Dit wordt een verhaal van tegenstellingen. Met een portie zoete creativiteit probeerde ik iets aparts te fabriceren, helaas krijgt deze cupcake een plaatsje op mijn blooperpagina. Tenminste een deel hoort daar thuis. Dit is het verhaal over waarom je energydrank en een melkproduct NIET samen moet nuttigen.
De cupcake zelf is heerlijk, maar de topping ……., oeps deze zorgde voor een chemische reactie. Maar daarover meer later in dit verhaal.Het hoofdingrediënt (energydrank) daar heb ik niets mee, maar ik maak de cupcakes voor iemand die wel een extra boost kan gebruiken. Alles lijkt goed te gaan, tot de ingrediënten samen besluiten het eigenwijze pad te kiezen. Hoewel de versiering lag te drogen, ben ik gestopt met versieren.
Al een tijdje loop ik rond met het idee: als ik van koffie, likeur of fruit, een zoete suikerstroop kan maken met een aparte smaak, door het een tijdje in te koken met suiker, dan zou dit toch ook met energiedrank moeten lukken?
Zelf drink ik geen energydrank, eerlijk is eerlijk, ik dacht dat er in een energydrankjes altijd 20 kopjes koffie zaten, wat betreft cafeïne dan, maar dat blijkt toch niet helemaal waar te zijn. Ik krijg wellicht per dag meer cafeïne binnen met de heerlijke bakken koffie dan menigeen met 1 of 2 porties energydrank.
Een schema van het voedingscentrum vertelt toch anders.
De hype rondom het geheimzinnige drankje lijkt geen eendagsvlieg, in tegendeel. Ik zie de drankjes steeds vaker verschijnen als drankje tussendoor, in het museum, in restaurants, zomaar op straat, maar ook op mijn werk. Snak ik in de morgen hevig naar mijn eerste beker koffie, anderen vinden het heerlijk wakker te worden met een blikje energy. En waarom zou je daar geen lekkere cupcake bij kunnen eten….
De cupcakes worden gebakken volgens het basisrecept Vanille cupcakes uit het Rudolph’s cupcake boek van Rudolph van Veen (met een kleine aanpassing) Een eenvoudig recept, luchtig en niet zo vet als cupcakes gebakken met de cupcakemix van Zeelandia en Funcakes (welke trouwens wel super lekker zijn).
De energystroop is gemaakt van 250 ml. energydrank en 350 gram suiker. Laat deze koken in een pan, een ruimere pan gaat sneller tot de mix stroperig is. Bij afkoelen wordt dit altijd een stuk stugger. De stroop is mooi geworden, de smaak wat apart, maar dat vond ik ook van de Bullit orange zelf. Je moet er van houden.
Start met de frosting met energiedrank = Blooper!
Benodigdheden:
Voor de basis vanille-cupcakes met geraspte mineola, 12 stuks:
200 gram bloem
7 gram bakpoeder (is ongeveer 1 eetlepel)
200 gram suiker
Mespuntje zout
1 ei op kamer temperatuur
180 ml. melk op kamertemperatuur (evt. kort in magnetron)
60 ml. zonnebloemolie
3 zakjes vanillesuiker
Toegevoegd wordt:
De schil van 1/2 mineola geraspt
Ongeveer 5 ml. Grand marnier per cupcake
Voor de topping (heerlijk ZONDER energy-stroop):
250 gram mascarpone
175 gram slagroom
50 gram roomboter
30 gram suiker (gebruik je geen stroop of jam in je cupcake, dan moet je meer suiker toevoegen)
2 eetlepels lekkere stroop, maar geen energystroop naar eigen smaak
1 zakje klopfix
Verwarm de oven voor op 180 graden
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom. Meng met een garde hier de suiker, de vanillesuiker, en het zout door.
Mix in een andere kom het ei en de melk, beide op kamertemperatuur, de zonnebloemolie (ik gebruikte olijfolie). Voeg beide mengsels bij elkaar en mixt dit een lage stand tot een glad beslag. Roer hier de geraspte schil van mineola toe.
Mix op het laatst nog 10 seconden het mengsel op de hoogste stand.
Vul de bakingcups met een volle ijslepel mix
Bak de cupcakes ongeveer 25 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
Fase 1 is geslaagd, het zijn heerlijke, luchtige cupcakes met een lichte mineolasmaak.
Topping: Mix de slagroom stijf met de klopfix en de 30 gram suiker. Mix in een ander kom de mascarpone met de roomboter. Voeg de 2 schalen samen en mix dit kort met de suikerstroop, maar niet een energystroop. Laat het geheel even kort rusten en opstijven in de koelkast.
Met de appelboor maakte ik een gat in de cupcake, besprenkelde het gat met wat Grand Marnier en een beetje energydrankstroop. Het topje van de cake kan hierna er weer op.
En toen gebeurde het. De topping ging klonteren, werd niet mooi. Omdat ik die dag 2 soorten cupcakes maakte met beiden een basistopping van mascarpone en slagroom, kon ik de toppings goed vergelijken.
De ingrediënten in de energydrank zijn een reactie aangegaan in de topping.
Jammer. Ik had de energy-cupcakes (Frosting met energiedrank was nu een = Blooper!)voor iemand gemaakt die wel een extra “boost” gebruiken kan. Maar, gelukkig heb ik 2 soorten cupcakes gebakken die dag, ik hoef niet met lege handen op pad.
’s Avonds bij het avondeten vertel ik wat er is gebeurt. “Als je eerder tegen mij vertelt had dat je energytoeven wilde gaan maken, dan had ik tegen je kunnen zeggen dat energydrank en melk niet samen gaan. Dit geeft een reactie.”
Na het avondeten wilde ik natuurlijk meteen naar de computer en binnen enkele seconden wist ik dat het waar was; energydrank en melkproducten gaan niet samen. Wil je zien wat er gebeurt? Een grappig filmpje van een klas jonge leerlingen doen een test. Hoe reageert energydrank met diverse soorten melk. Dit filmpje vind je hier.
Conclusie
Energy drank in combinatie met een melkproduct gaat niet goed samen. Zou dit inwendig ook plaatsvinden indien je de drank drinkt bij kaasfondue, of een lekker broodje kaas? Die test laat ik aan iemand anders over 🙂
Vind je energy lekker en wil je ermee aan de slag in de keuken. Stroop maken van energydrank gaat goed, maar pas deze stroop niet toe op melkproducten. Je zou het na het bakken in de cupcake kunnen doen of over je pannenkoek als je dat heerlijk lijkt maar doe het vooral niet bovenop de cupcake in de vorm van een lekker toef.
Comments