak om de meringues in grove stukjes over taarten, cakes en toetjes te strooien voor een leuk effect. En het is weer eens wat anders dan poedersuiker.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Eton mess in een glas, een kleine triffle

Recept Eton mess in een glaasje

  1. 50-75 ml slagroom per persoon

  2. 2-3 aardbeien per persoon

  3. Plakje cake per glas

  4. Meringue; vers gebakken of op voorraad

  5. Glazen of glaasjes


Eton mess in een glaasje

Eton mess in een glaasje

  1. Bak meringues volgens dit recept of koop ze in de supermarkt of bakker indien mogelijk. Meringues zijn heel gemakkelijk om te maken, maar het bakken op een lage temperatuur kost wat tijd.

  2. Klop de suiker stevig. Je hebt geen of nauwelijks suiker nodig. Door de meringue is het dessert al behoorlijk zoet. Doe de slagroom in een spuitzak met een mooi spuitmondje voor een extra mooi effect.

  3. Snij dunne plakjes cake. Je hebt aan ongeveer een plakje per persoon voldoende. Snij de cake in enkele kleinere stukken.

  4. Snij de aardbeien in plakjes.

  5. Denk in laagjes. Hoeveel laagjes kan jouw glas hebben? En wat wil je graag zichtbaar bovenin in het glas? Mijn glas was best klein en dat was moeilijker te vullen. Oftewel; het was vol voor ik er erg in had.


Aardbeien wel of niet wassen

De meningen verschillen nogal of je aardbeien wel of niet moet wassen. Ze liggen niet op de grond en veel Hollandse aardbeien worden nauwelijks of niet bespoten .

Wil je aardbeien toch wassen, laat het kroontje dan op de aardbei en was ze pas vlak voordat je ze gaat gebruiken. Het kroontje zorgt ervoor dat het vocht minder snel door de aardbei wordt opgenomen.


Klein maar fijn, we hebben genoten!





Gerelateerde posts

bottom of page