top of page

Feestelijke kerstboom scones met cranberry’s


Feestelijke kerstboom scones met cranberry's
Scones kun je wat mij betreft bijna altijd eten. Of het nu een ontbijt is, een lunch, een tussendoortje of als bijgerecht bij een diner of dessert. Je kunt ze hartig maken, maar zoet vind ik ze persoonlijk iets lekkerder. Eerder bakte ik al scones met gedroogd fruit welke een nacht heeft kunnen weken in fruitsap; dat is me zo goed bevallen. Met Kerstmis zijn vers gebakken scones heerlijk. Je kunt ze zelfs al eerder bakken, invriezen en bij het kerstontbijt ze kort nog even bakken. Heb je kerstboomuitstekers? Dan kun je gewone scones verbouwen tot deze feestelijke kerstboom scones met cranberry’s.

De scones worden er  zo smeuïge van dat ik ze dan ook lekker vind zonder slagroom en jam, iets dat ik me normaal niet graag laat afnemen. Ik besloot deze feestelijke kerstboom scones met cranberry’s te maken; met lekker veel fruit, witte chocolade en Kerst-spinkles.

Eerder maken

Omdat het al druk genoeg is met Kerstmis is het handig als je een recept voor scones hebt dat je (deels) eerder kunt maken.

Je kunt het deeg een dag eerder maken, maar je kunt deze kerstboom-scones ook gebakken of ongebakken in de diepvries bewaren en zo uit de diepvries nabakken; ideaal toch. Hoe dit werkt vertel ik je later meer over.


Kerst koekjes uitstekers

Feestelijke kerstboom scones met cranberry’s

Benodigdheden:

 1. 150 gram koude boter

 2. 400 gram zelfrijzend bakmeel

 3. 100 gram amandelmeel (of 100 gram zelfrijzend bakmeel en iets minder bakpoeder erbij)

 4. 2 theelepels bakpoeder

 5. 3 eetlepels suiker

 6. snufje zout

 7. 2 eieren

 8. 150 gram cranberry’s een paar uur geweekt in rood fruitsap eventueel met een deel rode vruchtenlikeur

 9. 3 eetlepels melk plus nog wat extra voor bovenop de scones

 10. 75-100 gram witte chocolade

 11. Feestelijke sprinkles

 12. Kerst-uitstekers van kerstbomen of sterren

Smeer de scones in met melk

Kerst-scones met cranberry’s, witte chocolade en spinkles

 1. Laat de cranberry’s weken, zeef ze en dep ze goed droog.

 2. Snij de koude boter in blokjes en voeg in een kom het zelfrijzende bakmeel, amandelmeel, het bakpoeder, de suiker en zout toe.

 3. Wrijf met je vingers de boter door het meel tot het een egaal mengsel is. Voeg de eieren, de melk en de cranberry’s toe. Kneed het kort door. Is je deeg te droog voeg dan nog een scheutje melk door het deeg heen. Het beslag ziet er vrij rustiek uit en dat is prima.

 4. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten.

 5. Zet na een half uur de oven aan op 200 graden indien je een hete lucht oven hebt of op 220 met boven- en onderwarmte. Rol het deeg iets uit tot een dikke plak van ongeveer 1,5 tot 2 cm. Persoonlijk hou ik meer van een dikke scone, dan heb je niet alleen korst.

 6. Stans met je uitstekers vormen uit het deeg tot het deeg op is.

 7. Smeer je scones in met wat melk en bak ze in 13-15 minuten goudbruin.

 8. Smelt de witte chocolade au bain marie of eventueel in de magnetron (let goed op dat de chocolade niet verbrand). Maak met een lepel strepen over de scones en strooi de spinkeles er overheen. Ze zullen plakken op de witte chocolade.

Feestelijke kerstboom scones met cranberry's

de diepvries?  Bak ze dan een paar minuten korter. Je kunt ze zelfs ongebakken in de diepvries bewaren en bevroren en al zo de oven in schuiven tot ze goudbruin zijn. Zet de oven dan 20 graden lager en bak ze iets langer .


Bewaren

Bewaar je scones goed afgesloten in een afgesloten trommel of bakje .


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page