Tegenwoordig noem je cakejes in een bakingcup of papiertje als snel een cupcake. Vroeger waren het eigenlijk gewoon muffins. Bijvoorbeeld deze muffin:Â fruit muffins met oerzoet en amandelmelk. Daarbij is het aantal gluten aanzienlijk minder door het gebruik van speltbloem en amandelmeel.
Licht bruine suiker
Het fruitige is een lekkere frisse tegenhanger van het zoete van oerzoet. Los zal ik niet snel van oerzoet snoepen maar in deze muffin komt de smaak op een heerlijke karamelzoete manier naar boven. Geen oerzoet in huis, natuurlijk is lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker ook een lekker idee.
Recept Ontbijtmuffins met oerzoet
Benodigdheden voor 12 stuks
Ingrediënten:
100 gram amandelpoeder
100 gram speltbloem
8 gram bakpoeder
150 gram oersuiker of suiker naar keuze
100 ml. amandelmelk
1 flinke theelepel vanille extract of 1 zakje vanillesuiker
75 Â gram kokosolie
3 eieren
Vers fruit of fruit uit de diepvries, ik gebruikte zomerfruit uit de diepvries van AH
Zo maak je deze Recept Ontbijtmuffins met oerzoet
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).
Verwarm  en meng in een pan de amandelmelk, de kokosolie, het vanille extract met de suiker.
Meng het amandelmeel met de speltbloem en bakpoeder door elkaar en spatel dit door de gesmolten massa.
Klop de eidooiers luchtig en spatel dit door de massa. Klop de eiwitten in een vetvrije kom goed luchtig en spatel dit door de massa.
Ik mengde de helft van de cakejes met bosbessen en frambozen, de andere cakejes met de aalbessen (rode bessen). Beide zocht ik ze uit een doosje zomermixfruit uit de diepvries van AH. De aardbeien en de bramen te groot om door de mix te mengen en daarom liet ik ze achterwege.
Snij het fruit een beetje kleiner. Dit deed ik overigens niet bij de rode besssen.
Verdeel de mix over 12 bakingcup in een muffinvorm.
Bak de muffins gaar in ongeveer 20 minuten en haal ze na het bakken direct uit de muffinvorm anders laten de bakpapiertjes om de cakejes los.
De muffins zijn heerlijk luchtig. Het oerzoet smaakt verrassend lekker. Dit ga ik zeker vaker gebruiken. Ondanks dat amandelmeel zelf niet goed rijst, zijn deze cakejes in deze combinatie een heerlijke fruitige muffin geworden die verrassend luchtig is.
De basis van dit recept komt uit het Belgische magazine Smaak. Een aanrader voor de foodie die echt meer wil in de keuken dan gewoon koken.
De basis van het recept was al gezonder dan een gebruikelijke muffin. Toch koos ik bij enkele ingrediënten voor een iets gezondere keuze omdat ik momenteel een serie recepten met een gezondere keuze blog. (speltbloem met bakpoeder in plaats van zelfrijzend bakmeel, oerzoet in plaats van suiker, kokosolie in plaats van soja bakken en braden).
Bij deze muffin betekent dat lekker zoet en luchtig en zeker niet ongezond.
Commentaires