Flammkuchen met ham en ui
top of page

Flammkuchen met ham en ui


Flammkuchen met ham en ui
Flammkuchen met ham en ui
De laatste jaren krijgt de flammkuchen steeds meer aandacht in de media, maar ik had het eigenlijk nog zelf nooit gemaakt, of zelfs geproefd. Een witte pizza, bedekt met crème fraîche in plaats van tomatensaus? Geen Italiaanse kruiden? Is dat lekker? Zomaar op een woensdagmiddag, voor als de jongens uit school kwamen, besloot ik deze flammkuchen met ham en ui te maken. Ken je dat, dat je ineens iets persé moet maken?

En wooow, wat een heerlijk gerecht! Ik was erg verrast door de romige smaak, die heel subtiel is, waardoor de enkele ingrediënten bovenop beter tot zijn recht komen.

Een smakelijke flammkuchen is heel snel gemaakt, ideaal voor de bakker die graag zo kort mogelijk in de keuken staat.

Hoewel de meest bekende versie vaak bedekt is met spek en ui, koos ik voor de zachtere smaak van ham. Persoonlijk hou ik niet zo van spek, maar vind jij dit heerlijk? Gebruik dan spek in plaats van ham.

Flammkuchen met ham en ui
Flammkuchen met ham en ui

Flammkuchen met ham en ui

Benodigdheden voor 4 stuks:

Deeg:

  1. 300 gram bloem

  2. 180 ml lauw water

  3. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

  4. 6 gram zout (ongeveer een afgestreken theelepel)

  5. een eetlepel olijfolie

Topping:

  1. 2 (rode) uien

  2. 3- 4 plakken mooie ham

  3. 1 bekertje crème fraîche

  4. chilipoeder

  5. eventueel rucola

  6. eventueel 100 gram Gruyère kaast of Emmentaler

Bedek het brooddeeg met ham en ui

Zo maak je deze Flammkuchen met ham en ui

  1. Kneed van de ingrediënten een lekker soepel deeg. Dit kan met de hand, of met de machine. Mijn machine kneedt zo’n 20 minuten. Vind je het deeg te droog? Voeg dat een heel klein beetje vocht toe. Laat het deeg een uur rijzen.  Zelf bak ik de uien glazig in een pan met wat olijfolie. Maar je kun ze ook ongebakken bovenop de crème fraîche doen. De keuze is aan jou.

  2. Tijdens de rijs, bakte ik de uitjes glazig.

  3. Zet de oven na een uur aan op liefst 250 graden (hete lucht oven).

  4. Verdeel je deeg in vier delen. Bij mij kunnen maar 2 flammkuchen op een bakplaat dus ik bak in twee sessies.

  5. Rol je deeg goed  uit. Normaal is de vorm vaak rustiek ovaal, maar als jij hem graag rond wilt bakken? Dat kan natuurlijk ook. Twee smalle stroken passen wel beter op je bakblik. Belangrijk is dat je het deeg goed dun uitrolt. Leg een theedoek over het deeg dat over is, om uitdrogen tegen te gaan.

  6. Verhuis je deeg naar de bakplaat, besmeer ieder ovaal deeg met een dun laagje crème fraîche. Bedek deze laag met wat ui en reepjes ham. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Ik gebruikte chilipeper omdat dit een mooi kleurtje geeft en net een beetje extra pit.

  7. Soms wordt de flammkuchen bedekt met Gruyère kaas of Emmentaler, soms ook niet. Als een echte kaasliefhebber ga ik voor een beetje kaas!

  8. Bak de Flammkuchen met ham en ui in ongeveer 8-10 minuten gaar.

Een flammkuchen is een genot na een stevige wandeling, een eind schaatsen of op een druilige dag als je de gordijnen wilt sluiten om niets van het ellendige weer buiten te zien. In de zomer met een gezonde smoothie erbij, mogen mijn kinderen het zeker voorstellen als maaltijd. Op die manier maak ik mezelf ook blij, want ik sluit natuurlijk ook bij aan tafel.

De flammkuchen met ham en ui, ga jij hem maken?

Gerelateerde posts

bottom of page