top of page

Zo bewaar je brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer

  • 21 jul
  • 5 minuten om te lezen
Zo bewaar je brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer
Niets zo fijn als zelfgebakken lekkers in huis, maar als het buiten tropisch warm en vochtig is, merk je dat koekjes slap worden, cake plakkerig wordt en je brood sneller oud lijkt. En die typische Nederlandse luchtvochtigheid helpt ook niet mee, schimmel ligt al snel op de loer. Zonde van al dat bakplezier! Gelukkig zijn er manieren om je baksels goed te bewaren, ook als de zomer het warmst van zich laat zien. Hieronder deel ik tips uit eigen keuken, wat hier goed werkt als de zon alles verwarmt, met praktische voorbeelden per soort baksel. Zo kun jij volop genieten van de zomer en hoef jij je geen zorgen te maken of dat lekkers goed blijft tijdens die warme, vochtige dagen. Zo bewaar je brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer!

Bakken in de zomer; ik weet er alles van. Niet alleen ervaar ik dat baksels minder lang stabiel blijven om op te eten en uit te delen, ik wil ook foto's maken voor dit blog en dat geeft soms wat problemen. In mijn keuken verwarmd de zon vanuit het westen de keuken tot zeer hoge temperaturen. Ik heb het licht nodig voor de foto's, maar niet de warmte waardoor fotograferen vaak een haastklus wordt. Felle zon geeft geen goed licht, toeven en vullingen zakken in en gebak of brood droogt razendsnel uit. Voorbereiden en alles klaarzetten is dan vaak niet voldoende. Het is niet anders, ik geniet van de zomer en het hoort er nu eenmaal bij. Gelukkig zijn er wel een aantal handige tips om te genieten van je hobby ondanks tropische temperaturen.


Wil je het artikel graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bakken maakt gelukkig, zowel jezelf als de personen die mee mogen proeven. Met deze tips kun je je volop genieten van de zomer, maar ook van je hobby.
Zo bewaar je brood in de zomer in Nederland
Broodbol bakken met desempoeder recept

Zo bewaar je brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer


Brood bewaren in de zomer

Zelfgebakken brood zonder toevoegingen droogt sneller uit dan supermarktbrood. Warmte én de hoge luchtvochtigheid in Nederland zorgen ervoor dat het brood sneller beschimmelt.

  • Op de dag zelf: Bewaar het brood in een katoenen of linnen broodzak op een koele, droge plek. Liever niet in de koelkast, dan wordt het brood sneller oud. Plastic houdt vocht vast en dat versnelt schimmelvorming.

  • Langer bewaren: Snijd het brood in plakken, verpak ze per stuk of per twee in diepvrieszakjes of leg er stukjes bakpapier tussen en vries ze in. Even ontdooien of roosteren en het smaakt weer vers.

  • Let op vocht: Door de vochtigheid kunnen er sneller schimmels ontstaan. Als het erg benauwd is, vries ik mijn brood liever meteen na het afkoelen in.

  • Voorkomen: Bewaar brood bij warm en vochtig weer beter in de vriezer of koelkast als je het niet binnen een paar dagen opeet. Ondanks dat brood in de koelkast sneller uitdroogt blijft het hier tijdens tropische dagen langer goed.

Je grote vriend in de zomer: de diepvries!
Zo bewaar je baksels in de zomer
Appelcake met kruimels recept

Cake bewaren bij warm en vochtig weer

Cake met boter is heerlijk smeuïg, maar juist dat vet trekt bij warm en vochtig weer sneller schimmel aan.

  • Op kamertemperatuur bewaren? Alleen als het binnen koel en droog blijft (onder de 21 °C en zonder tropische luchtvochtigheid). Bewaar cake in een goed afgesloten trommel of cakeblik.

  • In de koelkast? Cake droogt daar snel uit, maar bij vochtig weer kan het toch de betere keuze zijn. Zeker als je een paar dagen vooruit bakt. Haal de cake een uur voor het wordt opgegeten uit de koelkast zodat de boter zachter wordt en hierdoor beter gaat smaken.

  • Invriezen: De veiligste optie! Cake laat zich prima invriezen, per plak of stuk in tussen plakjes bakpapier, plasticfolie of in diepvrieszakjes. Bij het ontdooien proef je amper verschil.


Zomer-motto: bakken en zoveel mogelijk diezelfde dag lekker van gaan genieten!
Zo bewaar je brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer
Pistachekoekjes met witte Toblerone recept

Koekjes en biscuits

Over het algemeen gedragen koekjes zich beter in de zomer dan cakes, gebak en brood. Door het vocht worden ze vaak sneller zacht. Maar ook koekjes kun je langer goed houden met deze tips want warmte en vocht maken hier echt het verschil.

  • Goed luchtdicht verpakken: In een afgesloten trommel met een velletje bakpapier ertussen. Meng geen verschillende soorten koekjes, want zacht en krokant gaan niet goed samen.

  • Tip: Een klein zakje droge rijst of een klontje suiker in de trommel helpt vocht opnemen, vooral handig bij brokkelige koekjes die snel uit elkaar vallen.

  • Invriezen: Zowel gebakken koekjes als ongebakken deeg kun je goed invriezen. Op die manier bak je de hoeveelheid koekjes wat je nodig hebt.

Zo bewaar je gebak tijdens warme vochtige tropische dagen
Cakerol met aardbeienkwark recept

Gebak met fruit, room en slagroom

Dit is echt een zomerse uitdaging. De luchtvochtigheid maakt het risico op bederf nog groter dan normaal.

  • Koel bewaren: Gebak met slagroom, mascarpone, banketbakkersroom of vers fruit moet meteen na het maken in de koelkast. Laat het niet te lang buiten staan.

  • Transport: Neem gebak altijd mee in een koelbox met koelelementen en zet het pas vlak voor het serveren op tafel. Mijn koelelement is een plastic flesje voor 75% gevuld met water laten bevriezen in de diepvries.

  • Niet langer bewaren dan nodig: Eerlijk is eerlijk: dit soort gebak moet je eigenlijk zoveel mogelijk dezelfde dag nog opeten. Daarna verlies je snel aan smaak en frisheid; dus bakken en diezelfde dag lekker van gaan genieten.

Mijn koelelement: een flesje water voor 75% gevuld met water laten bevriezen in de diepvries
Key lime pie recept
Key Lime Pie recept

Extra bewaartips voor warme zomerdagen

  • Gebruik glazen potten voor koekjes, met een goed sluitend deksel.

  • Bak liever vroeg in de ochtend als het nog koel is. Laat baksels goed afkoelen voor je ze opbergt.

  • Een ventilator kan je helpen baksels sneller te koelen.

  • Liever geen plastic: Zelf gebruik ik nauwelijks aluminiumfolie omdat dit niet goed voor het milieu is; in de zomer maak ik daar toch een enkele keer gebruik van maken om dat verpakken in plastic zakken de kans op schimmel verhoogt omdat het vocht in de zak blijft.

  • Kijk en ruik altijd goed. Twijfel je? Gooi het dan weg; schimmel is soms al aanwezig voor je het ziet.


Zo bewaar ik brood, gebak, cakes en koekjes in de zomer

In de zomer bak ik zelf graag wat vaker kleine porties, zodat ik minder hoef te bewaren. De vriezer is mijn beste vriend op warme dagen. En soms deel ik gewoon wat uit aan buren of familie, zodat alles op z’n lekkerst gegeten wordt. Bakken maakt gelukkig, zowel jezelf als de personen die mee mogen proeven. Met deze tips kun je je volop genieten van de zomer, maar ook van je hobby.

Opmerkingen


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page