top of page

Meringues maken

Meringues maken
Meringues maken? Ik wist vroeger niet wat dat waren. Ik noemde ze altijd schuimpjes, schuimkoekjes. Ik heb ze altijd lekker gevonden. Ze bijten zo heerlijk, vooral als het binnenste niet helemaal hard gebakken is.  Eigenlijk maakte mijn moeder ze nooit zelf, terwijl het zo eenvoudig is. Zelf bak ik deze zoete koekjes vaak als ik eiwitten over heb en niet zo goed weet wat ik er mee moet doen.
Tip: Wist je dat je een los eiwit ook in de diepvries kunt bewaren? Heel handig is om in een ijsblokjesvorm per blokje één eiwit in te vriezen. Dan haal je er zonodig zo een paar uit de vorm.

Vandaag maak ik van de eiwitten deze heerlijke koekjes. Licht van structuur en zoet van smaak. Maar je kunt er ook heerlijke taarten mee bakken. Snuffel maar eens rond in mijn tabblad foto’s.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Meringues maken

Meringues maken

Benodigdheden:

 1. 3 eiwitten

 2. 100 gram poedersuiker

 3. 100 gram fijne suiker

 4. snufje zout

 5. Eventueel kun je nog wat vanille suiker toevoegen voor de smaak

 6. Kleurstoffen en smaakstoffen komen de stevigheid van je eiwitschuim vaak niet ten goede.  Wees hier voorzichtig mee of gebruik een klein beetje van je schuim om te testen of het reageert op de toegevoegde stof?  Ook natuurlijke kleurstoffen kunnen een reactie uitlokken. Dat ontdekte ik eerder hier.hoe spuit je een roos van meringue

Meringues maken

 1. Belangrijk: Eiwitten kun je niet stevig kloppen als er vet in het eiwit is. Zorg ervoor dat je kloppers en je beslagkom goed vetvrij zijn. Bij het scheiden van de eiwitten mag je geen dooier, ook geen piepklein stukje, in het eiwit terecht laten komen.

 2. Klop de eiwitten. Als het glibberige eiwit een beetje begint te veranderen in wit schuim kun je beetje bij beetje het suiker toevoegen. Het eiwit gaat nu mooi glimmen.  Klop het eiwit tot de suiker is opgelost en het goed stevig van substantie is.

 3. Spatel het poedersuiker door het schuim, voorzichtig, je wilt tenslotte geen lucht verliezen.

 4. Zet ondertussen de oven aan op 100 graden.

 5. Vul je spuitzak met het mengsel. Zelf heb ik altijd graag een hele grote spuitzak. Dat geeft je lekker de ruimte bij het vullen en het spuiten. Je kunt spuiten wat je graag wilt. Toefjes, kerstboompjes, kransjes, maar het liefst spuit ik roosjes.

 6. Om een roosje te spuiten begin je in het midden, je maakt een draai naar rechts, (wellicht dat linkshandigen graag de draai naar links maken, maar dat weet ik niet zeker) Draai nogmaals een cirkel rond. Voor de foto stopte ik halverwege maar je moet de draai van de roos in één keer maken.

 7. Je kunt je schuimpjes versieren voor het bakken met bijvoorbeeld amandelvlokken, geroosterd amandelmeel of kokos, of speciale snoepjes die “ovenproof” zijn.

 8. Bak de meringues in één uur gaar om een oven van 100 graden.schuimpjes merengues versieren

Meningen verschillen. De ene bakker zegt: haal ze na een uur uit de oven, dan zijn ze nog een beetje zacht van binnen. De andere laat zijn meringues nog 1-2 uur in de oven staan om ze na te drogen.

Waarom proef je niet één meringue en besluit dan of je het na laat drogen of niet.

Voordeel van lang drogen: Langer drogen zorgt er voor dat je meringues goed droog zijn en lang houdbaar en niet zacht of bros zullen worden.

Langer in de oven zorgt er ook voor dat je meringues licht verkleuren. De mijne heb ik zelfs de hele nacht in de oven gelaten. Het was al erg laat toen deze klaar waren en ik ging alvast lekker slapen. 😉

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page