Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
- 17 dec 2017
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

Op zoek naar een hartige en feestelijke snack voor de feestdagen? Deze kerstboom-saucijzenbroodjes zijn ideaal voor een kerstborrel, brunch of gezellig familiemoment. Door de bladerdeeghapjes in de vorm van een kerstboom te leggen, creëer je een echte blikvanger die zowel kinderen als volwassenen heerlijk vinden. Met kruidig gehakt, goudbruin bladerdeeg en een eenvoudige bereidingswijze is dit recept perfect voor iedereen die zonder moeite iets feestelijks op tafel wil zetten. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je deze hartige kerstboom maakt en mooi serveert.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Ik heb allerlei vormen van kerstbomen, vele hebben van de zijtakken, maar deze vorm is vrij strak en daarom het meest geschikt om de broodjes straks goed te sluiten. Natuurlijk kun je ook zonder uitsteker een kerstboom maken. Teken dan zelf mal op stevig papier of plastic en knip dit uit. Het uitsnijden zal wel iets meer tijd kosten, maar het is zeker mogelijk.

Recept voor kerstboom saucijzenbroodjes
Benodigdheden:
Verse bladerdeeg, het liefst van Tante Fanny, mijn bladerdeeg was helaas een ander merk en dit werkt minder prettig.
200 gram rundergehakt of half om half gehakt
50 gram fijngesneden groente als prei, stengel-ui, paprika
40 gram paneermeel
1 ei
1 eetlepel ketjap
1/4e theelepel chilipoeder
1 eetlepel mosterd
1/2 afgestreken theelepel zout
1 eiwit om de bovenkant en de zijkanten van de bomen in te smeren
Kerstboom-uitsteker of zelfgemaakte kerstboommal

Kerstboom saucijzenbroodjes
Kneed het gehakt de kruiden, de in fijne stukjes gesneden groente, het ei en paneermeel door elkaar. Laat het bladerdeeg even een beetje op temperatuur komen. Dat hoeft maar kort, maar anders neigt het soms tot breken.
Verwarm de oven voor volgens de verpakking van je bladerdeeg. Bij mij was dit 200 graden (hete lucht oven).
Snij of stans kerstbomen uit het bladerdeeg. Doe dit om en om, zo gebruik je het deeg optimaal en heb je maar weinig bladerdeeg over. Bewaar je mooiste bomen voor bovenop.
Zorg ervoor dat je bladerdeeg niet te warm wordt want anders veranderd het van vorm bij het verplaatsen. Verhuis je bladerdeeg in dat geval kort, bijvoorbeeld 5 minuten naar de koelkast voor je verder gaat.
Bedek de boompjes met gehakt en smeer de randen van het bladerdeeg in met geklutst ei. Bedek het gehakt met nogmaals een boom van bladerdeeg. Met een vorkje duw je de zijkanten dicht.
Bak de kerstboom saucijzenbroodjes in ongeveer 20 minuten goudbruin gaar.
Ik heb nog drie broodjes kunnen redden voor de foto…




Opmerkingen